Fran Bow: gestoord is een understatement

Point-and-click games zijn de saaiste spellen die er bestaan. Of dat dachten wij toch. Alles lijkt op het eerste zicht interessanter dan met je muis voorwerpen vinden en daarmee puzzels op te lossen. Toch slaagt Fran Bow erin om dat idiote clichébeeld te doorbreken. Walgelijk, dromerig en meeslepend, je bent nooit klaar voor dit verhaal. Of toch niet als je geen psychopaat bent.
 

Nadat ze met haar eigen ogen zag hoe haar ouders vermoord werden, werd de achtjarige Fran Bow opgenomen in een psychiatrische instelling. Vastberaden om de moordenaar te vinden, moet jij Fran helpen te ontsnappen. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het resultaat is een boeiend verhaal waarbij kinderlijke fantasie en werkelijkheid zodanig met elkaar verweven zijn dat je niet meer weet wat je moet geloven. Als dat je nog niet zoals de verwarde Fran doet voelen, dan zorgt haar traumatische ervaring nog wel voor die extra, walgelijke toets. Dit spel doet je maar één ding denken: jezus, dit kind is fucked up!
 


 

Om dit gekke avontuur in beeld te brengen, koos ontwikkelaar Kill Monday voor een indiesfeer. Je krijgt in een cartoonachtige stijl de kinderlijke blik van een geestesziek kind op de wereld voorgeschoteld. Die kijk lijkt op het ene moment op een kleurrijke droom en op het andere moment op een ware nachtmerrie. En als het een nachtmerrie is, dan is het ook écht een nachtmerrie, met bloed op de muren, hoofden die ontploffen en rottende lijken. Door die extremen is het dramatische lot van het meisje mee in de sfeer verwerkt.

Fran Bow is dan ook allesbehalve een saaie point-and-click game. Minigames, meerdere realiteiten en puzzels; ontwikkelaar Kill Monday zorgt voor genoeg afwisseling in het spel. Er zijn trouwens ook meerdere oplossingen voor elk obstakel. Hoe je een probleem oplost, bedenk je helemaal zelf, wat dus een ontzettend leuke gameplay oplevert.
 


 

Dit waren de beste vijftien euro's die wij ooit aan een spel hebben gegeven. Een boeiend en meeslepend verhaal, een leuke gameplay en een perfecte sfeer; dit spel heeft echt alles wat een gamer nodig heeft. Daarnaast zorgt de kijk van een geestesziek meisje voor een unieke invalshoek die dit spel speciaal maakt. Maar misschien nog belangrijker: Fran Bow toont dat point-and-click games meer zijn dan een saai cliché. All new articles