CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

5 vegetarische en vegan hotspots in Brussel

De eerste zonnestralen beginnen door te komen en de zomer komt eraan. Het wordt nu ook eens tijd om terug te denken aan die goede voornemens die je op die kille winternacht hebt gemaakt. Eentje daarvan was misschien het cliché ‘gaan sporten zodat ik goed uitzie tijdens de zomer om zo comfortabel over het strand te kunnen paraderen’ of het simpelere ‘gezonder eten’.  Voor keuze nummer 1 kan je best snel naar de sportschool rennen. Als de andere optie hoger in de lijst stond, kan je nog even blijven zitten en verder lezen. Dus listen up foodies, want speciaal voor jullie hebben wij enkele plekjes in Brussel uitgekozen waar je je tegoed kan doen aan gezonde vegetarische en veganistische gerechtjes. Deze hotspots zijn het bewijs dat veggie of vegan niet altijd saai hoeft te zijn. Dus buckle up, want dit wordt de gezondste rit van je leven!

Foto's door Mel Ryan en Amélie Vincent, tekst door Sandy Demandt. English version of this article. 
 


Greenway

Aan alle toeristen die Brussel komen bezoeken geven we de raad om niet in Brussel-Centraal uit te stappen maar in het Zuidstation. Toegegeven, dit is eerder aan te raden als je eens iets anders wil doen, in plaats van meteen richting Grote Markt of Nieuwstraat te trekken. Waarom zou je dan toch al die moeite doen? Nadat bijna 20 jaren geleden de allereerste Greenway in Gent opende, daarna Antwerpen en Leuven aandeed is nu ook Brussel aan de beurt.

In tegenstelling tot z'n tegenhangers, is de Brusselse kiosk vrij klein maar dit maakt het geheel extra gezellig. Greenway is haast een stukje vegetarisch fastfood heaven : je kan er terecht voor een flinke portie junkfood waar je je niet zo schuldig om hoeft te voelen. Aanraders zijn de vegan kebab en de falafel wrap. Daarnaast kan je nog kiezen voor een frisse salade of smullen van een hartige soep. En als je echt héél vroeg in Brussel bent kan je er terecht voor een gezond ontbijt.

Victor Hortaplein 24, 1060 Sint-Gillis
 


Moonfood

Als je onze eerste raad in de wind slaat en toch besluit om meteen in Brussel-Centraal uit te stappen, vergeven we het je wel. Op een korte wandeling van het Centraal station is een andere vegan hotspot genaamd Moonfood. Doordat het redelijk dicht bij de Wetstraat ligt en kort bij het economische hart van Brussel, zit het rond het middaguur vaak vol strengkijkende mannen in pakken. Laat je daar echter niet door afschrikken want naast lekker, is het eten bij Moonfood betaalbaar. Je schept op naar believen, dan wordt alles aan de kassa gewogen en betaal je per 100 gram 2,70 euro.

Het buffet bestaat uit 100% vegan, raw, glutenvrij eten met elke dag een andere menu. Toch laten we even weten dat het living food concept, waarbij het eten gegaard wordt onder 46 graden zodat er meer vitamientjes bewaard blijven, voor sommigen onder de noemer 'koud eten' valt. Een klein wist-je-datje: het menu wordt er blijkbaar mee samen gesteld door Annie Padden Jubb. Misschien doet die naam niet meteen een belletje rinkelen, maar ze is de foodcoach van onder andere Leonardo DiCaprio. Als dat geen goede reden is om het zelf eens te gaan checken, dan weten wij het ook niet meer!

Koloniënstraat 58, 1000 Brussel
 


Den Teepot

De derde plek om te ontdekken is in de buurt van het hippe Sint-Katelijne. In een zijstraat van de Dansaert vind je een opvallend geel huis terug waar een kleine Bio-Shop in gevestigd is. Tijdens de middag van 12u00 tot 14u00 kan je buiten gezonde voeding kopen, er zelf gaan lunchen. Je loopt gewoon de trap op alsof je thuis bent in het knusse huisje dat zo uit het straatbeeld van een Spaans kuststadje komt. Het vakantiegevoel wordt alleen maar groter door de gigantische muurschildering in het restaurant. Het is er zo eentje die je normaal in van die cliché Griekse of Italiaanse restaurants tegenkomt.

Het eten doet de gemoedelijke en gezellige sfeer zeker eer aan. Alles wat er op je bord komt is sowieso compleet biologisch, van de knapperige groentjes tot de tarwekiemen. En dat is precies waar Den Teepot voor gaat : dagelijkse kost met net dat tikkeltje meer, waardoor het de moeite wordt om toch even van de winkelstraatroute af te wijken voor een heerlijke lunch.

Karthuizerstraat 66, 1000 Brussel
 


Ami

Brussel heeft natuurlijk veel meer te bieden dan enkel het centrum. Voor de volgende twee adresjes zal je misschien eventjes op de bus moeten zitten, want wij nemen jullie mee naar de habitat van enkele duizenden studenten : Elsene. Voor de meeste VUB en ULB studenten heeft het Flageyplein geen geheimen meer. Een van de bekendere hotspots is het vegetarische restaurant Ami. In de winter kan je er smullen van de lekkerste soepen en tijdens de warmere zomerdagen is het puur relaxen op hun kleine terras.

De Scandinavische vibe die er hangt trekt duidelijk de aandacht van de hippe studenten uit de omgeving en ook het menu is studentikoos. Het veggie and happy food, zoals ze het omschrijven op hun uithangbord, bestaat vooral uit burgers en sandwiches. De veganistische opties zijn iets minder uitgebreid omdat de meeste vegetariërs blijkbaar fervente kaasliefhebbers zijn. Maar klant is koning, zelfs als die klant een van de moeilijkste soort is, een veganist. Dus vraag gerust naar een broodje zonder kaas en met veganaise in plaats van de normale sausjes. Een laatste tip: de burgers zijn nogal aan de kleine kant, dus bestel er maar gerust twee tegelijk.

Lesbroussartstraat 13, 1050 Elsene
 


Dolma

Restaurant Dolma is al 40 jaar een vaste waarde in Flagey en heeft vorig jaar een serieuze update gekregen. De transformatie naar een compleet vegetarische en veganistische eetplek is over de jaren zeker geëvolueerd. Het restaurant heeft nu een nieuwe eigenaar die ook zelf in de keuken staat.

Elke dag kan je er genieten van een kakelvers buffet zonder dat er eieren of kippen aan te pas moeten komen. Samen met je bord kan je vertrekken op een reis door de Italiaanse, Mexicaanse, Aziatische, Nepalese, Creoolse en Spaanse keuken. Daarnaast is alles wat je kiest volledig biologisch, van de streng geselecteerde wijnen tot de maïs in de wilde rijst. Als je liever thuis zonder schaamte je tegoed doet aan een serieuze portie, is er natuurlijk nog altijd de take away service. Wanneer je iets avontuurlijker bent aangelegd, is er het aanliggende winkeltje waar je de meeste ingrediënten kan kopen om zo zelf de keukenprins of -prinses in jezelf los te laten.

Elsensesteenweg 329, 1050 Elsene

 All new articles