CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Een gesprek met Belgische top illustrator: Musketon

Donderdag gaf Bert Dries, beter bekend als Musketon zijn eerste tentoonstelling in de lobby van het Aloft-hotel in Brussel. De meesten kennen hem misschien van de populaire Angry Bear-sweaters, maar die avond konden alle aanwezigen zien dat het oeuvre van deze 24-jarige illustrator al uit heel wat meer creaties bestaat. Er was veel volk, en dus veel handen die moeten geschud worden. Gelukkig was er ook even tijd voor een interview met Chase.

Eerst en vooral proficiat met de tentoonstelling. Ben je tevreden met het resultaat?

Zeker. Je moet ook niet enkel mij feliciteren, maar het hele team achter deze avond. Ik ben alleen maar de illustrator. Zo zijn er ook Toon (partner in crime) en Erik (Account Director bij Mindshake) die mij heel hard hebben geholpen, de mensen van Aloft en eigenlijk iedereen die er aan meehelpt om er vanavond een geslaagde avond van te maken.

Je Facebook-pagina zegt dat je al sinds 2008 bezig bent. Wat was het defining moment waarbij je dacht, ‘ok het gaat goed met Musketon, tijd voor een expositie’?

Het is inderdaad mijn eerst expo in vijf jaar. Het idee kwam van Erik die de PR doet voor het hotel hier. Ik had zelf nog nooit nagedacht over een expo, het idee is dus een beetje in mijn hoofd geplant geweest. Maar ik ben heel tevreden dat we het gedaan hebben. De weg die we afgelegd hebben is lang, ik denk dat we hier minstens een half jaar naar toe hebben gewerkt, maar zeker de moeite waard geweest. Ik ben ook een perfectionist en nu had ik wel het gevoel dat mijn werk op een niveau stond waarbij ik het op deze manier aan de buitenwereld wou laten zien.

Ik zou willen vragen op welk ontwerp je het meest trots bent, maar dat lijkt mij nogal een voor de hand liggende vraag aangezien ik ook wel weet hoe goed de Angry Bear-truien verkopen. Of ben ik fout?

Eigenlijk wel. Ik weet dat ik nu een beetje tegen mijn eigen winkel praat, maar ik ben eigenlijk klaar met die beer. Die gaat nu echt al lang mee. Mensen blijven er wel achter vragen, dus we houden ‘m wel in de aanbieding. Mijn - voor mij persoonlijk - beste werk dat er nu hangt is het laatste ontbijt met Jebus in de hoofdrol. Daar zat redelijk wat werk in en dat is ook veel leuker om te doen dan een Angry Bear tekenen. Hier kan ik mijn tijd voor nemen, ik kan er zoveel detail in steken als ik wil en er zo een heel verhaal mee vertellen. Het is fijner werken.

Het lijkt inderdaad wel een beetje de key piece van de avond. Ik zie een Happy Meal, Dunkin' Donuts, een blik Cara-bier,... Heeft het allemaal ook een betekenis?

Ja, het figuur die de hoofdrol speelt in dit stuk is niet Jezus maar Jebus. De inspiratie daarvoor heb ik gehaald bij een Simpsons-aflevering waarin Homer door zijn ondermaatse kennis van het christelijke geloof het heeft over Jebus in plaats van Jezus. Jebus is nooit in beeld gebracht, en het leek mij fijn om daar mijn eigen versie van te maken. Ik kon evengoed Jezus getekend hebben en het laatste avondmaal, maar dan heeft iedereen zoiets van ‘ok, dat kan ik ook’. Dus ik probeer er mijn eigen insteek aan te geven; bijvoorbeeld Dunkin’ Donuts en een Happy Meal in plaats van wijn en brood. ‘t Is zeker geen kritiek in op de maatschappij. Gewoon een leuke illustratie.

Musketon zorgt er bij jou ook voor dat er brood of donuts op de plank komen. Is dit nu je droomjob?

Zeker. Dit is wat ik altijd wou doen en ik kan er van leven dus ik ben daar ongelooflijk blij om. Ik kan doen wat ik wil, wanneer ik het wil en ik verdien mijn brood met de dingen die ik het liefste doe in het leven. Ik heb zeker geen reden tot klagen.

Naast de illustraties is er nu ook al een tijdje een kledinglijn. Is dat het pad dat je Musketon ziet bewandelen in de toekomst of blijf je ook als grafisch ontwerper opdrachten aannemen?

Ik neem nog altijd heel veel opdrachten aan. Ik heb zeker niet de ambitie om enkel op een kledinglijn te gaan spelen, want zo zijn er al zoveel. Ik gok liever niet op slechts één paard. Wat ik wil zien gebeuren met Musketon is simpel; wat ik nu doe maar dan op grotere schaal. Niet alleen binnen België blijven dus. We zien wel hoe dat nu evolueert. De expo geeft mij ook weer wat meer vertrouwen. Ik had niet verwacht dat er zo’n opkomst ging zijn, en dat is dan een mooie bevestiging voor mijn werk.

En zijn er nog andere doelstellingen die je graag wil bereiken?

Gelukkig en gezond zijn. Heel cliché, en zeggen dat het cliché is maakt het nog meer cliché maar zo is het gewoon.

Mooi zo. Heb je om af te sluiten nog een gouden tip voor de beginners out there?

Tanden bijten. Iedereen wil iets doen voor zichzelf maar hebben er het geduld niet voor. Ook al hebben er velen talent, er komt pas iets uit de bus wanneer er geduld en hard werk wordt aan toegevoegd.

Daar heb je ‘t. Bedankt!

Wie meer van Musketon wil zien bezoekt best eens de website, waar de meeste van Bert zijn illustraties te bezichtigen zijn.All new articles