CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Loyle Carner: “Vroeger maakte ik vooral muziek voor mezelf, tegenwoordig ook voor anderen”

Na zijn succesvolle UK-tour in februari legde Loyle Carner al snel de datums van zijn Europese tournee vast. Afgelopen zondag was de AB Club in Brussel aan de beurt. Carner staat bekend om zijn eerlijke teksten en klassieke hiphopbeats, maar dat is niet het enige wat hem bezighoudt. We vroegen de jonge Londenaar wat hij nog zoal in petto heeft. 

Tekst door Nare Zeka, foto door London in Stereo

 

Zelf ben je geen grime-artiest, hoewel je het genre een heel grote bron van invloed en inspiratie hebt genoemd. Waarom ben je zelf niet verder gegaan in dit genre?

Van jongs af aan luisterde ik vooral veel grime, omdat dit gewoon mijn omgeving was. Ik ben zeker ook opgegroeid met veel Amerikaanse hiphop, maar ik kon me er eerst niet helemaal in vinden, vooral door het accent. Later ontdekte ik veel UK-hiphop en begon ik me comfortabeler te voelen om het zelf ook te doen. Grime heb ik nog steeds niet losgelaten, want er komen nog wel een aantal elementen hiervan terug in mijn muziek.

 

Je beide ouders speelden in bands, is dit ook iets geweest wat jijzelf graag wou doen?

Ik wou altijd in een jazzband spelen, want ik speelde als kind trompet. Op elfjarige leeftijd had ik de beslissing genomen dat ik een trompettist wou worden, maar mijn docent is niet lang nadat ik begonnen was overleden, en dan ben ik er eigenlijk mee gestopt. Nu probeer ik mezelf langzaamaan opnieuw trompet aan te leren, in de hoop dat ik in de toekomst mijn trompet kan verwerken in mijn liveshows.
 


 

Voor je allereerste liveshow in 2012 was je al meteen de support voor MF Doom. Hoe is dit gebeurd?

MF Doom had een concert in Dublin en zijn support die avond was Rejjie Snow. Rejjie contacteerde me omdat hij nog niet genoeg muziek had om zijn set mee te vullen, dus nam ik de eerste vlucht naar Dublin om samen met hem het concert te openen. 

 

Naast MF Doom ben je ook de support geweest van Joey Bada$$ tijdens zijn UK-tour. Jullie zijn twee jonge gasten die beiden muziek maken in het hiphopgenre. Hoe heb jij die tijd ervaren?

Joey is echt briljant! Eigenlijk ging ik met hem op tour als student, bereid om zoveel te leren van hem, en hij was erg genereus met zijn kennis. Zoals je zei, twee jonge gasten samen, met dezelfde interesses... Alles ging gewoon erg vlot en makkelijk!

 

Je hebt ook een aantal keren samengewerkt met andere artiesten. Wat voor invloed hebben deze ervaringen op artistiek vlak?

Wie het meeste invloed gehad heeft op mijn schrijven, is Kate Tempest. Het was beangstigend om met haar in eenzelfde ruimte aan mijn teksten te werken. Ik merkte dat ik mezelf moest focussen en dat ik met goede dingen moest komen, gewoon omdat zij zo geniaal is.

 

Ga je deze ervaringen dan ook verwerken in je teksten?

Er zijn natuurlijk wel een aantal dingen veranderd in mijn leven, maar het grootste deel is nog steeds hetzelfde. Ik ga nog steeds persoonlijke teksten blijven schrijven, over gebeurtenissen in mijn persoonlijke leven, en niet mijn leven als artiest. Ik wil niet schijven over dat ik nu een beetje meer geld verdien, of een beetje meer dit of dat heb. Dat wil ik niet afbeelden.

 

Je teksten zijn inderdaad erg persoonlijk, en velen kunnen zichzelf erin terugvinden. Hoe voelt het om jezelf zo bloot te stellen? Is het intimiderend of eerder geruststellend?

Ik ben telkens wel een beetje bang om iets uit te brengen, maar dat maakt deel uit van de spanning. Vroeger maakte ik vooral muziek voor mezelf, om mijn eigen hart te luchten. Ik heb al een aantal keren gehoord dat mijn muziek een aantal mensen heeft gesteund in bepaalde situaties, dus ben ik deels ook wel muziek beginnen maken voor anderen.
 


 

Je hebt recent bekendgemaakt dat je een kookproject met jongeren gaat starten. Waarom?

Ik heb ADHD, koken was het enigste dat mij tot rust bracht als kind. Elke avond na school kookte ik samen met mijn moeder en mijn broer, nu is het een van mijn favoriete dingen om te doen. Als ik niet was begonnen met muziek te maken, zou ik sowieso naar de koksschool zijn gegaan.

 

Naast het koken en het muziek maken, heb je ook een aantal van je muziekvideo’s zelf geregisseerd. Ben je ook geïnteresseerd het producen van je eigen muziek?

Ik ben er zeker mee bezig, maar heel langzaamaan. Ik wou ook altijd acteur zijn, dat wil eigenlijk nog steeds. Ik ben niet gehaast om te leren, omdat ik steeds bezig ben met zoveel andere dingen. 

 

Ben je van plan om te blijven werken met je rechterhand, Rebel Kleff? Of wil je met verschillende producers aan een project werken?

Ik blijf sowieso met Rebel Kleff werken, hij is soms zelfs mijn beide handen. (lacht) Hij werkt samen met andere artiesten, ik werk samen met andere artiesten, dan komen wij samen en delen we alles wat we geleerd hebben van anderen met elkaar. We stapelen deze kennis op en maken er samen gebruik van bij het maken van nieuwe muziek.

 

We kijken allemaal uit naar nieuwe muziek, kunnen we daar binnenkort iets van horen?

In de loop van deze maand breng ik nog een single uit, dat is al best snel. Maar er is nog zoveel meer op komst!All new articles