CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Nederlandstalige artiesten om naar uit te kijken in 2016

Barry Maertens is de man achter De Hossel, het Brugs concept dat al jaren een podium biedt aan zowel Vlaamse als Nederlandse hiphop acts. Daarnaast is hij nu ook eigenaar van het West-Vlaamse label HardHorig. Hij is constant op zoek naar Nederlandstalig talent en dus de ideale man om ons te vertellen naar welke Nederlandstalige hiphopartiesten we moeten uitkijken in 2016.
 

Vorre

Vorre heeft de afgelopen tijd al aardig wat naam gemaakt in de West-Vlaamse hiphopscene als lid van Grafgravers. Onlangs werd hij ook gekroond tot de 'Bestn Vant Westn', een West-Vlaamse freestyle rap battle die hij dan ook op een been won. Een grote verrassing was het niet, want op online cyphers had hij al laten zien dat hij aardig wat skills in zijn tank heeft zitten, maar live werd ik echt weggeblazen door het gemak waarmee hij rijms uit zijn mouw schudt. Nu is hij dus volop bezig aan zijn eerste soloalbum en dat staat dan ook met stip genoteerd op mijn verlanglijstje voor 2016. Vorre, aangenaam.

 

Deo Kenseo

Deo Kenseo, voorheen bekend als DOC, draait al een tijdje mee, samen met zijn kompaan sinds dag één, Lerr. Alhoewel beide heren nog altijd cool zijn met elkaar en nog samen gaan optreden, lijkt het er toch op dat hun muzikale wegen gaan scheiden. Lerr kwam dit jaar met een sterk debuutalbum, maar ook voor Deo Kenseo zit er een nieuw project aan te komen. De eerste track van zijn ep is alvast gedropt en 'Niet Teveel Denken, Maar Doen' doet me alvast hunkeren naar meer! Dit jaar zou wel eens het jaar van Deo Kenseo kunnen worden.

 

Rookwalm

Ondertussen is Rookwalm al een veteraan in de scene. Hij dropte al twee soloalbums, maakte een collabo-mixtape met de finest mc's uit West-Vlaanderen en is ook bekend van zijn projecten met Zwoare Bloazerz en de legendarische rapgroep De Feesters. Nu staat hij echter op het punt om een nieuw album te droppen, waarvan ik het resultaat al grotendeels heb kunnen beluisteren en dit zou wel eens zijn meesterwerk kunnen zijn. Eigen beats, eigen artwork, zelf opgenomen lyrics. Rookwalm doet het allemaal! Para siempré!

 

Ismo

Nederlands/Marokaanse rapper die opkwam dankzij de spitsessies van Zonamo Underground. Hij wordt in Nederland al langer bejubeld om zijn agressieve raps en soms controversiële teksten. Zo werd hij onlangs vrijgesproken voor jodenhaat omdat één van zijn teksten te letterlijk werd opgenomen. Maar als je dieper graaft in zijn repertoire merk je dat Ismo best over wat kennis beschikt, een gelovige jongen is en gewoon wat moeilijk om kan gaan met alle kritiek op dat geloof. Zijn album 'Nu of Nooit' komt er eind januari aan en zal hoge toppen scheren, zowel in België als in Nederland.

 

Skumic

Gauthier Deleersnijder maakt deel uit van het collectief Kleine Sanders, maar in 2016 gooit hij het over een volledig ander boeg als Skumic. West-Vlaamse rap op drum 'n bass, beter kan je Skumic niet omschrijven. Hij dropte al enkele clips die aansloegen bij het grote publiek, en er is meer op komst. Raps die zowel onnozel en absurd als diep en eerlijk zijn op beats die zowel hard als liquid zijn. Neem er dan nog eens de masterlijke clips van zijn eigen hand bij en je kan niet anders dan concluderen dat Skumic een project is dat we in het oog moeten houden!

 

Jermaine Niffer

Jermaine Niffer stond jaren geleden op het punt om door te breken in de Nederlandse hiphopscene, maar om onbekende redenen is dat nooit echt gebeurd. Onlangs luidde hij dan ook zijn comeback in door een spitsessie te doen bij Zonamo Underground en een clip te droppen voor zijn track 'Fuck Jullie Allemaal'. Zowel zijn spitsessie als zijn track hebben me aangenaam verrast dus ik verwacht best wel veel van zijn eerste album 'Zonder Verwachtingen, Geen Teleurstellingen'.

 

Castro

Castro is terug van weggeweest en heeft ons in 2016 een nieuw album beloofd! Zijn album 'Shockgolf' is sowieso een straight up classic en ik ben dan ook overdreven hyped om het vervolg te horen. Na de aanslagen in Parijs dropte hij alvast de track 'Vrijdag de 13de' enkele dagen na de feiten met ontzettend harde lines die je echt wel de ogen openen. Een grondlegger van de Vlaamse rap is terug en dat kunnen we niet anders dan toejuichen! Doe je ding, Castro, ik kan niet wachten!


Volg De Hossel op Facebook en mis geen enkele update!All new articles