CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Legendarische reggaedeejay DJ Derek dood teruggevonden

Derek Serpell-Moris - beter bekend als DJ Derek a.k.a. Britain’s oldest deejay - werd in juni 2015 als vermist opgegeven, nadat hij het laatst gezien was in de Criterion pub in Bristol. Gisteren hebben de Britse autoriteiten aanwijzingen gevonden dat het lichaam dat ze eerder vonden in Patchway (Gloucestershire) de stoffelijke resten van Serpell-Morris zouden zijn.

Derek was geboren en getogen in Bristol. Eind de jaren vijftig en begin de jaren zestig raakte hij in de ban van de cultuur en de muziek van de Caraïbische immigranten in Groot-Brittannië. Hij bouwde een reputatie op als dj door een mix van rocksteady, reggae, ska, dancehall en soul te spelen. Na al die jaren naar reggaeplaten te hebben geluisterd, leerde hij zichzelf ook Jamaicaans Patois aan. Dat is een op het Engels gebaseerde tussentaal die gesproken wordt door vele reggaedeejays. Dit taaltje gebruikte hij dan om zijn nummers aan elkaar te praten.
 


 

Naast verschillende reggaeliefhebbers, kon Derek ook Portishead, Massive Attack en zelfs Dizzee Rascal tot zijn fans rekenen. In juni 2006 stelde hij voor het legendarische reggaelabel 'Trojan Records' een eigen compilatie samen: 'DJ Derek Presents Sweet Memory Sounds'. Derek speelde op verschillende bekende festivals, zoals Glastonbury en The Big Chill, en draaide ook verschillende resident nights in Londen en in de rest van Groot-Britanië. Hij stopte in 2013, maar speelde op oudejaarsavond 2014 nog een eenmalige set. Die eindigde hij met Bob Marley's hit 'One Love'. "It's a perfect signing-off record for a reggae set", aldus de overleden DJ Derek.All new articles