CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Lefto over zijn favoriete plekken ter wereld

Al meer dan vijftien jaar weet Lefto de luisteraars van Studio Brussel te bekoren met de meest eclectische sets die België ooit hoorde. Tussen zijn radioshows door reist hij de hele wereld af voor zijn gigs. Seoul, Brasilia, New York en L.A. zijn nog maar een paar van de vele bestemmingen. De zomervakantie staat bovendien voor de deur, wat betekent dat de drukste reisperiode van het jaar ook weer van start gaat. Niets beter dan een babbel met dé globetrotter uit Belgisch dj-land om al helemaal in de travel-mood te komen.

 


Je reist letterlijk heel de wereld af voor je muziek. Wat is de grappigste of vreemdste reiservaring tot nu toe?

De slechte onthoud ik niet en goede zijn er heel veel. Mijn mafste reiservaringen spelen zich af op de vreemdste plekken waar ik moet spelen. Plekken waar je niet verwacht dat de mensen er zullen losgaan. Zo zat ik een paar weken geleden in Brasilia, de hoofdstad van Brazilië, echt een heel maffe plek. De stad is gebouwd in de vorm van een vliegtuig dus mensen wonen letterlijk  in de linkervleugel of in de staart bijvoorbeeld. Zo vreemd, zeker als je het vanuit het vliegtuig ziet. Alles is daar ook vooral op politiek gericht en de hele stad, of toch veel ervan, is gebouwd door architect Niemeyer. Maar bon, je zit daar dan en het lijkt bijna alsof het een spookstad is. Het ruikt er ook naar rode aarde zoals in Afrika. Plots kom je dan toch ergens terecht waar je kilometers auto’s ziet en even later sta je daar te spelen voor 5000 man. Dat is echt een zalig moment omdat je dat dan totaal niet verwacht.

 


​In België weet iedereen die wat van muziek en radio kent wie je bent. Maar word je in het buitenland vaak herkend?

Ja, dat is nog zo’n verhaal. Ik zat onlangs in een Turks restaurant in Seoul waar een Turk plots naar me toekwam. Hij kwam op me af met zijn gsm om te vragen of ik de persoon op zijn foto was. Hij vertelde me toen dat ik dus op de grootste nationale zender van Turkije ben geweest. Dat kwam door mijn set op Boiler Room in Brussel. Ik draai heel graag Turkse muziek en dat heb ik toen ook weer gedaan. Er is een nummer dat over politiek gaat, waar iedereen keihard op feest en dat heb toen gedraaid. Iemand uit Turkije had blijkbaar die set gezien, dat stuk met die Turkse track eruit geknipt en op YouTube gezet. Zo heeft dat filmpje precies de hele ronde gedaan in Turkije waardoor het uiteindelijk op tv verscheen. Dat was echt wel een rare ervaring.

 

 

Een foto die is geplaatst door lefto (@lefto) op


​En hoe was het voor de rest in Zuid-Korea want de cultuur daar is toch heel anders? Is dat niet wennen?

Seoul is echt een hidden gem. Het is een stad die mensen nog niet op hun lijstje hebben van steden die ze willen bezoeken. Veel mensen willen naar Tokyo bijvoorbeeld, maar eigenlijk evenaart Seoul Tokyo wel. Ik vind het misschien wel leuker dan Tokyo. Niet alleen qua architectuur, maar ook qua culturele activiteiten heb je meer in Seoul dan in Tokyo.

 

En de muziekscene, hoe is die daar?

Ik ga het weer vergelijken met Tokyo. Je hebt in Tokyo een scene die al heel lang bestaat, waardoor die momenteel wat naar beneden gaat. In Seoul daarentegen is het nog allemaal vrij nieuw. Daar komt het allemaal nog maar pas naar boven. ‘Gangnam Style’ heeft daar echt bij geholpen. Dat heeft de mensen daar veel inspiratie gegeven. Ze durfden plots hun eigen ding te doen, in de hoop dat het even goed zou werken als 'Gangnam Style'. Ik heb daar ook een twintigtal vrienden die een crew vormen, 360 Sounds heten ze. De ene doet fotografie, de andere zit in de mode, nog een andere in de muziekwereld, ... Zo zie je: het leeft daar. Alles wat met muziek te maken heeft en daarrond leeft, broeit daar.

 

Heb je nog zulke plekken zoals Seoul die volgens jou aanraders zijn om heen te gaan?

Azië is enorm up and coming, maakt niet uit waar je bent. Je voelt dat de machine daar in gang is geschoten en als je dan terugkomt naar Europa zie je dat het hier eigenlijk sputtert. In Amerika zit het dan net tussen dat sputteren en vooruitgaan. Wij, als het Westen, doen altijd zo een beetje uit de hoogte tegenover Azië, maar eigenlijk zou het omgekeerd moeten zijn. Wij zijn misschien wel wat verder op gebied van muziek, want veel van wat zij doen is geïnspireerd op wat wij doen. Het verschil is dat zij het uiteindelijk altijd nog iets verder pushen. Zij geven er hun eigen touch, hun eigen swing aan.

 

Zou je dan ooit in Azië gaan wonen? Want je houdt precies wel echt van de streek.

Nee, dat niet. Ik zit heel graag in Azië, maar ik kom ook erg graag naar huis. Ik hou eigenlijk echt van mijn thuis. Als je mij nu zou vragen waar in de wereld ik het liefste draai, dan zal ik nog altijd in Brussel of Gent zeggen. Gewoon omdat ik het daar heb opgebouwd. Ik heb een ding gecreëerd waar ik al jaren mee bezig ben. We zijn begonnen met niks en nu hebben we 500 à 1000 man op een feestje. De mensen snappen mij hier al goed en ik snap hen.
 All new articles