CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Waarom jij The Neon Demon in de cinema moet zien

In deze nieuwe reeks houden we jullie op de hoogte van de nieuwste films die jullie wel eens zouden kunnen aanspreken. First up: The Neon Demon. Deze wordt wellicht een van de spannendste films van deze zomer, zowel qua inhoud als reacties. Grote kans dat jij de film fantastisch vindt en je buur juist niet, of omgekeerd. Een ding is zeker: een reactie uitlokken zal hij. 
 

 

Controverse

The Neon Demon is de nieuwste film van de Deense regisseur Nicolas Winding Refn. Kleine situatieschets: het is de man die we onder meer kennen van Drive en Only God Forgives, beide met Ryan Gosling in de hoofdrol. Het zijn films met weinig dialoog die het vooral moeten hebben van het visuele. Zo bepaalt bij Only God Forgives de kleur letterlijk de toon van de film. Dankzij die twee films heeft hij een enorme fanbasis opgebouwd, maar het moet gezegd zijn, ook heel wat haters. Dat heeft, naast zijn zeer eigenwijze filmstijl, nog een belangrijke reden. 

Winding Refn loopt niet weg van controverse, en dat is zelfs een understatement. Hij durft wel eens serieus tegen de schenen te schoppen en heilige huisjes aan brokken te slaan. Zo ging hij laatst op Cannes tijdens een persconferentie nog in de clinch met zijn landgenoot en collega-regisseur Lars von Trier. Deze had blijkbaar geprobeerd te slapen met zijn vrouw, wat niet lukte, "waarna hij een andere slet gevonden had". Hij vindt Von Trier ook nog oubollig en saai geworden, ondanks het feit "dat hij aan de drugs zit". Het is maar een van de vele controversiële uitspraken van de man die zichzelf "de Sex Pistols van de cinema" noemt. 
 

Bloed, seks en necrofilie

Ook met The Neon Demon schuwt hij de controverse niet. Zo werd een aantal dagen geleden nog een oproep gelanceerd om de film te bannen uit de Britse zalen. Op Cannes was er heel wat boegeroep te horen en liepen mensen weg uit de zaal, maar kreeg de film ook heel wat reviews met vijf sterren. Volgens Winding Refn zelf is dit de ideale situatie: kunst moet juist reacties uitlokken, slecht of goed maakt hem weinig uit. Het is een film waarin hij het belang van schoonheid in de mode- en entertainmentwereld fileert. Net als Drive speelt het verhaal zich in LA af en net als in Only God Forgives kent de film een eerder traag tempo, maar met een enorm visueel belang van kleuren. Hoofdrolspeelster van dienst is de achtienjarige Elle Fanning, volgens de regisseur de nieuwe (vrouwelijke variant van) Ryan Gosling. Ook in de film: heel wat bloed, seks en necrofilie. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben!

 All new articles