CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

3 tips om je bereik op SoundCloud te vergroten

SoundCloud is al enkele jaren de gevestigde waarde om je eigen muziek te delen met het grote publiek. Helaas is het platform niet zo straightforward, maar met onderstaande tips kun je jouw tracks wel een duwtje in de rug geven.


Timing is key
Veel mensen onderschatten het belang van timing om je muziek te publiceren. Als je fanbase voornamelijk in Amerika gevestigd is, spreekt het voor zich dat je jouw nummers beter om 23u00 dropt in plaats van om 10u00. Het is ook voor de hand liggend dat de activiteit op sociale media ’s avonds een hoogtepunt bereikt.

Een ander facet van het begrip timing is de frequentie waarmee je muziek plaatst. Als je te vaak post, kan je vervelend of repetitief overkomen. Post je daarentegen maar weinig, dan gaan mensen je misschien vergeten. Een ideaal moment om je volgende nummer te plaatsen, is wanneer de aandacht op je vorige track daalt. Zo creëer je een mini-hype rond jezelf en maak je optimaal gebruik van de gevestigde aandacht.

 

Installeer download gates

Met de komst van de zogenaamde download gates is het tijdperk van betalende downloads definitief voorbij. Services zoals Spotify en Deezer zorgden ervoor dat de mindset van de doorsnee consument verschoven is naar het gebruik van maandelijkse abonnementen. Als kleine artiest heb je op lange termijn meer aan een uitgebreide fanbase dan aan die enkele euro’s bij elke release.

De trend van download gates is hiervoor een uitstekend hulpmiddel, waarbij een downloadlink van je track vrijkomt na het uitvoeren van een actie op sociale media. De meest voorkomende acties zijn uiteraard Follow on Soundcloud en Repost on Soundcloud, maar er zijn ook handelingen voor andere sociale media zoals Facebook, Twitter en Snapchat.

De bekendste download gates zijn ToneDen, Hive, Click en The Artist Union.


Networking? Networking!

Een van de belangrijkste taken van een artiest in de moderne muziekwereld is networking​. Een fanbase opbouwen en volgers genereren is één ding, maar ervoor zorgen dat je ook de juiste mensen bereikt, is nog belangrijker. Een repost van een grote artiest betekent nu eenmaal meer voor je carrière dan een like van je buurman. Je netwerk online opbouwen vergt veel tijd, maar is zeker de moeite waard.

Samenwerken met andere producers, artiesten, collectives of promotiekanalen is altijd een goed idee. Dit is meestal een win-winsituatie voor beide partijen en zorgt voor een enorme groei op SoundCloud. Kijk de kat niet uit de boom en zoek zelf contact met de andere partijen, maar wees niet opdringerig en blijf altijd vriendelijk in je communicatie.

Ga trouwens niet té direct op je doel af. Invloedrijke artiesten weten dat ze een aanspreekpunt zijn om muziek te promoten, dus waarom zouden ze zelfs naar jou luisteren? Promomails krijgen ze al vaak genoeg, dus probeer meer te worden dan dat. Die gap kan je verkleinen door eerst te connecten op een ander niveau. Like hun posts en comment iets clever, of stuur een artikel waarvan je weet dat het hen interesseert. Wek hun interesse op in jou en maak je naam herkenbaar. Ook dat is networking.All new articles