CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Street artist Klaas Van der Linden

Onlangs hadden we Steve Locatelli te gast in Chase Heroes. In zijn street art gallery Artifex in Antwerpen kan je nog tot 27 oktober naar ‘Hello darkness my good friend’ de nieuwste expo van Klaas Van der Linden. De mysterieuze werken van Klaas riepen enkele vragen op bij Chase medewerkers Joppe en Matthieu. Daarom brachten ze hem een bezoekje in zijn appartement in de Gentse binnenstad:

Wat is het geheim van Klaas van der Linden, een combinatie van penseel en spuitbus?

Ik maakte al mee dat mensen, kunstenaars en zelfs mensen die echt bekend zijn in de kunstwereld mij vroegen hoe mijn werk nu precies in elkaar zit. Dat mensen het niet snappen is wellicht ook een trigger om mijn werk niet te vergeten. Het is een voordeel dat mensen het niet snappen want zo blijft het langer hangen. Je zou dus inderdaad kunnen zeggen dat één van de geheimen wel het medium en de combinatie van penseel en spuitbus is. Daarbij komt nog dat ik de dingen die ik doe ook zelf heb uitgezocht. Ik weet zeker dat er in de hele wereld niemand is die op dezelfde manier als mij werkt. Inhoudelijk gezien is sfeer gewoon het allerbelangrijkste. Dat is niet echt een geheim.

‘Hello darkness my good friend’ is de titel van jouw expo in Antwerpen die nu loopt. Waarom heb je voor deze titel gekozen?

Die zin kan ik eigenlijk bij alles zetten. Ik vond dat wel tof. Elke expo is een terugkeer naar de vertrouwde sfeer van de nacht. In mijn werk komt de nacht ook telkens terug en ik werk ook ’s nachts. Elke expo is als het terugzien van een vriend. Eindelijk zie ik mijn werk op een deftige manier aan de muur hangen. Iedereen die de expo bezoekt, komt opnieuw in contact met die duisternis, de nacht. Het is wel een vertrouwd iets. Het geeft ook een zeker comfort. Niemand komt in de nacht aan je deur staan, je kan rustig doorwerken. De nacht is me sowieso meer vertrouwend dan de dag.

Je was ook te vinden op het Day One Festival met een gigantisch muurschilderij. Gebruikte je deze gelegenheid om promo te maken voor jouw expo, die ook in Antwerpen loopt?

Het werk van de flyer van deze expo was wel het meest aan te raden voor het muurschilderij dat ik in Antwerpen heb gemaakt. Mijn schilderijen zijn de schetsen voor mijn muurschilderijen. Nu besef ik terug dat ik op muren van die omvang eender wat kan schilderen en niet enkel vlinders en ogen. De planten die ik schilderde had ik ook nog nooit op muren gezet. Het volgende dat ik ga doen gaat nog veel gekker zijn.

Als wij aan Klaas van der Linden denken, denken we ook meteen aan zelfportretten van een fenomenaal niveau. Kan je daar nog wat meer over vertellen?

Dat was een goeie studie. Jezelf schilderen is het moeilijkste dat er is. Als ik mezelf heel goed kon schilderen en met spuitbus weergeven, dan wist ik dat ik al de rest ook kon. Ook een heel belangrijke reden is dat het moeilijk is om mensen in de positie te krijgen die je wil als je een schilderij van hen wil maken.  Ik wil bijvoorbeeld hun arm in een bepaalde positie zetten die voor mij vanzelfsprekend is, maar mensen willen nooit deftig meewerken. Daarom ben ik foto's van mezelf beginnen nemen als referentie voor mijn schilderijen, wat heeft geleid tot die reeks zelfportretten.

Wat vind je zelf het interessantste aan de expo die nu loopt in Antwerpen?

Dat de mensen kunnen zien waarmee ik elke dag bezig ben. Dat is de essentie van de zaak. De reden waarom je naar een expo gaat is vergelijkbaar met een optreden van je favoriete band. Als je fan bent van een groep en je hebt die nog nooit live gezien, kan je jezelf wel fan noemen maar je bent gewoon niet echt bewust van wat het echt inhoudt. In het werk van de expo zitten veel nieuwe elementen waarop ik misschien kan inspelen in de toekomst. Voor mezelf was het ook opnieuw een totaalbeleving en ervaring. Ik doe gewoon telkens keihard mijn best en dat kan je volgens mij echt zien als je de expo bezoekt.

Info
‘Hello darkness my good friend’ loopt nog tot 27 oktober.

Oude Koornmarkt 53                                                                                        
2000 Antwerpen

Donderdag van 18u - 20u, zaterdag en zondag van 13u - 18u

Interview door Joppe en Matthieu van Misfit.All new articles