CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Akua Naru en het verrotte Amerikaanse systeem

Wat doet een rapper aan zijn of haar voeten tijdens een optreden? De meesten kiezen voor de gebruikelijke sneakers. Maar dat het ook op blote voeten kan bewijst Akua Naru op Boogiedown in Eindhoven, enkele uren voor Typhoon ook al zijn schoenen naast het podium laat. Net als laatstgenoemde  combineert de van oorsprong Amerikaanse rapster maatschappelijke met persoonlijke teksten op muziek die het beste van de zwarte muziekgeschiedenis in zich draagt. Na haar optreden nam ze even de tijd voor een praatje met Chase.

 

In je bio staat dat je vroeger cd’s naar binnen moest smokkelen omdat je geen seculiere muziek mocht draaien van je gelovige ouders. Hoe kwam je bij hiphop terecht?

Akua Naru: Ik ontdekte gewoon ineens goede muziek. Toen ik opgroeide was hiphop overal. Ik kon het dan misschien niet thuis horen, maar je hoorde het wanneer iemand langsreed uit de autoradio, op school, … Op een bepaald moment moesten mijn grootmoeder en mijn ouders er wel wat rustiger op reageren.
 

Heeft hiphop een even grote impact als een religie volgens jou?

Het gaat er zelfs niet over wat ik denk, het is gewoon een feit. Hiphop heeft het bewezen. Het heeft de wereld veranderd en kansen gecreëerd voor mensen om hun verhaal te vertellen en gehoord te worden.
 

Wat is jouw verhaal?

Mijn verhaal kan ik niet uitleggen in dit interview. Zelfs in de muziek zit niet het hele verhaal. Je moet ernaar luisteren en stukjes van het verhaal verzamelen. Net zoals je stukjes opvangt van kunstenaars, dichters en schrijvers. Je overziet het werk en probeert er een betekenis aan te geven.
 

Je sound is opvallend jazzy en soulful. Hoe ben je tot die sound gekomen?

Ik ben opgegroeid in de kerk en onze zwarte muziekgeschiedenis is zo rijk. Als je naar echte gospel luistert klinkt het soms als blues, soms als jazz en soms als soul. Ik maak gewoon muziek en omring me met muzikanten. En dan werken we samen tot we iets creëeren. Wat gecreëerd wordt, is gewoon dat wat uit dat proces voortkomt, uit mijn ervaringen en uit de manier waarop mijn oor getraind is.

 

 

Toch verliet je het land van de jazz en de gospel en trok je naar Europa. Waarom was dat?

Ik geloof in het lot. Voor mij was dat op dat moment wat ik moest doen. Nu woon ik eigenlijk nergens, omdat ik constant aan het touren ben. Als ik drie of vier dagen op mijn appartement ben, mag ik al blij zijn. Toen ik verhuisde, had ik wat opportuniteiten om muziek te maken buiten de States en die wou ik onderzoeken.
 

Ga je nog vaak terug naar de States?

Ja, heel vaak. Over twee weken ben ik er weer.
 

Hoe kijk je aan tegen de naderende verkiezingen?

(stilte) Ik vertrouw de Amerikaanse overheid niet. Aan de ene kant lijkt Bernie Sanders natuurlijk de beste kandidaat. Aan de andere kant heb je de overheid, de instituten en de geschiedenis. Het hele systeem is fucked up: de geschiedenis, het heden, de toekomst. Onder die overheid waren wij slaven en die overheid verkondigt nog steeds Amerikaans imperialisme. Geen enkele kandidaat zal die overheid in vraag stellen. Een zwarte president kon het niet doen, dus ik heb niet zo veel hoop dat het zal veranderen.
 

Ga je dan stemmen?

Ik zeg niet of ik wel of niet zal stemmen, ik zeg gewoon dat ik zeer wantrouwend ben. Maar er zijn mensen met overtuigende redenen waarom ze het niet met me eens zijn. Ik ben gewoon bezorgd om ons volk en onze vrijheid.

 

 All new articles