CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Urban dance in 10 stijlen (deel 1)

De wereld van de dans kent enorm veel verschillende stijlen, waarvan sommige misschien al wat bekender dan andere. Wij geven je graag een leidraad voor de tien urban dance stijlen, ook wel street dance genoemd. We bespreken hier als eerste de drie belangrijkste stijlen van de hiphopcultuur en daarnaast ook house dance en ragga.

Coverfoto: Marie Rahier op Feestyle O
 

Rocking
Je bent in 1970 op een blockparty(feestje) en je ziet plots twee mensen vechten en een groep mensen errond die juichen. Je komt dichterbij en je merkt op dat ze met ingebeelde wapens elkaar neersteken, neerdalen op de grond en even elegant terug rechtop springen en een ingebeelde pijl naar hun tegenstander schieten. Op hetzelfde moment draait de andere danser rond en bukt hij zich om dit te ontwijken. Dit allemaal nog eens in een prachtige relatie met de muziek. Dit noemen we Rocking, een stijl die ontstaan is voordat de hiphopcultuur zijn naam heeft gekregen. De winnaar is diegene die het meest creatief, origineel en cool de andere danser heeft ingemaakt. Tegenwoordig wordt dit ook wel Uprock genoemd.
 

Breaking (breakdance)
​Breakdance is de commerciële naam van breaking, een stijl die is ontstaan uit rocking en die als enige echt ontstaan is uit de hiphopcultuur. DJ Kool herc merkte begin jaren 70 op dat dansers hun coolste moves pas echt bovenhaalden op de drumbreaks van de nummers. Daarom begon hij deze drumbreaks te herhalen tot een aaneengesloten loop door op beide draaitafels dezelfde plaat te gebruiken en het diezelfde drumbreak af te spelen van de ene plaat naar de andere. Zo ontstonden de eerste breakbeats. De dansers werden hierdoor zo hype dat ze meer grondbewegingen begonnen uit te voeren, en zo is breaking zich beginnen ontwikkelen. 
 

Hiphop freestyle
In de beginjaren van de hiphopcultuur zag je her en der coole dansers met een speciale energie. Toen een reporter aan een danser vroeg wat ze juist deden, antwoordde een van hen, Buddha Stretch genaamd, “Hiphop!!!”. De stijl is een improvisatie waarbij party dances met breakdance moves met elkaar vermengd worden op hiphopmuziek. Daarnaast haalden ze ook inspiratie uit het TV-programma 'Soul Train' waardoor er ook popping en locking moves in werden verwerkt. Popping en locking zijn natuurlijk niet kenmerkend voor hiphopcultuur maar de stijlen hebben alleszins wel invloed gehad op de dansstijl hiphop freestyle.
 


House dance
Er was eens een man die zo graag van house muziek hield dat hij experimenteerde om de beste geluidskwaliteit te krijgen uit de boxen in zijn woonkamer. Hij nodigde mensen uit bij hem thuis, die door de puurheid van het geluid in extase werden gebracht, hun bewegingen en energie werden een met de muziek. Dat gevoel hielden ze bij zich als ze naar andere houseclubs gingen en beïnvloedde zo ook heel veel andere mensen. Tegenwoordig wordt house beschreven als veel pasjes met de benen maar je hebt je hele lichaam nodig om in house dance compleet te kunnen zijn. Na een tijdje kwamen hiphopdansers ook naar houseclubs omdat er in de hiphopclubs teveel geweld was, daarom dat verschillende pasjes van hiphop freestyle en house hetzelfde zijn maar met een andere energie wordt uitgevoerd.

Ragga
Ragga is de ziel van reggae en Jamaicaanse dansen op het ritme van dancehall muziek. Deze stijl is dus ontstaan in Jamaica en de basis ervan, die lijkt op die van hiphop freestyle, bestaat uit danspassen die bij het ontstaan perfect samengingen met bepaalde liedjes (Jamaicaanse party dances). De meeste pasjes zijn gelinkt aan dagelijkse handelingen of ervaringen in de Jamaicaanse cultuur. Er wordt nu een onderscheid gemaakt tussen drie substijlen: social dance, dancehall queen (DHQ) en daggering. Social dance is het sociaal dansen met elkaar. DHQ is enkel vrouwelijk, komt voort uit schoonheidswedstrijden en bestaat uit gewaagde bewegingen, acrobatie, booty shakes. Daggering is eigenlijk gewoonweg seks met je kleren aan. 


Dit was het voor ons eerste lijstje street dance stjilen, in het volgende artikel brengen we nog: popping, locking, krump, voguing en waacking. Weet wel dat dit de bekendste stijlen of hoofdstijlen zijn, er bestaan natuurlijk nog heel wat substijlen die zijn afgeleid van een van de tien stijlen die hier aan bod komen.All new articles