CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Inked Up Episode 6: Nora Dhu over haar werk als tatoeëerder

Nora Dhu is een bewonderenswaardige artieste. Van jongs af aan tekende ze erop los en door de jaren heen heeft ze zich gespecialiseerd in één specifiek medium: tattoo’s. De creatieve dame uit Zottegem ziet de huid van haar klanten als een levend canvas. Niet alleen maakt ze patchwork tattoo’s en illustratieve poppen, ook voor custom designed tats kan je aankloppen bij House Of Dis. We zochten haar op voor een babbel over haar ervaring, eigen stijl en visie.

Foto's: Lo Wie

 

Hoe is jouw passie voor tattoo’s ontstaan? 

De interesse voor dit vak is er eigenlijk altijd al geweest. Vanaf m’n 16e werd het wel extremer, maar zag niet goed hoe ik in deze wereld kon belanden. Tattoo’s waren ook een groter taboe toen ik 16 was. Maar van jongs af aan heb ik altijd getekend en geschilderd. Uiteindelijk ben ik illustratie gaan studeren en zo is dat verder geëvolueerd. Toch duurde het eventjes vooraleer ik iemand vond die mij de kneepjes van het vak wou aanleren. Ik zie het als een medium. Net als tekeningen op papier of karton, is huid een medium. Bovendien is het ook heel persoonlijk, vooral de custom tattoo’s. Dat maakt het interessant als tekenaar.

 

 

Hoe lang ben je ondertussen bezig?

Ondertussen bijna zes jaar. Mijn eigen zaak,  The House Of Dis,  iets langer dan 1 jaar (1 jaar en 8 maand om precies te zijn ;). Daarvoor was ik aan de slag bij Bodydesign in Gent. Daar heb ik ook m’n ’stage' genoten. Dat is een open shop, dus er zijn meerdere tatoeëerders met verschillende specialisaties. Zo leer je allerlei stijlen en technieken kennen. Als artiest had ik niet altijd de vrijheid om eigen werk te zetten, alles wat werd gevraagd werd meestal getatoeëerd. Maar het was de ideale omgeving om de beginselen van het vak aan te leren. Daarna heb ik beslist dat ik meer mijn eigen ding wou doen en creatiever bezig zijn. Het is zeer aangenaam om nu veel meer creatieve vrijheid van de mensen te krijgen.

 

 

Kan je je specialiteit of specifieke stijl omschrijven?

Dat is nu net m’n probleem; ik kan niet binnen dezelfde stijl blijven. Ook m’n persoonlijkheid zit zo ineen. Er moet een goeie mix zijn van verschillende stijlen. Zo heb ik recent ook m’n website aangepast. Je ziet nu duidelijker dat ik momenteel drie stijlen uitwerk. Ik werk nu onder de nieuwe artiestennaam Nora Dhu in ’The House Of Dis’.
Om te beginnen zijn er de ‘dhudles’. Dat zijn vooral patchwork tattoo’s. Dan zijn er de illustratieve poppen ‘Dudes en Dolls’. En den slotte is er het ‘Disaster’-luik waar ik vooral grafisch/illustratief ‚realisme' maak. Ik werk altijd eerder figuratief,  met een weinig aan shading.


Heb je eigenlijk zelf tattoo’s?

Ja, maar dat is niet van belang (lacht). Als persoon ben ik eclectisch en dat zie je ook in m’n tattoo’s. Ze zijn in verschillende stijlen. Nu ben ik bezig met een vierde tattoo-’sfeer’ proberen uit te werken waarbij ik gebruik zou maken van een speciaal effect zodat het lijkt alsof het met kleurpotlood is gemaakt. Ik neem graag m’n tijd om alles uitgebreid te testen. Dus ‚duimen gekruist’…hopelijk wordt het wat.


Waar ben je trots op?

Ik ben blij dat ‘The House Of Dis’ het zo goed doet. De vrijheid die ik krijg smaakt absoluut naar meer. In de toekomst zou ik graag 50% van m’n cliënten voorzien van op maat gemaakte tattoo’s. En hoop dat de andere 50% het aandurft uit mijn verzameling designs (flash) te kiezen. Mijn bedoeling is dat mensen hier in de toekomst gemakkelijk kunnen binnen stappen en een kijkje komen nemen.

 

 


Is er een tattoo die je geplaatst hebt die eruit springt?

Niet een tattoo specifiek, maar wel één bepaalde klant die aan die tattoo’s gelinkt is. Dat was het eerste stuk dat ik volledig zelf gezet heb. De ‘Disaster’ stijl is een afgeleide van wat ik toen bij haar heb gemaakt. Ik was enorm trots en wou die tattoo ook volledig alleen zetten. Uiteindelijk is dat een volledig sleeve geworden, mijn eerste sleeve btw. Als die klant mij iets vraagt, kan ik altijd ietsje beter. M’n muze zou ik haar niet noemen, maar ze inspireert me wel. Ondertussen is ze zo goed als een vaste klant geworden. Het is cool dat je m’n evolutie kan zien op haar lichaam, omdat ze al zo lang en zo veel bij mij langs komt.

Nog een laatste vraagje: wat is not done volgens jou?

In tattooland is het gezicht vaak een no go zone. Er zijn natuurlijk artiesten die dat wel doen, maar die staan er dan ook om bekend. Ikzelf doe het liever niet, tenzij je zo vol staat dat er nergens anders nog plaats is ;) Ook tattoo’s op de vingers zijn niet zo’n ideale plaats. En bepaalde tekens, waar ik persoonlijk tegen ben, zal ik nooit tatoeëren. Vulgaire stukken wil ik wel nog maken, zolang er een ludieke kant aan is.

 All new articles