CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Rauw & Onbesproken in Zuid-Afrika

Voor het derde jaar op rij vindt er een uitwisseling plaats tussen Vlaamse rapartiesten en het Klein Karoo National Arts Festival te Oudtshoorn, Zuid-Afrika. Dit jaar was het de beurt aan Rauw & Onbesproken. Het Klein Karoo National Arts Festival is het grootste festival van Zuid-Afrika. Meer dan 1 000 artiesten doen hieraan mee in meer dan 200 producties en dit gedurende acht dagen. R&O organiseert een inzameling om een uitwisseling op lange termijn te realiseren. Wij spraken met Pieter Saverwyns van R&O over deze ervaring, hun doelen en wat jouw steun voor hen kan betekenen!
 


Eerst en vooral proficiat, Het lijkt ons een grote eer om hiervoor uitgenodigd te worden, hoe was het in Zuid-Afrika? 

Zuid-Afrika was top. We zijn daar echt ontvangen als sterren. We werden uitgenodigd om op te treden op het Klein Karoo National Arts Festival waar we voor zowat 6 000 Zuid-Afrikanen hebben opgetreden en workshops gaven aan lokale jongeren. Uiteindelijk hebben we ter plaatse nog een optreden kunnen vastleggen in de townships van Kaapstad. Beide optredens waren een unieke ervaring.

 

Is er een draagvlak voor Vlaamse Rappers? En verstaan ze jullie Vlaams/Gents accent?

Nu we terug zijn kunnen we concluderen dat er zeker een draagvlak is voor Vlaamse rappers. Het Afrikaans en Vlaams ligt zeer dicht bij elkaar en is vrij goed te verstaan als je traag en duidelijk praat maar als we rappen verstaan ze daar waarschijnlijk niets van. Het feit dat er zoveel gelijkenissen zijn in taal creëert een band, ook al versta je het niet zo goed. Het draait natuurlijk ook om de sfeer en de energie die je geeft tijdens je show. Daarbovenop is muziek universeel en deze ervaring heeft dit alleen maar bevestigd. 

 

Wat kan je ons meer vertellen over dit project?

Het project is ontstaan uit een samenwerking tussen KKNK (Klein Karoo Nasionale Kunstefees), BLM Music, Rymklets en R&O Records. Het is de bedoeling om een uitwisseling te bewerkstelligen tussen Vlaamse en Zuid-Afrikaanse artiesten. Het uiteindelijk doel is om een breed draagvlak te creëren voor hiphop. We moeten ons niet enkel focussen op Vlaanderen als afzetmarkt. 
 


Wat willen jullie bereiken met deze inzameling? 

Fatih's & Froze' ticket en verblijf werden voorzien door KKNK. Wij willen echter meer bereiken dan enkel een eenmalig optreden in Zuid-Afrika. Op zich meer dan de moeite, maar we willen een blijvende uitwisseling tot stand brengen en om dit te kunnen bereiken zijn we langer gebleven dan voorzien. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om contacten te leggen en andere optreedmogelijkheden te onderzoeken. Er was een filmcrew mee die het hele avontuur heeft vastgelegd. Dit gaan we in een documentaire gieten ter promotie van het hele gebeuren. Deze inzameling financiert de extra tickets voor filmcrew, verblijfskosten, editing en promotie van de documentaire en clip. Op deze manier kunnen we dit project goed promoten en interessant maken voor andere partijen om in de toekomst samen te werken. 

 

Ik denk dat veel lezers nieuwsgierig zijn om te weten hoe het daar aan toeging en hoe het er uitzag. Wat mogen we nog verwachten?

Zoals eerder vermeld komt er nog een documentaire. We zijn met verscheidene partijen aan het onderhandelen, maar zoals het er nu uitziet, kunnen jullie deze verwachten in juni. We houden iedereen zeker op de hoogte via onze kanalen. Er komen ook samenwerkingen met Zuid-Afrikaanse artiesten, waaronder Hemelbesem. Verwacht jullie dus aan nieuwe tracks en clips!
 


Op Facebook lazen we dat jullie daar een clip hebben geshoot voor Froze. Wat kan je ons hierover al vertellen?

Zoals sommigen reeds weten is Froze' contract bij R&O afgelopen. We hebben twee albums uitgebracht van hem onder R&O Records 'Sprookjes Duren Nooit Lang' en 'Het Venster op de Wereld'. We zijn enorm trots dat we hem gedurende al die jaren een platform hebben kunnen bieden waarin hij zich ten volle kon ontwikkelen als artiest. Ondertussen is hij bezig aan een nieuw album en heeft hij hiervoor beelden geschoten in Zuid-Afrika voor zijn nieuwste single. Veel meer kunnen we nu nog niet verklappen, we zeggen wel al dat het de moeite zal zijn!

 

Welke Zuid-Afrikaanse Artiesten mogen we binnenkort in Vlaanderen verwachten dankzij dit project?

Wij willen graag jaarlijks twee acts naar Vlaanderen halen en twee Vlaamse acts naar Zuid-Afrika brengen. Hemelbesem is een artiest onder BLM Music en zowat de bezieler van het project. Die mag je zeker verwachten volgend jaar. Verder houden we contact en maken we plannen om hier een wedstrijd aan te verbinden om jong talent de kans te geven in Vlaanderen op te treden. Na onze trip kunnen we alvast concluderen dat er talent zat is in Zuid-Afrika.
 


Bedankt voor je tijd, als afsluiter hadden we graag nog geweten waar jullie naartoe willen, waar zouden jullie hiermee binnen 2 of 3 jaar willen staan?

Binnen 2 of 3 jaar willen wij een platform bieden voor Vlaamse artiesten om te toeren in verschillende landen en niet enkel in Zuid-Afrika en Belgie. 
Maar onze eerste missie nu is om een langdurige relatie op te bouwen met Zuid-Afrika.

 

Voor iedereen die R&O wil steunen: doneer nu!

 All new articles