CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Mick Jenkins over Chicago, zijn unieke video’s en zijn opkomende album ‘The Healing Component’

Mick Jenkins is amper 24, maar heeft al vijf projecten achter zijn naam staan. Het was echter pas de vierde mixtape 'The Water(s)', die hij in 2014 dropte, die voor de grote doorbraak zorgde. Sinds die release wordt hij door vele Amerikaanse websites beschouwd als een van de meest beloftevolle jonge rappers uit Chicago. Eerder dit jaar bracht Jenkings de EP 'Wave(s)' uit en ook dat project viel in de smaak bij menig hiphopliefhebber. Onlangs stond hij op het podium tijdens All Eyes On Hip Hop in VK concerts in Brussel. Wij waren erbij en hadden een kort gesprek met de jonge rapper.

Lees de Engelstalige versie van dit interview op Into The Urban.
 

Je bent je carrière begonnen als spoken word artist. Waarom heb je uiteindelijk besloten om rapper te worden?

Die overgang is eigenlijk vrij naadloos verlopen. Ik schreef al een tijdje poëzie en tijdens mijn universiteitsjaren heb ik mij aangesloten bij een poëzieclub. Sommige van die gasten rapten en toen ik hoorde dat er een rapbattle werd georganiseerd, had ik me meteen ingeschreven. Dat leek mij wel fun en ik wou heel graag de hoofdprijs winnen; een Beats headphones. Na de battle begon ik meer en meer te rappen. Ik bracht twee mixtapes uit, maar pas na mijn derde mixtape begon ik eraan te denken om echt rapper te worden. 'Trees & Truths' gaf dus de doorslag.
 

Je verhuisde naar Chicago toen je tien was. Hoe heeft die nieuwe omgeving je gevormd als artiest?

Ik ben de man die ik nu ben door Chicago. Ik zat daar op school en veel van mijn familie, vrienden en de mensen van wie ik iets geleerd heb, wonen daar. Wat mij vooral beïnvloed heeft, is de culturele diversiteit in Chicago. Als ik naar de Southside ging, kwam ik vooral in contact met Afro-Amerikanen en als ik iets meer naar het westen ging, zag ik meer latino's. Door verschillende gebieden in de stad wandelen, betekende dus ook dat je in aanraking kwam met verschillende culturen en dat heeft een heel grote invloed gehad om mijn ontwikkeling.
 

Vorige maand bracht je je EP Wave(s) uit. In welke mate verschilt die van je debuutmixtape The Water(s)?

Het was verfrissend om aan 'Wave(s)' te werken. Sinds 'Trees & Truths' heb ik veel tijd en moeite gestoken in zware, conceptuele albums en ik wou gewoon even iets anders doen. Ik ben constant muziek aan het maken, dus na 'The Water(s)' dook ik meteen terug de studio in. De tracks die je op 'Wave(s)' vindt, zijn veel meer gebaseerd op de vibe die in de studio hing op het moment dat ik ze aan het opnemen was. Ik heb ook veel meer live instrumentatie gebruikt en veel meer gezongen op dit project. Het is altijd goed om de creatieve aanpak een beetje aan te passen en ik heb me heel goed geamuseerd. 
 


Je hebt een beroep gedaan op een twintigjarige kunststudente om schilderijen te maken voor elke track op de EP. Hoe is dat concept precies ontstaan?

Ik stak vroeger nooit veel moeite in artwork, maar omdat we met dit project meer aandacht besteed hebben aan de structuur van de tracks, de refreinen en de bridges, wilden we een kwalitatief product afleveren in zijn geheel. Ik had het idee om een schilder elke track op het project te laten horen en ze dan te laten schilderen wat ze voelen. Ik deed een oproep via Twitter en veel mensen stuurden ons hun kunst. Daarna vroeg ik aan drie mensen om 'Your Love' te schilderen en die van Hayveyah McGowan vond ik met voorsprong het mooist.
 

Waarom?

Ik hou van de donkere kleuren omdat ze emotie oproepen. Daarna vroeg ik haar om 'Alchemy' te schilderen en ook deze keer was ik meteen verkocht. De listening party was trouwens in een galerij waar ik een kleine showcase gaf en daarna was er een gesprek tussen haar en mezelf. Ik legde mijn intentie achter de tracks uit en zij vertelde hoe ze de muziek aanvoelde en hoe haar schilderijen tot stand gekomen zijn. Het was een heel leuke ervaring en iets wat ik waarschijnlijk zal blijven doen in de toekomst.
 

Ik ben een grote fan van je video's. De Amerikaanse website DJ Booth omschreef ze onlangs als 'kortfilms'. Hoe komen de ideeën voor je video's meestal tot stand?

Ik ben zeer nauw betrokken wanneer het op mijn video's aankomt. Nathan R. Smith maakte de clip voor 'Jazz' en sindsdien zijn we blijven samenwerken, omdat onze samenwerking gewoon heel goed verloopt. Hij stuurt me meestal een treatment op en dan geef ik hem feedback en pas ik hier en daar wat aan. Hij weet heel goed hoe ik wil dat mijn video's eruit zien. Voor ik met hem begon te werken, was ik zelfs nog meer betrokken bij die filmpjes. 'Martyrs' was mijn eerste video en daar heb ik er zelf voor gezorgd dat we de juiste shots vanuit de juiste hoek hadden, zodat het eruitzag zoals het er moest uitzien.
 


 

'Your Love' is geproduced door Kaytranada, een van de beste producers op dit moment. Jullie hebben ondertussen al vier nummers samen gemaakt. Hoe heb je hem ontmoet en hoe is het om met hem samen te werken?

Ik heb Kaytranada ontmoet op het Mural Festival in Montreal. We waren in dezelfde winkel en mijn manager had hem herkend, dus zijn we op hem toegestapt en hebben we een kort gesprek gehad. Sindsdien zijn we contact blijven houden en hebben we een goeie relatie opgebouwd. Ik speel shows met hem en ik zie hem ook op veel verschillende festivals en in Montreal. Kaytranada en ThemPeople zijn mensen waar ik vaak mee werk, omdat ik heel vaak naar hun muziek luister. Het is een zegen om met hen te kunnen werken en als het aan mij ligt, zal ik nog lang muziek maken met hen.
 

Op 'Your Love' experimenteer je met een meer funky sound. Zal dat ook de sound van je nieuwe fullalbum 'The Healing Component' worden?

Niet per se. Die track was eerder een reflectie van mijn humeur op dat moment. Kaytranada had me heel wat beats gestuurd en die beat was de eerste die ik hoorde. Een uur later was 'Your Love' er. Ik werd geïnspireerd door de instrumental en door echte liefde. Het was een leuke track om te maken. Ik ga niet meteen die richting op met mijn muziek, maar dat wil niet zeggen dat er niet nog meer dergelijke tracks op het nieuwe album zullen staan.
 

Met wie heb je nog meer samengewerkt voor 'The Healing Component'?

Voorlopig staan enkel ThemPeople en Kaytranada op de plaat, maar ik sta zeker open voor nog meer samenwerkingen. Ik ben net op tour geweest met STWO en hij heeft me enkele killer beats gegeven, maar ik ben nu vooral aan het schrijven omdat ik op tour ben. Ik kan pas weer de studio induiken wanneer ik terug in Amerika ben, dus het valt nog af te wachten welke namen nog meer op het album zullen staan.
 

Wanneer kunnen we die nieuwe cd verwachten?

Als alles vlot verloopt in de zomer van 2016. De release datum staat nog niet helemaal vast, maar ik ben er al aan het werken sinds april en veel tracks zijn al helemaal af.
 

Wij kijken er alvast naar uit!

Thanks!All new articles