CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Mura Masa’s populariteit ontleed in 5 tracks

Woensdag 14 april bracht beat slayer Alex Crossan, Mura Masa in de volksmond, een bezoek aan de Botanique in Brussel voor een liveshow met zangeres Bonzai. De 20-jarige knaap heeft zich uit de krochten van SoundCloud opgewerkt tot dagelijks dansvoer voor de doorsnee radioluisteraar. Tracks als ‘Firefly’ gaan al langer de ronde en sinds vorige week is ook zijn nieuwste single 'What If I Go?' de hotshot van Studio Brussel.Vorig jaar werd de jonge Brit verkozen tot één van laureaten op de BBC Radio 1 Sound Of 2016-list, een korte lijst van opkomende muziektalenten die het volgens de Britse radiozender in 2016 zullen maken. Zijn succes is de Belgische festivalprogrammatoren gelukkig niet ontgaan, met als gevolg dat hij prompt op de line-up van Rock Werchter en Pukkelpop is gezet. Voor hij zijn drukke festivalagenda aanvat, gaf hij België een voorproefje van zijn liveshow. Wij gingen zelf eens aanschouwen wat hem juist zo populair maakt en keerden terug met deze 5-delige lijst:
 

Variëteit

Gaande van loeiharde trap naar dansbare house en Jersey club tot melodische ambient, Mura Musa zorgt steeds voor de nodige afwisseling. De Botanique ging van de grond bij tracks als ‘Hell’, zweefde enkele minuten later op een wolk bij ‘I’ll Be Alright (Tonight)’ en ging daarna weer helemaal los op ‘What If I Go?’. 

 


Dansbaarheid

Naadloos volgend op zijn gekende variëteit, viel ook de dansbaarheid van zijn set op. Tracks als ‘Cloud Claps’ klinken misschien wat raar door je hoofdtelefoon, maar als je ze live hoort is het onmogelijk om erop stil te blijven staan. Het continue afwisselen van verschillende tempo’s, ritmes en soorten percussie hield het publiek dan ook altijd in beweging.De lyrics

Ondanks dat hij zelf niet altijd betrokken is bij het schrijven van de teksten, vraagt Mura Masa aan de songwriters om het over onderwerpen zoals liefde en affectie te hebben. Men kan dit cliché noemen, of juist relatable voor veel mensen. In ieder geval zorgde het voor luidkeels meezingende jongens en (vooral) meisjes. 

 

Zijn organische sound

Steel drumsthumb pianos, Japanse harpen en fluiten, originele percussie en ga zo maar voort. Mura’s muziek bulkt van de organisch klinkende geluiden. Artiesten als Flying Lotus en Cashmere Cat verwerkten al eerder dit soort elementen in hun producties, maar Mura Masa was één van de eerste die ze gebruikte om toegankelijke, dansbare tracks mee te maken. De trend werd daarna door meerdere producers gevolgd. Na enkele jaren luide synths, zware drops en harde club bangers, kan het publiek dergelijke sounds best appreciëren.

 


Kortom: zijn talent

Alex is een echte multi-instrumentalist. Hij bediende de toetsen, drum(pad)s, gitaar en allerlei technische snufjes . Daarbij zong hij zelf ook stukjes tekst in (met een hoop filters erbovenop weliswaar). Zijn tracks zijn geschikt voor jong en oud, vrouwelijk en mannelijk, en zijn daarenboven gevariëerd en gewoon super-catchy.All new articles