CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Belgica zit vol stille hints

Momenteel kun je in de cinema kijken naar 'Belgica', de gevierde vijfde worp van de Genste topregisseur Felix Van Groeningen. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Tom Vermeir en Stef Aerts, én voor de Dewaele Brothers. Wij zagen evenwel ook een heleboel figuranten en stille hints passeren die de aftiteling niet haalden, maar die in zekere zin mee verantwoordelijk zijn voor het succes van de film.

 

‘Belgica’ werd gedraaid in het Gentse Café Afsnis Bij Sint-Jacobs, maar er wordt al jarenlang gefluisterd dat de film eigenlijk gebaseerd is op het verhaal van de Charlatan, op kruipafstand daarvan. De fysieke afwijking van cafébaas Jo is een eerste duidelijke knipoog: hij heeft maar één oog, net als Charla-uitbater Gerald Claes (links op de foto). Die krijgt overigens een cameo in de film, als dj die met Buffalo-anthem 'Zombie Nation' de net-niet-uitgetelde late fuifnummers op de been houdt.

Ook in de rest van het personeel zien we trouwens gelijkenissen met de Charlatan-crew. Het is volgens ons geen toeval dat er een rastaman met dreadlocks tussenzit: die moet nachtfenomeen Jah Zulu voorstellen.

 

Dat Felix bij de Dewaeles uitkomt in zijn zoektocht naar een pompende soundtrack, is evenmin een toeval. Zij maakten jaren geleden al samen deel uit van Buro F, dat een groepje was van Gentse muzikanten, regisseurs, kunstenaars en ander artistiek gespuis. Stephen en David maakten eerder al een track voor een theaterproductie van FVG en die vuile clip voor Soulwax-hit 'When Logics Die' is gebaseerd op een fragment uit zijn ‘Best of Kung Fu’. De broertjes zitten ook achter de soundtrack voor ‘Steve + Sky’, de eerste langspeelfilm van Van Groeningen. 'Theme From Discotheque', de danceclassic die ze uitbrachten onder het alter ego Samantha Fu, kwam er evenzeer in opdracht van hem.

 

Van Groeningen wou ook Steph en Dave eren met een cameo, maar daar bedankten ze liever voor. Ze zijn wel overduidelijk ‘subtiel’ aanwezig bij het optreden van de fictieve band The White Virgins. Zij spelen immers met de rood-wit-gestreepte banner van Soulwax Nite Versions achter zich en de song 'Turn Off The Lights' was een originele Nite Versions track. Soulwax brengt die al twee jaar live in hun sets, maar het nummer is nog nooit opgenomen.

 

Wie we dan weer wel opmerken tussen de muzikanten, is Bent Van Looy. Zanger van Das Pop, die Dave al inschakelde als producer, maar tegenwoordig ook drummer bij Soulwax. Ook drummer Lander Gyselinck van STUFF. denken we te hebben herkend in de cast. Fijn wereldje, daar bij die regisseurs en muzikanten!

 

Tot zover onze aha-momentjes tijdens het bekijken van de film, maar er zitten ongetwijfeld nog meer verdoken hints in die wij niet opmerkten. Zelf eentje gespot? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Dit artikel verscheen eerder op Westoek.be.All new articles