De 10 beste instrumentale hiphopalbums van 2015

Je hebt misschien onze lijst met 5 albums die onterecht in veel eindejaarslijstjes ontbraken al zien passeren. Een ander vaak over het hoofd gezien, maar daarom niet minder smakelijk, urban medium is het instrumentaal album. Denk aan gevestigde waardes als J Dilla en The Alchemist, maar ook het betere experimentele werk van fLako of Death GripsStay Fresh Adventures maakt je nog even snel wegwijs in wat er het afgelopen jaar is gebeurd op instrumentaal vlak.

 

J Dilla - Dillatronic

We kunnen Dilla bijna de 2Pac van de instrumentals noemen, met bijna even veel releases na zijn dood in 2006 als ervoor. Ma Dukes diepte dit jaar een collectie van 41 elektronisch getinte beats op uit de archieven als eerbetoon aan motor city Detroit, voor velen de bakermat van de techno. 

Favoriete track: Ach, doe niet zo mal. 

 

Wits - Soi 14

De in-house beatsmith van het Marmalade Productions collectief leerde de kneepjes van het vak tijdens een jaar studeren in Bangkok. Begin dit jaar puurde hij die oosterse invloeden uit tot een duistere instrumentale trip. Met voorsprong het beste van eigen bodem dit jaar!

Favoriete track: ‘Lumphini' en 'Bangkok Sunrise'

 

DJ Smokey - Choppin’ Out Da Forest

Onbekend is onbemind, en dat geldt voor veel producers die een ijsberg aan fans vergaren maar weinig in de spotlight geraken. Daar mag DJ Smokey best onder gerekend worden, want zijn producties liegen er niet om. Hij combineert de ondertussen toch een beetje afgezaagde trap sound met chopped up soul samples en blaast het genre nieuw leven in.

Favoriete track: 'Haunted Trap House' (Bonus)

 

The Alchemist - Israeli Salad

Wat doen muzikanten wanneer ze op reis gaan? Platenwinkels plunderen uiteraard. The Alchemist bracht dit jaar een bezoekje aan Israel en kwam terug met een lading platen die hij verkapte tot een zeer Midden-Oosters getint album. Net als ‘Russian Roulette’ waarop hij in 2012 hetzelfde deed met oude Sovjetplaten, is deze een psychedelische kruisbestuiving van onwaarschijnlijke combinaties. Maar zo goed!

Favoriete track: 'Collage Pt. 2: Popeye The Pimp’, ‘Za’atar Smoke’

 

Death Grips - Fashion Week

Na een periode van inactiviteit (die echter niet lang duurde) bracht Death Grips dit instrumentale album uit als een gelekte zip-file op Reddit, naar eigen zeggen een ‘soundtrack’. Geen oerkreten van MC Ride op deze plaat, wel repetitieve, industriële maar vooral heel punk aandoende instrumentals die bij wijlen doen denken aan ‘Ghosts I-IV’ van Nine Inch Nails.

Favoriete track: ‘Runway Y’, ‘Runway N’ (3)

 

Saba - SpareChange! EP

Saba kennen we nog van zijn verse op ‘Everybody's Something’ op Chance The Rapper’s ‘Acid Rap’. In 2014 dropte hij al een uitmuntende solo mixtape waarop hij zelf ook een deel van de productie op zich nam. Deze ‘SpareChange’ is echter zijn eerste beattape, eentje om je vingers bij af te likken. Soulvolle jazz-akkoorden, futuristische moogs, geïnspireerde percussie. Voor mijn part mag deze MC wel vaker de producer in zich naar boven laten komen!

Favoriete track: ‘LighteningDog’, ‘Mute Ensemble’

 

Gensu Dean - Algorhythms

Gensu Dean is waarschijnlijk het best bewaarde geheim in beat-land. Gensu (naar het messenmerk uit de jaren ’80) gaat voluit voor de traditionele waarden van beat-digging, niet alleen in zijn keuze van soul-samples maar ook in het materiaal dat hij gebruikt. Hij zweert dan ook bij een vintage Emu Systems SP1200 sampler. Met 'Algorhythms’ trakteert Gensu ons na 2 jaar stilte op 25 meedogenloos mooi gecomponeerde soul-beats.

Favoriete track: ‘Girl Just Boogie’, ‘Too Much’

 

Black Milk - If There’s a Hell Below

Meer nieuws van onder de radar met Black Milk’s zesde soloalbum ‘If There’s a Hell Below’, waarvan hij de instrumentals als apart album nog eens uitbracht, en terecht! Check zeker ook het album mét vocals, waarop Black zoals vanouds uitmunt in storytelling

Favoriete track: ‘Quarter Water’ (die Herbie Hancock sample!)

 

Knxwledge - Hud Dreems

Nog een gigantische beat-tape op deze lijst. Met niet minder dan 26 tracks is Knxwledge's debuut op Stones Throw echter niet minder luisterbaar. U kent zijn producties wel van zijn samenwerking met Anderson .Paak als NxWorries. Op ‘Hud Dreems’ opnieuw samples vanop dusty grooves met een ontegenzeggelijk eigen Knxwledge-stijl. Practice really does make perfect!

Favoriete track: 'noflowrs[instrw]', ‘trsh’

 

fLako - Natureboy

Als we een release zouden moeten noemen die 'Soi 14' van Wits uitdaagt als beste Belgische instrumentale release van 2015 dan zal het ongetwijfeld deze ‘Natureboy' zijn. LTGL tipte hem al als één van de vijf producers die in 2016 grote golven gaan makenfLako duikt in zijn obsessie voor de vier natuurelementen met vloeiende synthlijnen, Peruviaanse percussie en zware sub-bassen gecombineerd met emotionele composities. 

Favoriete track: ‘Kuku’, ‘Lyrebird’All new articles