CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Vijf niet te missen films op het MOOOV Filmfestival

Geen steracteurs, geen Hollywoodregisseurs en een minimum aan special effects. Wél in de aanbieding: films uit alle hoeken van de wereld, van Argentinië naar Marokko tot India. Van 19 april tot 3 mei kan je in Brugge en Turnhout even de hele wereld aanschouwen tijdens MOOOV Filmfestival. Uit de meer dan zeventig films zochten wij er vijf uit die je zeker niet mag missen!

 

Necktie Youth

Eerste stop: Zuid-Afrika. Necktie Youth vertelt het verhaal van Jabz en zijn vrienden nadat Emily haar zelfmoord online streamde. Ze proberen hun leven verder te zetten met dure wagens, seks, drank en drugs. Het verhaal speelt zich af in de rijke klasse, waar zwart en blank zonder problemen samen leven. Maar dit wil zeker niet zeggen dat deze jongeren het pad bewandelen dat je zou verwachten. Ze zakken steeds verder weg in hun nietsdoen, tot zelfvernietiging de enige uitweg lijkt. In deze nerveus gefilmde zwart-wit film zien we een ander Zuid-Afrika dan we gewoon zijn. De jonge regisseur en hoofdacteur (23 jaar!) toont de wankele maatschappij in Johannesburg waarin hij is opgegroeid.

 

El Clan

Deze Argentijnse thriller speelt zich af in het Buenos Aires van de jaren tachtig. Voor de buitenwereld lijken de Puccios een doodgewone Argentijnse familie als een ander. De bittere werkelijkheid is echter dat zich achter dit decor een duistere clan schuilhoudt, die zich specialiseert in ontvoeringen waarvoor een grote som losgeld gevraagd wordt. Arquimedes, de patriarch van de familie, leidt en plant de operaties, maar alle leden van de familie zijn betrokken. El Clan werd het grootste Argentijnse succes ooit en veroverde de Zilveren Leeuw op het filmfestival van Venetië. Spanning verzekerd!

 

A Dragon Arrives!

Ofwel: True Detective in Iran met een freaky kantje. De film start wanneer een oranje Chevrolet Impala langs een kerkhof op het eiland Qeshm in de Perzische Golf rijdt. In de auto? Een inspecteur van de geheime politie, een geluidstechnicus en een geoloog. Hun bestemming? Een verlaten scheepswrak waar een politiek gevangene zich heeft opgehangen. Hun bedoeling? De zelfmoord onderzoeken. Of was het moord? Waarom je naar deze film moet kijken? Ten eerste: visueel verbluffende beelden. Ten tweede: een soundtrack bestaande uit een mix van traditionele klanken en westerse beats. Ten derde: fantastisch uitgewerkte personages met elk hun eigen, grillige karaktertrekjes.

 

As I Open My Eyes

We zitten in het Tunesië van 2010, enkele maanden voor de revolutie uitbreekt tegen het dictatoriale beleid van president Ben Ali. Op het eerste gezicht lijkt het verhaal een typische coming of age film: een jonge vrouw die wil breken met de regels van haar ouders om uit te gaan, te drinken en met haar band te spelen. Maar het is veel meer dan dat. Het analyseert met dit klein verhaal de grote gebeurtenissen die het land te wachten staat. De film opent het MOOOV filmfestival en won al heel wat prijzen, waaronder de publieksprijs op het filmfestival van Venetië.

 

CULT!LIVE met Corn Island

CULT!LIVE is een uniek samenwerkingsproject tussen drie Brugse cultuurhuizen: Cactus, Het Entrepot en MOOOV. Hierin wordt aan een Belgische artiest gevraagd de soundtrack van een film te herinterpreteren. Dit jaar doet het Leuvense Illuminine dit voor het Georgische pareltje Corn Island, de slotfilm van MOOOV 2015, in de majestueuze cinema Liberty. Veel wordt er niet gesproken in dit verhaal vol metaforen; het is een film die het vooral moet hebben van de beelden. Perfect dus voor Illuminine, die voor de gelegenheid aantreedt met een blazer, pianist, twee strijkers en een gitarist/electronica. 

 

MOOOV loopt van 20 tot 28 april in Brugge en van 19 april tot 3 mei in Turnhout. Er zijn ook heel wat vertoningen in andere steden, zoals Genk, Sint-Niklaas, Lier, Roeselare, Koersel-Beringen en Dilbeek. Tickets en info vind je via deze link.All new articles