CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Team Marmalade: “Op onze nieuwe plaat hoor je onze progressie als groep”

Een tijdje geleden hield Marmalade Productions een exclusieve luistersessie van hun nieuwe album 'Bitterzoet', dat uitkomt op 29 april. Diezelfde dag houden ze een releaseparty in Vleugel F in Leuven. Wij vroegen tekst en uitleg aan Fatty K, Baz, Don Luca, Roncha, Wits en Jef.

Tekst Florian Van De Voorde, foto: screenshot Éclat video.
 

Wat ons direct opvalt bij het beluisteren van de plaat, is dat er veel referenties zijn naar hiphoplegendes zoals Biggie, LL Cool J en Tupac. Hebben jullie in de aanloop naar dit album veel naar hun werk geluisterd?

Don Luca: Nee hoor, het zijn gewoon de mijlpalen van de hiphop. Zij hebben het genre telkens opnieuw een nieuwe vorm gegeven. Als hiphopartiest moet je gewoon je roots kennen.
 

Is dit dan jullie antwoord op de classics?

Baz: Nee, je maakt muziek en uiteindelijk moet je toch een knipoog teruggeven naar wie of wat je geïnspireerd heeft.

Don Luca: Wu-Tang komt er bij mij ook in voor. Cassetjes terugdraaien met de pen...

Baz: Het is niet dat we Wu-Tang nummers hebben gemaakt, maar die hebben wel iets betekend voor ons als rapper.
 

Het valt ons op dat de refreinen op de meeste tracks echt wel blijven hangen. Iets wat ons bij jullie vorige plaat minder opviel.

Baz: Klopt, daar hebben we echt wel harder aan gewerkt. De vorige plaat was meer een samenstelling van verschillende verses en dat wilden we veranderen met deze plaat.

 

We lazen ook dat er meer met het hele team gewerkt is aan dit album. Waarom precies en wat is het grote verschil dan met de vorig plaat?

Don Luca: De vorige plaat was eigenlijk meer een collectie van een paar solonummers en enkele nummers waar we samen aan gewerkt hadden. Bij dit album hebben we aan alle nummers samengewerkt. Iemand schrijft een tekst, een ander antwoordt daarop, dan komt het refrein... Echt van het begin tot het einde samen, dat is het grootste verschil.
 


Moet er nog veel veranderen aan de plaat tussen nu en de eigenlijke release? Staat de volgorde bijvoorbeeld al vast?

Fatty K: Ik heb gisterennacht pas de mastering afgewerkt er zijn nog wel een paar dingen die ik ga veranderen. Ik heb geprobeerd om een globale sound te maken van hoe alles klinkt, maar qua volgorde zijn we het nog een beetje aan het bekijken. We hebben voorlopig nog elk een andere voorkeur, dus daar zijn we nog niet helemaal uit.
 

Het eerste nummer 'Smakelijk' is wel een sterke opener. Het is een beat die er een beetje uitspringt, we dachten eerst dat dit een Don Luca beat was. Hoe is die tot stand gekomen?

Don Luca: Ik heb geen enkele beat op dit album. Daar kruipt veel tijd in, terwijl ik me echt wou focussen op het schrijven. Ik had wel twee beats gemaakt, maar daar hebben we uiteindelijk niks mee gedaan. 

Fatty K: Ik heb die beat on the spot gemaakt en dan hebben de gasten daar wat verses op gedropt. Ze sluit ook een beetje aan bij de intro van het vorige album, 'Bosbessen Marmalade'.
 

Wat is jouw favoriete track op dit album en waarom?

Fatty K: 'Off Limit', omdat Baz daar echt hard gaat en de beat is wat grime-achtig. 'Staande Ovatie' is dan weer meer een cypher-achtige beat. Don heeft daar een refrein op geschreven. We hebben geprobeerd om wat andere dingen te maken dan vorige keer, maar dat heb je sowieso omdat je nu andere invloeden hebt. Ik heb de hook voor 'Ge Kent Me Nie' geschreven toen we op weekend waren. Ik had die oorspronkelijk voor Safi geschreven, maar heb hem uiteindelijk zelf ingezongen en gebruikt voor deze track.
 

Hoe bereiden jullie zich voor op zo'n weekend? Spreken jullie op voorhand af over welke thema’s jullie gaan schrijven ?

Don Luca: Nee, dat is gewoon beats maken en schrijven.

Fatty K: Er was ook nog geen titel, die is er pas achteraf gekomen. Don schrijft een refrein en rapt over “bitterzoet”, en dat was volgens ons best wel passend voor dit project. Hij zegt gewoon de titel van het album in een hook, hoe dope is dat? Alles valt dan samen he.
 

Hoe lang zijn jullie uiteindelijk bezig geweest met dit album?

Don Luca: In ieder geval langer dan bij 'Bosbessen Marmalade'.

Fatty K: We waren in juli al eens op weekend geweest. Dat was eigenlijk niks speciaals, we hebben daar enkel wat demo's gemaakt, maar hebben daar uiteindelijk niks meer mee gedaan. En dan zijn we in januari nog eens op weekend geweest. Toen hebben we toch wel een veertiental tracks gemaakt. Daarna zijn we terug naar de studio geweest om te kijken wat we nu precies hadden, en dan zijn we beginnen afwerken. We hebben maar twee of drie dingen opnieuw moeten opnemen. Uiteindelijk is 'Bitterzoet' er als laatste bijgekomen. Baz wilde er eigenlijk een solotrack van maken, want hij had hiervoor al twintig bars geschreven, maar Don had er ook al iets voor geschreven.

Don Luca: Het refreintje is van mijn hand, maar Baz had zijn bars al klaar. Ik vond dat de hook enkel hierop paste, maar Baz wilde echt niet toegeven. Dan heb ik uiteindelijk mijn verse geschreven, daarom komt het refrein ook op het einde. Het refrein past goed bij mij verse, maar niet echt bij die van hem.

Fatty K: Don pakt de track over van hem en verandert de hele song om er daarna zijn hook achter te plakken! (lacht)

Don Luca: Ja, ik neem het gewoon over! (lacht)
 

Wat zijn jullie verwachtingen van het album, wat willen jullie ermee bereiken ?

Don Luca: Hmmm, da's een moeilijke. Voor mij zou het al een hele erkenning zijn als men er de progressie in ziet. Dat het publiek kan voelen dat we echt vooruit zijn gegaan, zowel individueel als in groep. Dat zou voor mij bevestigen dat we goed bezig zijn. Alles wat erbij komt, is mooi meegenomen.

Jef: Ik denk dat iedereen bij Marmalade zowat zijn eigen project doet. Met de dingen die je samen doet, groei je ook individueel.

Don Luca: Inderdaad. De studio heet niet voor niks 'The Soundfactory' he, hier wordt gewerkt. 
 

Zitten er songs tussen waarmee jullie de plaat echt gaan promoten?

Fatty K: 'Nie Liegen' is een nummer dat zo op de radio kan worden gespeeld. 'Ge kent me nie' leent zich ook tot meezingtoestanden. Het is supersimpel en blijft heel makkelijk hangen.
 

De release van het album gaat ook gepaard met een party. Wat kunnen jullie daarover al vertellen?

Baz: De releaseparty vindt plaats op 29 april in de Vleugel F in Leuven, het lokale jeugdcentrum. We dachten eerste aan de Ancienne Belgique, maar dat konden we niet betalen. (lacht)

Roncha: Zij konden ons niet betalen, dat was het probleem! (lacht)
 

Wat brengt de verdere toekomst jullie nog?  

Fatty K: Eigenlijk is de volgende plaat ook al zo goed als af. (lacht) Baz heeft een solo klaar, Don is stiekem bezig aan een album, Wits heeft een nieuwe beattape klaar, ik heb een solo klaar. En dan heeft Jef ook nog een project Lost Souls lopen, samen met Leandro. Binnenkort komen zij opnemen en dan is dat ook af.
 

Bedankt voor het gesprek gasten, en nog veel succes! All new articles