CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Typhoon belooft het dak eraf te blazen in de AB

AB, Melkweg en EuropeByPeople slaan binnenkort de handen in elkaar voor een groot uitwisselingsproject in de vorm van een tweedaags mini-festival. Terwijl wij onder andere Coely, Woodie Smalls en STUFF. naar de Melkweg sturen, worden we in eigen land getrakteerd op een Opgezwolle-reünie (zonder producer Delic weliswaar). Typhoon, die samen met hen geschiedenis schreef in de jaren 2000, is er - net als Jungle By Night, Kuenta I Tambu, Weval en Jameszoo - ook bij. Chase kreeg de kans om hem te ontmoeten op de vooravond van zijn optreden met Jef Neve in de AB Club.
 

Je staat hier vanavond met Jef Neve, een gevestigde naam in het jazzcircuit. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?

We zijn vorig jaar heel toevallig aan elkaar gekoppeld door de programmateur Harry Hamelink, die wel vaker gekke ideeën heeft. We leerden elkaar kennen tien minuten voor het optreden, maar eenmaal on stage, ontstond er gewoon magie. De manier waarop Jef speelde, raakte mij zo diep. Hij inspireerde me en de rest kwam vanzelf. Daarna hadden we door dat we dat vaker moesten proberen.
 

Hoe is je relatie met België in het algemeen?

Ik ben hier heel graag en ik hou ervan om hier te spelen. Ik speel af en toe zelfs met het idee om hier naartoe te verhuizen, omdat ik de atmosfeer zo vet vind. De aandacht voor tekst lijkt hier ook groter, wat voor mij wel belangrijk is. Ik voel me hier gewoon altijd erg welkom.
 

En qua muziek?

Hier gebeuren gewoon heel dope dingen. Vroeger ging Vlaanderen meer naar Nederland kijken, maar tegenwoordig hebben jullie ook een eigen identiteit en is het zó goed, dat het voor ons weer inspirerend is. Ik weet nog dat ik ergens in 2010 aan een plaat werkte met Fakkelteit en naar een mixtape luisterde van Eigen Makelij. Ik vond dat zo dope dat ik zelf zin kreeg om muziek te maken. En natuurlijk is er ook mijn muzikale vriend Tourist LeMC, die super hard gaat. Ik zie mezelf terug in hem en merk dat hij dezelfde ontwikkeling doormaakt, daarom vind ik het ook zo leuk dat ik met hem mag samenwerken. ‘Koning Liefde’ lijkt bijna mijn lijflied gewoon, heel bizar. Maar we leren van elkaar dus.
 

Op 28 mei sta je hier terug met Rico, Sticks, Jameszoo, Jungle By Night, enz. Wat kunnen we daarvan verwachten?

We gaan knallen! Het is echt zo’n vette line-up, ik ben trots dat ik er deel van mag uitmaken! Het is intussen alweer 11 jaar geleden toen we hier voor het laatst samen stonden, voor de Buitenwesten-tour (met o.a. Opgezwolle, Duvelduvel en Jawat). Toen ik hier aankwam in de backstage, kwamen er heel mooie herinneringen naar boven en besefte ik ook welke groei Rico, Sticks en ik hebben doorgemaakt. Maar ik ben persoonlijk ook grote fan van Jungle By Night, Jameszoo, Weval en ik ga me nog verdiepen in de rest hun muziek. Het kan niet anders dan dat het dak eraf gaat!
 


Rico & Sticks van Opgezwolle.

Welke invloed heeft Opgezwolle gehad op jouw loopbaan?

Ik heb immens veel te danken aan hen, zij zijn echt als grote broers voor me. Ik keek enorm naar hen op en kreeg de kans om me onder hun vleugels te ontwikkelen. Omdat zij het beste waren wat Nederland te bieden had, motiveerde ze me ook om een eigen geluid te creëren. Alles wat op Opgezwolle leek was niet ‘the real deal’, want betere rappers dan Rico & Sticks waren, en zijn er volgens mij nog steeds niet.
 

Op je laatste plaat Lobi da Basi, ben je veel verder gaan kijken dan hiphop. Had je dat nodig om te groeien?

Ja, op een gegeven moment had ik het gevoel dat hiphop aan het stagneren was. Iedereen kon wel beats maken en rappen, maar ik vind het rappen zelf niet zo interessant. Het gaat mij meer om het verhalen vertellen en communiceren met mensen. Dus in plaats van voort te borduren op wat er al was, ben ik gaan onderzoeken wie de vaders en de grootvaders zijn van de hiphop. Toen ben ik met een reis begonnen en ben ik onder andere in New Orleans en Zuid-Afrika uitgekomen. Ik ben terug naar de bron gegaan van de hiphopcultuur. Dat inspireerde me enorm en het heeft ervoor gezorgd dat ik mijn eigen unieke mix heb gevonden. Het is niet nieuw wat ik doe, alle muziek bestaat al, maar het is dié mix, die ervoor zorgt, dat niemand zoals Typhoon klinkt.    
 

Doet mij denken aan Kendrick Lamar, die ook een reis heeft gemaakt naar o.a. Zuid-Afrika om zijn eigen sound te ontwikkelen op ‘To Pimp a Butterfly’.

Ja inderdaad, mensen zeiden me al voor ik die plaat hoorde, dat er overeenkomsten waren. Nu ja, Kendrick is zó goed dat het bijna niet leuk meer is, maar ons gereedschap is wel degelijk hetzelfde geweest. De reis en het zich laten inspireren op je voorouders vooral.
 

Kunnen we nog een zware rapplaat verwachten van Typhoon?

Ik heb er wel zin in. Voor mijn nieuwe plaat ‘Moro lobi’ heb ik singer/songwriter-achtige liedjes klaarstaan, maar ze gaat ook deels hard worden. Zo nu en dan komt A.R.T. (producer voor o.a. Typhoon en Opgezwolle) met een gekke beat en heb ik weer zin om die helemaal kapot te spitten. Ik denk het wel dus.
 

Heb je nog ambities buiten de muziek?

Ja, een inspiratieboek schrijven. Ik geef al eventjes inspiratielessen voor bedrijven en wil dat graag uitbreiden. Ik wil de verhalen die ik niet in mijn muziek kwijt kan, kunnen bundelen. Uiteindelijk ben je toch ergens beperkt door een vierkwartsmaat en de tijd. Ik weet nog niet precies wat ik allemaal van plan ben, maar dat het door en voor mensen zal zijn, staat buiten kijf. Ik ben ervan overtuigd dat God me hier voor een reden heeft gezet. Ik heb nu een stem gekregen door mijn muziek en moet daar gebruik van maken. Ik geloof dat ik nog niet op de helft van mijn kunnen zit.
 

Meer info over het event in de AB vind je op de Facebook-pagina.All new articles