Hoe David Bowie ook voortleeft in hiphop

Hoewel New York bekendstaat als een melting pot van culturen, moet het toch een vreemd zicht geweest zijn toen David Bowie medio jaren zeventig als magere, witte man The Apollo binnenviel om daar de backing vocalists en muzikanten voor zijn 'Young Americans' tour te verzamelen. De muziek van de struise zwarten inspireerde hem, maar de 'Thin White Duke' heeft net zo goed zijn stempel gedrukt op ons favoriete genre. Bewijs daarvan? De vele tientallen rappers die zijn muziek sampleden! Wij zetten er drie op een rijtje.

 

Vanilla Ice - Ice Ice Baby (Under Pressure)

Ok, Vanilla Ice is natuurlijk een blanke rapper, maar dit is zonder meer het bekendste voorbeeld. Met de herkenbare baslijn van 'Under Pressure' leverden Queen en David Bowie in 1981 al de basis af van 'Ice Ice Baby'; Vanilla moest er alleen nog de slagroom aan toevoegen in de vorm van een catchy refrein. En wat funky moves, uiteraard.
 

Puff Daddy - Been Around The World (Let's Dance)

Dat ook Puff Daddy het werk van Bowie kon appreciëren, liet hij blijken toen hij in 1997 het nummer 'Been Around The World' uitbracht. Tussen de beat door herken je duidelijk de pophit 'Let's Dance' van Bowie, maar dan een stukje vertraagd. Die originele track werd in 1983 trouwens geproducet door Nile Rodgers van de discogroep Chic. Oh ja, recenter ging ook Craig David aan de slag met de song, maar een link naar zijn bewerking zullen we je besparen.
 

Jay-Z - Takeover (Fame)

De meest gesamplede Bowie-track moet 'Fame' zijn, toch zeker in het hiphopgenre. Onder meer Dr. Dre, EPMD, Public Enemy, Ice Cube en MC Lyte gingen aan de slag met de instrumental en in 1990 schakelde de excentrieke Brit zelfs Queen Latifah in voor een eigen rapversie van de hit. Naast stukjes uit zeven andere songs, gebruikte Jay-Z ook dit nummer in 'Takeover', zijn bekendste disstrack aan het adres van Nas. Op 2'30" hoor je hem rappen: "I know you're missing out the - faaaaame". Geniaal!


In de jaren negentig stelde Bowie dat rappers de enige artiesten zijn die volgens hem echt creatief zijn. Vandaag zagen we dan ook opmerkelijk veel tweets van hiphoppers verschijnen die hem op hun beurt lof wilden betuigen. R.I.P.!

 
David Bowie Explaining the Importance of Rap in 1993

David Bowie, in the '90s, explaining why he believes rappers were the only artists being truly creative.

Posted by Pigeons and Planes on Monday, January 11, 2016

 All new articles