CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Waarom BEAM een retourtje Sint-Niklaas waard is

Sint-Niklaas, de parel van het Waasland met de grootste markt van West-Europa! Op het eerste gezicht weinig te zoeken in deze provinciestad maar op 26 juni is dat anders. Op die dag komt de crème van Belgische elektronische artiesten samen op een unieke locatie in het centrum voor de eerste editie van BEAM. Op de line-up: Avondlicht, Universe, Kassett, Aerobe, SKY H1, Harted en Oaktree. Tijd voor een gesprek met organisatoren Felix Goedemé, Hannes Rooms en Wannes Dewanckel.
 BEAM staat voor ‘Belgian Electronic Arts and Music’. Wat was er eerst: de naam of het concept?

Wannes: Eerst het concept… en acroniemen zijn wel hip naar het schijnt. (Lachen)
 

Enkel Belgische namen, dat was dus een bewuste keuze?

Wannes: We willen tonen wat voor talent er aanwezig is in België en wat er te beleven valt in bijvoorbeeld Gent en Antwerpen, en dat eens naar Sint-Niklaas brengen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we echt nooit internationale namen zouden boeken… maar dan moeten we wel onze naam aanpassen!
Hannes: Het is eigenlijk een beetje de state of the art van de Belgische underground. We willen showcasen wat nu doorbreekt of bijna doorbreekt.


Voor heel wat mensen is Sint-Niklaas nog steeds de marginale tussenstop tussen Gent en Antwerpen, waarom organiseer je zoiets in Sint-Niklaas?

Wannes: Net daarom! We zoeken daar toch verandering in te brengen. Er zijn heel veel jonge mensen in Sint-Niklaas maar er is in verhouding veel te weinig te beleven. Het gaat trouwens niet alleen over ‘jeugd’. Er is voldoende culturele interesse bij alle leeftijdsgroepen in Sint-Niklaas.
Hannes: Normaal gezien gaan mensen uit Sint-Niklaas naar Antwerpen, Gent of Brussel, nu mag het eens omgekeerd.
Wannes: Sint-Niklaas bevindt zich echt in het midden. Onze line-up brengt talenten uit die steden samen op het middelpunt voor één dag.


Was het voor jullie een droom om een eigen festival te organiseren?

Hannes: Misschien geen droom maar toch een terugkerend idee. Ik had alleen nooit gedacht dat ik dat echt zou doen. Toen de vraag van Wannes en Felix kwam om mee te doen dacht ik ‘waarom niet?’.


De locatie is nog geheim. Wat mogen we verwachten?

Felix: Het is een van de meest tot de verbeelding sprekende historische gebouwen in Sint-Niklaas met een rijke geschiedenis. Dat maakt het toch redelijk exclusief.
Hannes: En meer nog, het ligt pal in het centrum en het station is vlakbij. Bovendien eindigt het programma op tijd voor de laatste treinen.


Wat brengt de toekomst?

Wannes: Er zit geen limiet op BEAM. Elke editie willen we gewoon beter doen dan de vorige.
Felix: De enige vereiste is vernieuwend blijven.
 

BEAM is meer dan muziek alleen. Naast optredens kan je er ook terecht voor filmscreenings in de cinema, of kan je je intellectueel laten stimuleren door de BEAM talks. Die laatste zijn vooral ‘Hannes die enthousiast gevatte vragen stelt aan enkele artiesten die het aandurven om te antwoorden', aldus Felix. Tickets zijn nog steeds verkrijgbaar maar de capaciteit is beperkt.


BEAM wordt georganiseerd in samenwerking met De Casino.

 All new articles