CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Cinéma Sunday: La Haine (1995)

'La Haine' vertelt het verhaal van drie jonge kerels van verschillende etnische achtergronden uit de banlieue van Parijs. Wanneer een jonge kerel zwaargewond raakt na verhoor door de politie, ontstaan er grote rellen waarbij de agenten hardhandig optreden. Er zijn in het verleden al meerdere films gemaakt over drugs dealen, stedelijk verval en politiegeweld, maar zelden zijn ze zo realistisch en ruw verfilmd als in deze film. 'La Haine' (of 'Hate' zoals in de Engelstalige release) is een Franstalige zwart-witfilm uit 1995, maar is in 2016 nog altijd brandend actueel.

Waarom jij deze film moet zien?

  • De film inspireerde veel jongeren om een Europees antwoord te vormen op de Amerikaanse hiphopmovement van dat moment. In het Canvas-programma 'Off The Record' vertelde Lefto hoe de film indruk op hem maakte.
  • De soundtrack van de film bevat naast funk- en soulnummers ook veel hiphoptracks van o.a. Beastie Boys, maar ook Franstalige producties zoals die van Cut Killer.
  • 'La Haine' toont dat geweld geen oplossing is en in veel gevallen meer agressie teweegbrengt. Drie weken na de release van de film ontstonden er in Brixton hevige rellen nadat een jonge, zwarte man stierf in voorarrest.

 

Lees ook:
Cinéma Sunday: Beats, Rhymes & Life - The Travels of A Tribe Called QuestAll new articles