CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Urban dance in 10 stijlen (deel 2)

In deel 1 hadden we het al over dansstijlen die uit de oostkust van Amerika en uit Jamaica kwamen overgewaaid. In dit tweede deel hebben we het over de vijf andere hoofdstijlen: Popping, Locking, Krump, Vogue en Waacking. Natuurlijk zijn er nog meer dansstijlen binnen de urban dance, maar die zijn allemaal ontstaan uit één van de tien besproken stijlen. 

Foto door Eric Van Tichel

 


Popping
Er zijn veel beschrijvingen voor deze stijl, doordat er nog altijd veel discussie is over de geschiedenis ervan. Wij geven jullie de meest brede uitleg, waar niemand over kan discussiëren. Deze zeer geanimeerde stijl is ontstaan aan de oostkust van de Verenigde Staten. Popping is een verzamelnaam van heel veel stijlen. Sommige zijn karaktergebonden, zoals robot, scarecrow, puppet of toyman. Andere zijn eerder manieren van bewegen, zoals waving, ticking, strutting, tutting ... 

 


Locking
Locking komt van één man, Don Campbellock Campbell. Hij had moeite om een robotic danspas aan te leren en creëerde zijn eigen beweging daarin. We noemen deze beweging nu lock, een van de belangrijke basispassen uit locking. Uiteindelijk kan je locking omschrijven als het vastzetten van de gewrichten met funky bewegingen tussenin. Locking geeft de meeste mensen een glimlach op hun gezicht. Dat maakt de stijl zo leuk om zowel zelf te doen als ernaar te kijken.

 


Krump
Krump is een explosieve en agressief lijkende dans, waarbij de dansers bezeten lijken te zijn. Krump is pas in 2002 ontstaan uit een andere stijl die clowning heet. Krump heeft twee originele dansers die aan de basis liggen: Tight Eyez en Big Mijo. De hype en kracht waarmee de dansers bewegen, is magnifiek. Iets dat niet te vatten valt op video, maar zeker eens ervaren moet worden door elke urban dancer

 


Vogue
In Harlem in New York was er een underground homocultuur waarbij men vogue balls organiseerde. Je kwam terecht in een andere wereld waarin de mannen zich prachtig kleedden, alsof ze modellen waren. Met hun danspassen wilden ze alles wat ze aanhadden extra tot uiting laten komen. Soms ging het over hun make-up, dan weer over hun kledij of over het karakter waarin ze zich kleedden.

 


Waacking
In L.A. in de jaren zeventig kon je in de underground homocultuur veel mannen zien dansen. Ze dansten zeer extravagant en ultravrouwelijk. Hun inspiratie haalden ze uit de films die ze zagen en hun stijl is zeer dynamisch, wat een groot verschil is met vogue. Dank zij de soultrain is deze stijl snel verspreid geraakt naar de rest van de Verenigde Staten. ​Hiermee hebben we de tien hoofdstijlen binnen de urban dance kort uitgelegd. Om een stijl echt te begrijpen, valt er echter slechts één ding te doen: ervaren! Enkel door de stijl zelf uit te voeren en andere dansers te ontmoeten, ga je die voor de volle 100% begrijpen. In een volgend artikel bespreken we enkele andere stijlen binnen de urban dance die uit deze hoofdstijlen zijn ontstaan.

 

Check ook:
Urban dance in 10 stijlen (deel 1)All new articles