CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

B-girl Soe Nsuki: “Zet je angst opzij - en niet alleen voor breakdance”

Soe Nsuki is een vat vol energie: van dans, dj’ing tot comedy, stilstaan doet ze niet. Als een van dé Belgische b-girls heeft ze aan tientallen battles meegedaan. In 2011 won ze de titel van 'Beste B-Girl' van de BeneluxIn Soe’s Bgirl Studio in Antwerpen, leren jonge meisjes zichzelf ontwikkelen door middel van dans en hiphopcultuur. Voor de tweede keer kwam Soe een breakdance workshop geven in Limburg. Om haar kennis te delen over wat hiphop is, hoe de dans ontstond en natuurlijk om wat vette moves aan te leren aan de kids. We vroegen Soe om advies voor starters en wilden weten wat de verschillende Belgische urban dance scenes van elkaar kunnen leren. 

Tekst & foto's door Ahmed MusaevitchVeel mensen durven niet aan breakdance te beginnen omdat het te moeilijk lijkt, welke advies heb jij voor deze mensen?

In het hele leven geldt dat je de lat altijd hoger moet leggen. Mensen moeten een soort van gezonde nieuwsgierigheid ontwikkelen. Ze hebben vaak ook een verkeerd beeld van iets wat onbekend is, wat menselijk is. Je moet ook positief blijven. Je hebt breakers die 100 kilo wegen, breakers die geen benen hebben. Je hebt breakers van alle maten en soorten. Zet je angst opzij - en niet alleen voor breakdance.


Wat vind jij van de urban dance scene in Limburg, vergeleken met die van Antwerpen?

Ik kom hier heel graag, vorig jaar kwam ik ook om de styles class te geven bij Let’s Go Urban. De urban scene in Antwerpen heb ik ook zeker graag, maar ik heb het gevoel dat hier meer het gevoel van community is. Hier heb je niet enkel ondersteuning op vlak van dans, maar ook op persoonlijk vlak lijkt het.


Is er iets dat Limburg en Antwerpen van elkaar kunnen leren?

Ik denk dat er in Antwerpen meer competitiedrang is. Dat is gezond maar wel met mate. We zouden aan een soort van kruisbestuiving moeten doen. Wij zouden van jullie kunnen leren op vlak van community en warmte. Dat heb ik gelukkig wel met Diamond Leaf CrewIn Antwerpen heb je de echte battle drang, de drang om iets te bewijzen. Hier in Limburg denk ik dat dat iets minder het geval is.
 
Wat zijn de kenmerken van een echte urban gemeenschap in een stad volgens jou?

Je moet ten eerste mensen hebben met liefde en passie voor wat ze doen. Dat kan dansen, skaten of muziek zijn, whateverMaar wat echt belangrijk is, is dat er organisatoren moeten zijn: gasten die een zaal voorzien of een evenement organiseren. Mensen die assertief zeggen “Kom we gaan naar die battle!”. Je hebt professionele mensen nodig. Dat is voor mij wat kenmerkend is aan een urban scene. Dat je de passie hebt enerzijds, maar dat er ook leiders aanwezig zijn.


Je hebt je eigen b-girl studio in Antwerpen, zie je zoiets in Limburg voorkomen?

Persoonlijk zie ik het niet zitten om hier een studio te beginnen. Pas op, ik hou erg van Limburg! Maar de vraag naar een dans als breaking of waacking is nu eenmaal niet zo groot. Dat is niet zo erg, dat maakt het net charmant. Ik wil gerust alles geven want ik geef keigraag les. Maar soms moet je kijken of de energie die je investeert evenredig is met de energie die je terugkrijgt. Bij breakdance is dat niet altijd het geval. Ik amuseer me kapot in onze Antwerpse B-girl studio maar, op een paar die-hards na, zijn er toch een heleboel mensen weggevallen. Daar bedoel ik niks slechts mee trouwens. Ieder zijn eigen leven.


Dus als er zoals jij geen organisator of leider aanwezig is, dan gaat zo een scene nooit tot leven komen?

Ja inderdaad, dan gaat het verloren. Onder de meisjes die ik nu train zit de volgende b-girl van België al. Moves voor jezelf houden, je ervaring niet delen, dat is bullshit! Zo laat je de scene doodgaan. Het is niet dat de breakers, waackers, poppers of lockers voor het rapen liggen.
Hoe zie jij Limburg binnen paar jaar?

Ik ken Limburg niet zo goed, maar er is wel een positieve evolutie merkbaar. Bijvoorbeeld met de start van Let’s Go Urban, Parents In Trouble of Freshness. Een groot probleem bij hiphopdans is dat je dansscholen hebt waar 'hiphop' wordt gegeven door iemand die nog nooit naar een battle is geweest, of die geen idee heeft wie bijvoorbeeld KRS-one is. Alle respect voor zulke mensen, maar dat is niet juist. Ik ga ook geen salsales geven omdat ik een keer naar Sterren Op De Dansvloer heb gekeken.


Moest het stadsbestuur hier bij ons zitten, welke tips zou jij hen dan geven om Limburg meer urban te maken?

Wat Sihame El Kaouakibi, de oprichtster van Let’s Go Urban (LGU) in Antwerpen heeft gedaan; zij heeft een gebouw voor LGU geregeld, een Urban Center. Als dat er in elke stad zou zijn, dat zou toch te graaf zijn. Je kan er rustig dj’en en je skills aan anderen leren, je hebt er een muur die je om de maand bespuit, waarop je gasten leert graffiti te spuiten. Zoiets zou duizend stappen vooruit zijn. Als elke stad zo'n eigen urban of hiphopcenter zou hebben... Dat zou het beste zijn wat er is. 


 All new articles