CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Vijf classics van Rastaman Johnny Clarke

Johnny Clarke komt binnenkort naar de VK! Johnny Who? Johnny Clarke is één van de meest invloedrijke en vocaal getalenteerde reggae-artiesten van zijn generatie. Toch kreeg hij nooit dezelfde internationale erkenning als Lee ‘Scratch’ Perry en Bob Marley. Clarke is de eerste dancehallzanger en de grondlegger van de ‘flying cimbals’ sound die je in de reggae nog overal kan terugvinden. Hij kreeg in totaal dan ook al vijf nominaties voor Jamaica’s Artist of the Year en mocht de prijs twee jaar op rij in ontvangst nemen, in ’75 en ’76.

Na 26 albums en samenwerkingen met legendarische producers als King Tubby, Bunny Lee en Mad Professor blijft hij over de hele wereld de boodschap ‘reggae, roots, culture and love’ verspreiden en op 2 april heb je kans om in de intieme concertzaal van VK concerts je mee op reis te laten nemen door zijn mellow stem. Zijn knielange dreadlocks zijn trouwens ook het zien waard.

Everyday Wondering / Julie 
‘Everyday Wondering/ Julie’ is een mooi voorbeeld van zijn romantische lovers rock liedjes waar hij zijn eerste hits mee scoorde.
 

Move out of Babylon Rastaman (ft. King Tubby)
"Move out of Babylon Rastaman, leave all the wicked men and move on". De boodschap is duidelijk en toepasselijk, mensen. Verhuizen uit Brussel zou ik nu net niet doen, maar misschien gaat hij enkele mensen overtuigen met deze stem, who knows.
 

None Shall Escape the Judgement
Dit is een liefde- en trouwverklaring aan Jah Rastafari (een thema dat regelmatig terugkomt in zijn roots music) en een waarschuwing voor Karma met een grote K.
 

Rude Boy
Een dubplaat zo meesterlijk geproduced als deze hoor je tegenwoordig niet veel meer; hypnotiserend. Johnny Clarke is opgegroeid in het ghetto van Kingston en met deze single wil hij een positieve boodschap meegeven en iedeereen oproepen onafhankelijk te zijn van wie dan ook want "If you live by the gun, you die by the gun".
 

African Roots
Het derde liedje op zijn meest geliefde plaat 'Rockers Time Now' definiëerde de rest van zijn carrière: een echte classic en een mooie afsluiter voor deze lijst. Pure Radical Roots. Het kan zijn dat een live performance hiervan iedereen nog het meest gaat bijblijven. Johnny Clarke staat er namelijk om bekend bij de climax zijn muts af te doen en zijn 'African Roots' te onthullen - zijn dreads.

Vandaag kan Clarke met trots terugkijken op zijn carrière, vooral wanneer het neerkomt op het verspreiden van de Rastafari message en hoe mensen hem hierin hebben gevolgd: “Rasta gets more respect. Rasta is being promoted. The youth dem really play dem part, as far as seeing that Rasta is never ending, continually, non-stop, ‘pon a global basis, too.”

 

Check ook:
Eerste namen Reggae Geel 2016All new articles