CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Onze tips voor Cactusfestival

Nu het Brugse Cactusfestival de affiche voor haar vijfendertigste editie helemaal rond heeft, kunnen we hier plaats maken voor ons eerste zomerfestivallijstje van 2016. Van stevige rock tot breekbare singer-songwriters en dansbare elektronica: je vindt het allemaal in het Minnewaterpark. Maar wij kijken natuurlijk vooral uit naar de hiphop-, reggae- en soulartiesten die er komen optreden, en dat zijn er dit jaar uitzonderlijk veel.


Tourist LeMC

Nadat hij zijn eigen Antwerpse provincie veroverde, moet nu ook de rest van Vlaanderen eraan geloven. Het grote publiek leerde kleinkunsthiphopper Johannes Faes ofte Tourist LeMC precies een jaar geleden kennen, toen hij zijn tweede album 'En Route' op ons losliet. Ondertussen zijn we drie hitsingles, een schouw vol awards en een handvol uitverkochte concertzalen verder, en daar heeft zijn populariteit natuurlijk allerminst onder te leiden gehad. Benieuwd of hij voor deze West-Vlaamse show Flip Kowlier zal uitnodigen voor dit duet.

 

Laura Mvula

Bij stemgeluiden zoals die van Laura Mvula zijn vergelijkingen met Amy Winehouse, Nina Simone of Erykah Badu nooit ver weg. De Britse rnb-zangeres komt voor een exclusief concert naar Brugge afgezakt, om daar haar nieuwe, nog te verschijnen plaat voor te stellen. Discolegende Nile Rodgers verleende zijn medewerking voor de nieuwe single 'Overcome' en ook Prince zou met haar in de studio gesignaleerd zijn, dus dat belooft alvast veel goeds. In afwachting van meer nieuw materiaal, blijven wij met plezier nog wat rondhangen in haar 'Green Garden'.

 

Gregory Porter

Ook de immer goedgemutste Amerikaanse jazzzanger Gregory Porter komt een exclusief concert geven in Brugge. Hij kende pas vorig jaar zijn doorbraak bij het grote publiek dankzij de Claptone remix van zijn hit 'Liquid Spirit', maar echte jazzliefhebbers zijn natuurlijk ook vertrouwd met zijn oudere werk. Wij voorspellen dat heel wat oooohs uit het publiek zullen opstijgen wanneer de knuffelbeer zijn 'Lion's Song' inzet. 

 

Charles Bradley & His Extraordinaires

We worden verwend, want op dezelfde dag als Gregory Porter maakt ook de Amerikaanse soul- en funkzanger Charles Bradley zijn opwachting in het Minnewaterpark. Op zijn playlist: hits als 'The World (Is Going Up In Flames)', 'You Put The Flame On It' en 'Strictly Reserved For You', maar ook nieuw materiaal als deze 'Ain't It A Sin' uit het nieuwe album 'Changes'. The screaming eagle of soul moest tot na zijn zestigste wachten voor zijn muzikaal debuut, maar zijn bijzondere levensverhaal werd in 2012 wel al gedocumenteerd in 'The Soul Of America'. Wij kennen legendes die pas na hun dood die erkenning krijgen, helaas.

 

Oddisee & Good Compny

Hedendaagse hiphop krijgen we dan weer van Oddisee en zijn band Good Compny. Wie hun livereputatie kent, weet dat hij niet op deze afspraak mag ontbreken. Terwijl de rapper zijn vlijmscherpe rhymes bovenhaalt, tovert zijn gezelschap verrassende beats tevoorschijn, waarbij er zeker ook plaats is voor samples. Denk maar aan deze 'Paralyzed', waarvoor ze de mosterd gingen halen bij zowel Bon Iver als Aretha Franklin.    

 

 

Chronixx

Slechts één reggaenaam dit jaar op Cactus, maar wel meteen dé man van het moment. Chronixx is mee verantwoordelijk voor de rootsreggaerevival die een drietal jaren geleden op gang kwam, net als zijn generatiegenoot Protoje, met wie hij het new roots anthem 'Who Knows' opnam. Ook met Major Lazer werkte de jonge Jamaicaan al meermaals samen, wat onder meer leidde tot de 'Start A Fire' mixtape. Zijn nieuwste worp is deze Roots & Chalice mixtape, die je gewoon van Soundcloud kan downloaden. Onlangs nog door de wereldpers bejubeld op Coachella, deze zomer aan het werk te zien in Brugge!


Cactusfestival vindt plaats van vrijdag 8 tot en met zondag 10 juli in het Brugse Minnewaterpark. Tickets en de volledige line-up vind je op de festivalwebsite.All new articles