CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Ivan Ave: “platen blijven maken zolang het jeukt”

In zijn eentje heeft Ivan Ave het verre Noorwegen op de hiphopkaart gezet, onder meer dankzij kwaliteitsvolle releases met Fredfades. De subtiele doorbraak kwam er vooral door zijn 'Low Jams EP' met MNDSGN achter de knoppen. Een scherpe tong, een kenmerkende stem (it’s mostly the voice, zoals Guru reeds zei) en producties van de beste beatmakers van het moment zullen aan dit succes niet vreemd zijn. Op 12 februari komt 'Helping Hands', het nieuwe album van Ivan Ave en MNDSGN, uit op Jakarta Records, en op zondag 7 februari zijn ze samen te bewonderen in Brussel, met support van local heroes zoals Roméo Elvis, Le Motel, ShunGu, Junior Goodfellaz en 72 Soul. We hadden alvast een kort gesprek met Ivan de Rapper.
 

Hoe loopt de Europese tour? Speciale momenten meegemaakt of bijzondere reacties gekregen? 

De tour gaat echt goed tot nu toe, de UK shows waren vet. We hebben het geluk om op te treden voor mensen die op dezelfde vibe als ons zitten, muzikaal en energiegewijs. Het is gek, soms voelt het meer aan als een feestje bouwen dan een show spelen. Leeds in het bijzonder was erg fijn, de liefde in de zaal maakte dat we uren wilden blijven spelen.
 

Vertel ons een iets meer over Ivy League en 'The Brains EP', die werd uitgebracht in 2009. Was dat je eerste stap als MC?

Ik wist niet dat iemand buiten onze kring in Oslo van die EP gehoord had. Dat was mijn eerste vinyl release, met de homies Deckdaddy, John Rice en Fredfades op de productie. Dat was zeker een grote stap voor mij op dat moment. Ik er nog steeds trots op te hebben samengewerkt met Oslo SP Ensemble. Maar als ik die tracks nu hoor, hou ik niet van hoe ik toen klonk. Ik was nog aan het leren over cadans en flow, hoe verzen te schrijven, en mijn Engels was nogal rudimentair. De beats zijn nog steeds goed, iemand speelde me onlangs een paar van de instrumentals.
 

Wat of wie zijn Mutual Intentions?

Dat is mijn crew. We zijn eigenlijk een vriendenkring die zich is gaan organiseren om wat golven te maken in de lokale scene, maar ook op internationaal niveau. Het is een Oslo gebaseerde familie van beeldende kunstenaars, dj's en muzikanten. Charlotte Dos Santos en ik schrijven songs, Fredfades en Yogisoul produceren muziek en Stian Stu Nicolaysen is een manager en PR gawdMohamed Chakiri is een briljante fotograaf, Erik Treimann doet meestal videokunst, en Hans Jørgen Wærner aka Dirtyhans doet al onze grafische vormgeving. Het is zo'n geweldig gevoel om betrokken te zijn bij een gezamenlijke agenda als deze, in het bijzonder wanneer mensen er positief op reageren. Er ging niet eens een jaar voorbij of we hadden al prijs! Een Boiler Room in onze eigen stad, echt dope. Stay tuned, we hebben allemaal onze eigen projecten en ik ben een fan van al deze mensen. Je moet in het bijzonder uitkijken naar Yogi en Charlotte, zij komen met verse projecten. 
 

De meeste mensen kennen je sinds 2014 van het door MNDSGN geproduceerde Low Jams, en jullie droppen volgende week het nieuwe album 'Helping Hands' op Jakarta Records. Maar je bent in 2015 druk bezig geweest, in samenwerking met Fredfades voor de 'FruitFul EP'. Welk album "kwam eerst" opname-gewijs en wat is het belangrijkste verschil tussen het werken met deze twee producers?

Ik werkte aan al deze projecten tegelijk, maar 'Helping Hands' duurde het langst. Het belangrijkste verschil is dat ik veel meer tijd doorbreng met Fred, want we wonen in dezelfde stad en zijn al lange tijd goede vrienden (niet broers zoals veel mensen denken, maar bijna). Dus alles wat we samen maken komt voort uit een lang proces van luisteren naar platen, dj'en, of gewoon chillen terwijl hij beats maakt en ik inspiratie krijg voor een tekst. Dus die 'FruitFul EP' was een echt duoproject, we bespraken samen alles terwijl de plaat vorm kreeg. Met Ringgo (MNDSGN) was het meer een lange afstandsrelatie, maar het is griezelig hoe in sync we zijn als het gaat om vibes en esthetiek. We zijn bezig met een aantal nieuwe dingen nu, dus we zullen zien. Ik voel me zeker bevoorrecht om samen te werken met twee van mijn favoriete producers.
 

Zijn er speciale thema's of onderwerpen die je tekstueel inspireren of is er een boodschap die je wil verspreiden?

Ik probeer het heel eerlijk en dicht bij huis te houden. Als de boodschap van een nummer voor mij of mijn vrienden écht aanvoelt, dan denk ik dat het ook de potentie heeft om mensen buiten mijn stad of land aan te spreken. Ik ga niet aan een song beginnen te schrijven met een bepaalde boodschap in gedachten maar ik wil trouw blijven aan wat er gebeurt in mijn leven en in mijn omgeving. Inspiratie komt daar vandaan, en ook uit boeken, films en andere soorten muziek. Voor 'Helping Hands' is het thema "ego versus samenhorigheid, vrijheid versus ergens bijhoren".
 

Heb je enige gedachten over J Dilla, heeft zijn nalatenschap een invloed gehad op jouw werk? 

Ik heb problemen met de manier waarop hij wordt gebruikt. Een heleboel mensen die de "Dilla heeft mijn leven veranderd" T-shirts dragen, zeggen eigenlijk gewoon "Dilla veranderde mijn T-shirt". Het is alsof zijn naam en zijn nalatenschap wordt gebruikt om andere redenen dan zijn muziek. Dat gezegd zijnde, Dilla heeft mijn leven veranderd door zijn kunst, dus wie ben ik om te haten?
 

Ken je de andere artiesten waarmee je zal optreden in Brussel aanstaande zondag?

ShunGu en ik hebben een tijdje terug een track gemaakt. Die kerel is echt goed. Met de andere jongens moet ik me dringend vertrouwd maken. Ik kijk er al naar uit om de sfeer daar te proeven.
 

De meeste van je releases zijn beschikbaar op vinyl - is dat belangrijk voor jou, die fysieke plaat in handen hebben? 

Ik ben een vinyl head, verzamelen en dj'en is een groot deel van wat ik doe. Dus het uitbrengen van mijn eigen muziek op vinyl voelt aan als iets dat nodig is. Het is ook een reis, het zien van mijn baby's in platenzaken. Het is zeker een droom die uitkomt, voor elke release. Jakarta Records is een goede plaats voor mij, en ik zal platen blijven maken zolang het jeukt, zolang ik de behoefte voel om mijn ziel op een draaitafel te gooien.
 

Op zondag 7 februari kan je in Brussel naar een optreden van MNDSGN (LAX) & IVAN AVE (NOR), met schoon volk als support: Roméo Elvis, Le Motel, ShunGu, Junior Goodfellaz & 72 Soul.All new articles