Halogen Music: een andere kant van drum & bass

Wat ooit begon als een drum & bass concept in regio Westerlo groeide uit tot een van de betere Belgische labels in de scene. Met support van namen zoals Om Unit en Murdock is Halogen Music na amper een jaar er al één om rekening mee te houden. Wij spraken met oprichter Julien Köhler over zijn eerste jaar als label owner.

Halogen Music heeft onlangs zijn éénjarig bestaan gevierd. Wat waren voor jou de hoogtepunten uit dit eerste jaar als label owner?
Goh, meteen een goede vraag eigenlijk! Enkele hoogtepunten zijn de persoonlijke felicitaties van de manager van Outlook Festival, support van ondermeer Om Unit, speelminuten op nationale radio (Studio Brussel) en mijn beste vrienden die Halogen’s eerste release op vinyl hebben laten drukken.

Zoals als je al zei heb je ook al support gekregen van namen zoals Om Unit, Moresounds en zelfs in de show van Murdock op Studio Brussel. Totaal onverwacht?
Totaal onverwacht! Dat maakt het wel extra leuk natuurlijk. Ik was ongelofelijk fier toen ik vernam dat er enkele tracks van het album 'Halogen Music presents: Minus One LP' werden gedraaid op Studio Brussel, om nog maar te zwijgen van Om Unit (als er één man is waar ik naar opkijk is het Om Unit wel) die Halogen Music steunt. Uiteraard blijf ik met beide voeten op de grond! Uit persoonlijke ervaringen heb ik geleerd dat je alleen maar tegen de lamp kan lopen bij te hoge verwachtingen.
 


In december komt 'HM008' uit, Halogen's nieuwste single met remixes van Ilk en Mystic State. Wat kun je ons zoal vertellen over deze release? 
’t Is eigenlijk allemaal zeer spontaan verlopen. Ilk was al fan van 808 Gravediggin voor ik hem heb leren kennen. Hij vroeg mij niet zo lang geleden of hij die tune mocht remixen voor Halogen Music. Ik ben enorm fan van zijn producties dus heb ik geen seconde moeten twijfelen. De jongens van Mystic State waren enorm enthousiast na het beluisteren van de track en stelden meteen een tegenprestatie voor!
 

Met Halogen Music laat je het publiek eens een andere, en misschien iets minder bekende en commerciële, kant van drum & bass zien.  Wat spreekt je zoal aan in deze stijl?
De stijl die ik nu push en release is het gevolg van jarenlang intensief met drum and bass bezig te zijn. De eerste plaat die ik ooit heb gekocht, is ‘Rusko – Everyday (Netsky Remix)’. Daar kan je mij nu niet meer mee plezieren. Ook vandaag de dag evolueert mijn stijl nog. Die gaat stilaan van 170 bpm naar 160 bpm en daar zal die wel wat blijven hangen. Want als je de boel nog een beetje vertraagt, krijg je dubstep en dat is mijn ding nooit echt geweest.

Vind je dat de stijl wat bekender mag worden bij een ruimer publiek of moet het nog wat underground blijven volgens jou?
Het moet voor mij niet ontploffen zoals dat wel het geval is bij bepaalde andere subgenres van drum & bass, maar een beetje meer aandacht van zowel het publiek als dj’s mag wel. Ik krijg de indruk dat originaliteit niet meer belangrijk is. Steeds meer dezelfde line-ups, steeds meer dezelfde nummers in een tracklist. Altijd leuk om nieuwe dingen te ontdekken, toch? Ik probeer mijn steentje alvast bij te dragen door met onbekende en nieuwe producers samen te werken. 

Vroeger was je ook de man achter het Youtube kanaal ‘Dubplate sessions’, heb je hier op verder gebouwd of heb je met Halogen Music voor een compleet andere weg gekozen?
Dat project is een beetje de mist ingegaan. Ik heb mij altijd graag geëngageerd om andere artiesten en labels te helpen en wou met Dubplate sessions een kanaal opstarten om drum and bass een duw in de rug te geven. Tevergeefs. Het stond snel in de schaduw van wat mijn eigen label zou worden.
 

Zo ben je overlaatst ook het nieuwe 'WanSixOh' kanaal begonnen?
Klopt! Voorlopig is het nog een beetje onduidelijk wat ik ermee wil bereiken maar ik kan je alvast zeggen dat WanSixOh een nieuw kanaal is om alles rond 160 bpm zoals jungle, footwork en juke te promoten. Dit gebeurt in samenwerking met enkele labels en artiesten en zal hopelijk spontaan groeien door de jaren heen. Het is een combinatie van engagement en tijdverdrijf! 

Naast Halogen Music maak je ook deel uit van het dj-duo Split Personality. Proberen jullie via deze weg het label wat extra te promoten of doen jullie vooral je eigen ding? 
We hebben altijd ons eigen ding gedaan en zullen dat ook altijd blijven doen. Om eerlijk te zijn, en dan spreek ik voor mij en mijn dj-partner Stijn, hebben we nooit veel aandacht besteed aan wat het publiek wil horen. Begrijp ons echter niet verkeerd, we hebben altijd ons best gedaan om er een feest van te maken!. Maar er zijn teveel tracks die teveel aandacht krijgen, en zelfs nog meer tracks die te weinig aandacht krijgen. Ik kan jammer genoeg geen vijf andere dj’s in ons kleine landje opnoemen die dezelfde stijl als wij draaien. We zijn aan het eerste station afgestapt, de rit op de hypetrein was te lang. Ieder zijn ding natuurlijk.

Met welke artiesten zou je graag eens willen samenwerken?
Om Unit en Alix Perez, enough said

En tot slot, wat brengt de toekomst nog voor jou en Halogen Music?
Buiten releases van o.a. Afya, Bredren, Corrupted, Digid, M-soul & S27, Sinic, SVB, ... hoop ik ook op labelnights in zowel het binnen- als buitenland. Er komt een vinylrelease aan en ook een videoclip is zeker iets wat ik nog graag wil doen. All new articles