Captain Murphy laat van zich horen met Anxiety Squad

De plotse naamsverandering van Captain Murphy, de hiphop-alias van Flying Lotus, naar het onbekende Anxiety Squad doet stof opwaaien in de alternatieve hiphop-scene. Het zet de eerste stappen naar een waardige opvolger van Captain Murphy’s debuutalbum ‘Du∆lity’. Een nieuwe volwaardige productie zat er al enkele jaren aan te komen, maar werd steeds overschaduwd door andere projecten. Wat precies de bedoeling van FlyLo met Anxiety Squad is, is momenteel nog twijfelachtig. Als we de vroege releases op SoundCloud en de geheimzinnigheid rond het project mogen geloven, staat er een grote verassing op ons te wachten.

 

De dag voor kerst dropt Flying Lotus een kleine bom door de Facebookpagina van Captain Murphy, die voordien gewijzigd was in Captain Anxiety, te wijzigen in Anxiety Squad. De informatie over de Facebookpagina is over de volledige lijn aangepast en laat weinig tot geen ruimte voor interpretatie. Wat precies de bedoeling hiervan is, is nog onzeker. Een ding staat alleszins vast: FlyLo voert iets in zijn schild dat (hopelijk) voor nieuw materiaal gaat zorgen. Al wekenlang weet de artiest met zijn nieuwe project Anxiety Squad onder de radar te blijven. FlyLo is ongetwijfeld blij met de schaarse, of zeg maar onbestaande, media-aandacht rond het hele gebeuren. Hij is als een kind als het op verrassingen aankomt. Zo bracht hij zijn debuutalbum ‘Du∆lity’ als Captain Murphy anoniem uit. Voor lange tijd werd er getwijfeld wie de echte uitvoerder was door de vervormde vocals van de producties.
 


Anxiety Squad heeft dan wel de Facebookpagina van Captain Murphy vervangen, maar het heeft een eigen SoundCloud-pagina met enkele producties. Over de producties valt er niet veel te zeggen, buiten het feit dat de beats meer aanleunen bij de genres trap en bass in plaats van de eigenzinnige instrumental van FlyLo waar moeilijk een etiket op te plakken valt. Wat precies de bijdrage van de artiest aan het hele plaatje is daar kunnen we enkel over speculeren. De naam van het collectief licht echter een tipje van de sluier: we mogen verschillende hiphoppers verwachten die participeren aan Anxiety Squad. Een idee dat voor kinderlijke ongeduldigheid zorgt aangezien FlyLo frequent werkt met grootheden als Kendrick Lamar, Tyler the Creator, Earl Sweatshirt, DOOM en Thundercat.
 

Vertragingen

De geruchten rond nieuw materiaal van Captain Murphy draaien al sinds 2014 overuren, maar een concreet antwoord kwam er nooit. De samenwerking tussen Kendrick Lamar en FlyLo voor zijn laatste album ‘You’re Dead’ gooide roet in het eten, zo meldde Pitchfork vorig jaar na een interview met de artiest. Materiaal dat FlyLo aan de kant had gezet voor zijn alter ego Captain Murphy werd gretig beluisterd door Lamar. Hij was zo tevreden dat hij er zijn eigen lyrics aan toevoegde. Vanaf dat moment werd een opvolging van ‘Du∆lity’ tijdelijk aan de kant geschoven.

Bovendien had FlyLo het behoorlijk druk in 2015 met tal van andere samenwerkingen met onder andere Thundercat, Shabazz Palaces en de Amerikaanse komiek Hannibal Buress. De originele deadline van vorig jaar voor nieuw materiaal rond Captain Murphy is dus ruim overschreden. De laatste producties dateren al van november 2014 toen FlyLo ‘You’re Dead’ uitbracht. Op die plaat kroop hij voor twee prodcuties terug in de huid van zijn hiphop-alias Captain Murphy.

Een paar maanden geleden nog stelde FlyLo een fan gerust op Twitter dat we meer mogen verwachten van Captain Murphy in 2016. Waarschijnlijk is er een verband tussen die belofte en de recente naamsverandering. Het is enkel afwachten hoe de befaamde muziekvirtuoos zijn belofte zal invullen. Geniet hieronder nog even van zijn debuutalbum als Captain Murphy.
 

 All new articles