CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Unreleased footage van J Dilla’s laatste show ooit in Gent

De memorabele producer & MC J Dilla a.k.a. Jay Dee overleed 10 jaar geleden op 10 februari 2006. Slechts enkele maanden eerder gaf J Dilla z’n allerlaatste show ooit in De Centrale in Gent op 8 december 2005, als afsluiter van z’n Europese tour. All Eyes On Hip Hop organiseert daarom een tribute in De Centrale op vrijdag 5 februari waar Illa J, de broer van Jay Dee, zal performen. Tot nu toe vond je nergens beeldmateriaal van Dilla’s ‘final performance’. Maar onlangs kreeg de Centrale een berichtje van Jonas Decroix die nog beelden had van de bewuste avond. We mochten ze met zijn toestemming met jullie delen.


Ondanks z’n slechte gezondheid stond Dilla erop om door Europa te touren. Voor het eerst sinds z’n diagnose trad Jay Dee opnieuw live op, maar die performances brachten ook z’n zorgwekkende toestand naar buiten. In tegenstelling tot wat je vandaag zou verwachten, liep De Centrale die bewuste 8 december niet echt vol. LeFtO was de host van Dilla’s laatste show. In het interview dat Chase had met de Brusselse DJ naar aanleiding van z’n ‘Donuts Are Forever’-set op All Eyes On Hip Hop, kan je lezen hoe hij die avond heeft ervaren. Chase laat je die allerlaatste show herbeleven, met nooit eerder gepubliceerde beelden. Enjoy.

Foto’s en video’s: Jonas Decroix
 

Het ticket voor de show in De Centrale. DJ Rhettmatic verving J Rocc, die niet van de partij was die avond.

Frank-N-Dank warmen samen met Phat Kat het publiek op. De opkomst is niet zo groot, maar aan sfeer ontbreekt het niet. Op Dilla is het nog eventjes wachten, hij laadt zich backstage op voor de show.
 

Jay Dee wordt in z'n rolstoel de backstage ingereden. De beatmaker ziet er allesbehalve gezond uit. Z'n cap en kleren zijn veel te groot en ook de stem van de MC laat het bij momenten afweten. Zijn appearance is geen fraai gezicht.

 

Phat Kat performt ‘Don’t Nobody Care Bout Us’. Samen met Frank-N-Dank trekken ze de avond op gang. J Dilla laat op zich wachten, hij maakt zich achter de schermen klaar voor z’n allerlaatste show.

Dilla brengt, geflankeerd door BR Gunna, zijn ‘Do Ya Thing’ on stage. Enkele minuten eerder werd Jay Dee met z’n rolstoel op het podium gehesen. Zijn voorkomen verraadt dat hij er slecht aan toe is. 

 

Dilla brengt, vanuit z’n rosltoel, ‘Move Pt.2’ van Oh No. Zijn stem is zwak, net als de rest van z’n lichaam. Fysiek gaat het niet goed, maar aan enthousiasme ontbreekt het Jay Dee niet. Zo releaset hij z’n legendarische album ‘Donuts’, tijdens deze moeilijke periode. Zijn moeder, die hem tijdens z'n Europese tour overal volgt, komt even later ook op het podium (coverfoto).

 

Frank-N-Dank geven samen met Phat Kat het beste van zichzelf tijdens ‘I Don’t Know’. De collab track van Slum Village & Jazzy Jeff slaat duidelijk aan. Vlak na Dilla's overlijden had Slum Village een show gepland in Charlatan in Gent. Dat was toevallig op de dag van zijn begrafenis. Jammer genoeg kwam enkel Elzhi opdagen. Toch kon hij het publiek bij de keel grijpen, tijdens een freestyle op Dilla’s Donut beats.
 

Wil je nog meer footage zien? Bekijk dan de volledige playlist.

 

Lees ook:
Lefto over J Dilla: “Hij kon de slechtste mc goed doen klinken met zijn beats”All new articles