CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Trillers symboliseert vrijheid, bescheidenheid, openheid, positiviteit en liefde!

Op zaterdag 12 maart viert Trillers z’n tweede verjaardag in de Vooruit. Wat begon als een kleinschalig project groeide uit tot een gevestigde waarde in het Gentse nachtleven. Wij waren nieuwsgierig naar het verhaal achter Trillers en spraken daarom met organisator Eagl, oftewel Jef Willem. De founder van de Trillers community vertelt onder andere over het onstaan van het idee en doet z’n toekomstplannen uit de doeken. Check it out!

Foto's: UNKNWN & Dimitri Bekaert 


Hoe is het idee van Trillers ontstaan?

Pretty simple eigenlijk. Vanaf m’n 16e ben ik actief in het nachtleven. Ik organiseerde allerlei feesten. Maar op een bepaald moment kon de Gentse nightlife mij niet meer bekoren. Dan ben ik beginnen uitgaan in Brussel. Ik herinner me dat ik het feestje Moonlight bezocht, waar ik ondertussen zelf een concept mee heb gedaan. De vibe, de mensen, de muziek, dat was iets nieuw voor mij. Genres als Jersey Club en Future Beat waren voor mij tot dan toe onbekend. Alle andere stuff was ik een beetje beu en ik dacht: zo’n feesten wil ik organiseren in Gent. Vanuit dat idee zijn we vertrokken. Die visie is nu nog altijd dezelfde.

 

Wat miste het uitgaansleven in Gent toen volgens jou?

Ik verveelde me in het uitgaansleven in Gent. Het was een beetje allemaal hetzelfde. Jarenlang heb ik techno gedraaid, maar ik zocht naar een nieuwe uitdaging. Er was niets nieuws onder de zon. Ook op persoonlijk vlak was Trillers een manier om uit m’n eigen sleur te komen. Ik volgde communicatiemanagement op de Arteveldehogeschool en die richting leidde volgens mij nergens naar. Toen heb ik een uitdaging voor mezelf gezocht én gevonden. Natuurlijk had ik nooit gedacht dat ik er zo ver mee zou geraken.

 

Hoe ben je op de naam Trillers gekomen?

Dat was ook pretty simple. In sommige hiphoptracks uit de jaren '80 hoor je soms het woord treal vallen. Ik heb de indruk dat zelf in de vroege hiphop scene mensen het al beu waren dat sommige mc’s constant rapten over hoeveel geld of bitches ze wel niet hadden. Er waren een paar rappers die toen zeiden: let’s keep it treal. Dat is een samensmelting van true en real die later is geovuleerd naar tril. Een coole term volgens mij. Daar wou ik iets mee doen en na enkele brainstormsessies met mezelf kwam ik tot de naam Trillers.

 

 

Waarmee is het dan echt begonnen?

Het échte begin was de eerste editie van Trillers in de Charlatan. In de kleine zaal mochten we een try-out doen, die goed is verlopen. We hebben daarna nog twee edities in de kleine zaal gedaan, en zo is dat geëvolueerd naar edities in de grote zaal en uiteindelijk zelfs in beide zalen. “Een evolutie in plaats van een revolutie", zoals Rock Werchter-organisator Herman Scheurmans ooit zei. Je kan niet verwachten dat een startend evenement of concept meteen super succesvol is.

 

Hoe verliepen de eerste edities?

Qua opkomst was dat altijd in orde. Iedere keer stond de dansvloer goed vol. We werkten toen met een heel klein budget, zo’n 250 euro. Dat is niets! Daar betaal je zelfs niet één goeie dj mee. Roeien met de riemen die je hebt. Het was challenging om al mijn energie en tijd daarin te steken. Je moet zelf je eigen number one believer zijn. Ik wou alles tot in de puntjes verzorgen en een community feeling creëren. Die eerste feesten verliepen vrij goed en er waren enthousiaste reacties. Mensen zakten ook af omdat de naam bekend in de oren begon te klinken. Pas vanaf de vijfde editie kwam er een grote naam draaien, wat erop wees dat Trillers echt aan het groeien was.

 

Je probeerde altijd alles tot in de puntjes te verzorgen. Zo ook het artwork voor Trillers. Doe je dat zelf?

Op de laatste editie na heb ik alles zelf gemaakt. Er zijn ondertussen als zestien edities geweest. Vanaf de eerste probeerde ik al in dezelfde stijl te werken. Trillers symboliseert vrijheid, bescheidenheid, openheid, positiviteit en liefde! Die mindset probeer ik ook in het artwork te stoppen. Openheid en freedom zijn daarbij twee erg belangrijke thema’s. Ik stoorde mij vroeger voornamelijk aan de meeste feestjes omdat die door stoere assholes georganiseerd waren. Toen dacht ik: als er nu eens een feest was waar de host zelf een vriendelijke kerel is. Dat probeer ik te zijn. Ik blijf met mijn voeten op de grond, ook al merk ik dat je snel kan beginnen zweven.

 

 

Hoe kwam je in contact met grote namen als Mr. Carmack en hoe overtuigde je die artiesten om naar Gent af te zakken?

Ik ben nogal goed in netwerken, denk ik. Mr. Carmack kwam op ‘1 jaar Trillers’ spelen en ik ben ook letterlijk één jaar bezig geweest om hem te kunnen boeken. In het begin is een netwerk uitbouwen met managers héél lastig. Ze zijn vaak argwanend en willen weten waar hun artiest zal spelen. Toen ik aantoonde dat we een volle zaal hadden bij de eerste edities, waar zelfs geen grote namen speelden, kon ik de managers overtuigen om mij en Trillers een kans te geven. De eerste grote naam was Falcons. De zaal zat bomvol en het was een topeditie. Na zo’n avond heb je materiaal dat je kan laten zien om andere managers te overtuigen. Je krijgt een bepaald reputatie waarmee je makkelijker artiesten kan overhalen. Het komt vaak neer op goeie timing.

 

Hoe hebben die grote namen het hier ervaren?

Ik heb een goeie band met alle artiesten die op Trillers hebben gedraaid. Wat betreft artiesten heb ik maar één tip: hospitality is the key. De rider die de artiesten me opsturen verdubbel ik sowieso. Het kost je wel wat meer, maar die mensen zijn wel in de wolken. Artiesten in de watten leggen heeft altijd positieve gevolgen. De meesten spelen ook in grotere clubs dan de Charlatan. Maar door de goeie vibes en hospitality zijn die mensen enthousiast over Trillers. Het loont op alle vlakken en doet deugd als artiesten je bijvoorbeeld een foto doorsturen van zichzelf in een Trillers-shirt.

 

Over de T-shirts gesproken, hoe is de kledinglijn tot stand gekomen?

Eigenlijk behoorde dat tot mijn basisidee. Ik ben altijd bezig geweest met fashion en kon niets naar mijn smaak vinden. Ik was een grote van all black leather sleeves, maar vond die nergens. Trillers leek mij het ideale platform om daar iets mee te doen. De typografie is trouwens heel mooi op kledij. Ook de kleding zou passen bij het community-gevoel. Maar alles staat nog in z’n kinderschoenen omdat ik vind dat ik nog wat authenticiteit moet verkrijgen als kledingmerk. De kwaliteit primeert.

 

 

​Wat is er in die twee jaar veranderd?

In zekere zin is er niets veranderd. De visie en de uitwerking ervan is altijd dezelfde gebleven. Daar zit ook de kracht van Trillers in volgens mij. Maar onze bekendheid kreeg op een gegeven moment wel een serieuze boost. Ikzelf had het pas laat door hoe groot het geworden was. Voor ‘1 Jaar Trillers’ heb ik 500.000 Belgen bereikt. Daarop volgde dan een editie in Brussel samen met de crew van Soulection. Toen merkte ik dat Trillers enthousiast werd onthaald door een groot publiek.

 

Welke editie springt er voor jou uit?

De editie met Mr. Carmack. Vooral de ervaring met hem persoonlijk zal mij bijblijven. Hij is een epische gast die op twee dagen tijd je wereldbeeld veranderd. Het publiek was toen ook echt zot.

 

Wat zijn de grootste verwezenlijkingen van Trillers?

Het constant erin slagen om een goed en compleet concept af te leveren. Altijd een kwalitatief resultaat bekomen gaat niet zonder bloed, zweet en tranen. Maar het is nog nooit een flop geweest. Dat komt omdat ik er continu mee bezig ben en omdat ik wil blijven groeien. In januari hebben we een collab gedaan met Basement en daar was 1500 man aanwezig. Dus the vibe is spreading.
 

 

Wat kunnen we van de tweede verjaardag verwachten?

Wel, het zal plaatsvinden in de iconische Vooruit. De tweede verjaardag en die locatie inspireerden me om een live act te boeken. Van 1u00 tot 2u00 zullen FKJ live performen. Groovy gitaren en saxofonen, dat zal de avond pas echt goed inzetten. Na die performance zullen de dj’s je volledig in vuur en vlam zetten. En de vibes zullen voelbaar zijn. Er is gedacht aan inkleding en je kan genieten van het beste geluid. Dat kan ik garanderen!

 

Waar wil je in de toekomst naartoe met Trillers?

Dat is moeilijk. Als alles perfect verloopt, blijft Trillers nog vele jaren bestaan. Daarom heb ik Trillers nooit als genre benoemd. Ik wil het een beetje vaag houden. Naar events toe zou ik graag een festival stage doen of een volledig festival. Low key ben ik bezig met events in Europese steden als Parijs, Berlijn en Amsterdam. Dat is de droom en ik zie dat ergens ook in orde komen. Keep on spreading the vibe, dat is het motto.

 All new articles