CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

‘Murder Rap’: zat Diddy achter de moorden op Biggie en Tupac?

Een nieuwe documentaire beweert de grote mysteries achter de moorden op halfgoden Tupac en Notorious B.I.G. eindelijk te hebben opgelost. ‘Murder Rap: The Untold Story of the Biggie Smalls and Tupac Shakur Murder Investigations’ is al sinds 2015 op iTunes te zien en zal in de lente ook op Netflix te vinden zijn.
 

‘Murder Rap’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Greg Kading, een inspecteur van de L.A.P.D. die drie jaar lang een special task force leidde met als enige doel deze twee ongetwijfeld gerelateerde moorden op te lossen. Kading publiceerde zijn bevindingen al in 2011, dus het nieuws over Diddy is niet meteen vers. 

Het is ook niet de eerste keer dat er een documentaire over Pac en Biggie met dergelijke straffe uitspraken op de wereld wordt losgelaten. In 2002 kwam de beruchte documentairemaker Nick Broomfield, bekend van o.a. ‘Kurt & Courtney’ en ‘Aileen: Life and Death of a Serial Killer’, naar voren met ‘Biggie & Tupac’. Daarin wierp hij beschuldigingen in de richting van Suge Knight, de L.A.P.D. en zelfs de familie van Biggie. 

Ondanks dat Broomfield een zeer begenadigd en interessant documentairemaker is, waren zijn fragmentarische theorieën zeer slecht onderbouwd. Zijn belangrijkste bron droeg de naam Psycho Mike, dat zegt genoeg toch? Aangezien de smet op het blazoen van de L.A.P.D. echter onomkeerbaar was, werd Kading aangesteld als hoofd van een special task force.  

En als we hem mogen geloven heeft hij de waarheid volledig blootgelegd, en kan hij dit alles ook met harde bewijzen onderbouwen. Maar op het eerste gezicht zitten er in dit verhaal ook weer een aantal interessante quirks. Zo is hij in 2009 zelf in een schandaal betrokken geraakt waardoor hij van de zaak werd verwijderd. 

Maar wat nog meer opvalt, is een principe uit het Amerikaanse rechtssysteem dat we in ‘Making a Murderer’ al in actie zagen. Het is namelijk de taak van de staat om een zo sterk mogelijk dossier tegen hun hoofdverdachte op te bouwen, en daarbij nemen ze het vaak niet al te nauw met bijvoorbeeld ethische codes of tegenbewijzen. Kadings kroongetuige kwam in deze zaak met een immense hoeveelheid details omtrent Diddy’s betrokkenheid in de zaak omdat hij zelf een aanklacht aan zijn been had. Een deal om strafvermindering te bekomen dus.

Suge tegen Puffy, Piru’s tegen Crips, Tupac tegen Biggie of een combinatie van al deze conflicten? We laten het aan de getrainde couch detective over om een eindoordeel te vellen. Ondergetekende blijft bij zijn favoriete theorie: dat ze allebei samen in een dorpje in West-Afrika verder leven!

 

Lees ook:
Cinéma Sunday: Beats, Rhymes & Life - The Travels of A Tribe Called QuestAll new articles