CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

‘Vlaams hip hop talent’ bereidt vijfde mixtape voor

De Facebook-groep 'Vlaams hip hop talent' is vier jaar geleden opgericht en is intussen een gevestigd platform in onze underground hiphopscene. De groep brengt geregeld rappers bij elkaar en doet dat binnenkort weer voor hun vijfde mixtape. Daarvoor mogen Vlaamse rappers nog tot 8 juli tracks inzenden op dit adres. Wij spraken met een van de spilfiguren, Mitchell Galle aka Viziez, en die had enkele opvallende woorden voor rappers en 'poging-tot-Jambers-journalisten' in ons landsdeel.


Hoe is de Facebook-groep 'Vlaams hip hop talent' ontstaan?

De groep is oorspronkelijk opgericht door Asani en J.roen. Ze is ontstaan uit de noodzaak om rappers in Vlaanderen te verenigen. Toen we rond de 600 à 700 leden zaten, kreeg ik de vraag van J.roen om mede-admin te worden. Sindsdien heb ik samen met hem veel tijd en moeite geïnvesteerd om zoveel mogelijk mensen een platform voor hun muziek te bezorgen, waar ze ook openlijk feedback kunnen krijgen.


Wat is het doel van de groep?

In de eerste plaats mensen verenigen. Het lijkt alsof je tegenwoordig geen artikel over Vlaamse hiphop meer kan lezen zonder dat er een of andere 'poging-tot-Jambers-journalist' ons gaat vertellen wat onze problemen zijn. Hoe verdeeld we zijn, waarom niemand elkaar steunt en dat we ver onder het niveau van Nederland blijven dobberen ... Persoonlijk denk ik dat er in sommige van die artikels wel een kern van waarheid zit, maar de situatie is veel te eenzijdig bekeken en uitvergroot. Wij willen daarvan afwijken door iedereen toe te laten en zoveel mogelijk samen te evolueren, maar vooral ook een groter doelpubliek te bereiken en samenwerking te stimuleren. 


Je stoort je kennelijk aan de ingesteldheid van sommige journalisten, waar denk je dat Vlaamse hiphop dan wel staat tegenwoordig?

Wat mij stoort aan dat hele gebeuren is hoe journalisten de vinger op de wonde proberen leggen, zonder effectief op de hoogte te zijn van hoe het eraan toegaat. Ik ga zelf niet met de vinger wijzen, maar wat ik wel met zekerheid kan zeggen, is dat er veel enthousiasme is bij alle Vlaamse artiesten die ik ken of al mee gesproken heb. Iedereen wil het beste van zichzelf geven en hiervoor geapprecieerd worden. 

We hebben een klein land, waarbij slechts een klein deel Vlaams spreekt. Als je daar dan nog eens uit moet filteren wie er graag naar Vlaamse rap luistert, dan zit je gewoon met een klein doelpubliek. Artiesten zoals Tourist LeMC hebben die doelgroep vergroot door rap met kleinkunst te gaan combineren. Als je jezelf als artiest echter dwangmatig oplegt dat enkel boom bap 'echte muziek' is, dan is het gewoon een logisch gevolg dat je geen miljoen plays zal halen op je muziek, zeker als je het enkel in het Vlaams doet. 'Vlaams hiphop talent' wil alle mensen into hiphop verenigen; de artiesten, maar ook het doelpubliek. Waar Vlaamse hiphop staat? Voor mij altijd op de eerste plaats.
Op de vorige mixtape 'C.O.O.C. Quadrennium​' stonden 22 tracks.Wat zijn jullie mijlpalen tot nu toe?

Ik denk dat ons hoogtepunt eerder een tweeledig luik is. Zo is de verhoogde media-aandacht voor onze mixtapes zeker en vast een grote schouderklop voor ons geweest. Maar wat voor mij persoonlijk het verschil heeft gemaakt, is dat gevestigde waarden zoals R&O, Phatmark, SG en zoveel bekende mc's nu zelf hun nieuwe tracks, videoclips en events posten in onze groep. Dat wil toch zeggen dat we ergens wel de vinger aan de pols houden.


En wat is jouw grootste ontdekking, via de groep?

Goh, in het algemeen: dat we allemaal erg verbaasd waren dat er nog zoveel nood was aan extra aandacht voor de underground mc's en hun fanbase in Vlaanderen. Op Chase na is er niet echt een platform in België dat zich richt op lokaal talent in de urban scene. En wil je op een ander platform verschijnen, dan heb je echt al een palmares nodig. Bij ons ligt de drempel zeer laag, we laten iedereen toe om hun eigen muziek te plaatsen. De grootste muzikale ontdekkingen hebben we altijd gebundeld in onze C.O.O.C. mixtapes, wat staat voor 'Cream Of Our Crops'. 


Je zegt dat de drempel heel laag ligt bij jullie. Is er dan ook ruimte voor feedback en hoe wordt die onthaald?

Als ik het heb over een lage drempel, doel ik vooral op het plaatsen van je eigen muziek in de groep. Om op de mixtape te belanden, is er wel degelijk een selectieproces dat we hanteren. Wie al twee jaar nummers post, verdient niks dan respect en zal dus uiteindelijk wel opgenomen worden in de tracklist. Volhouden moet gelijkstaan met beloond worden. Feedback wordt door alle groepsleden gegeven op wat zij zelf nodig achten. Soms zijn er goeie tracks die door de mazen van het net dreigen te glippen, maar die door die feedback toch onder de aandacht komen. En eerlijk gezegd zijn er ook wel sommige dingen zo slecht dat mensen er liever niet op reageren. Dat is normaal en overal zo. Als je niks positiefs kan zeggen, dan zwijg je beter. Maar als je denkt dat alle negatieve feedback sowieso van haters komt, dan ben je in hetzelfde bedje ziek. 


Wat zijn jullie toekomstplannen nog met dit platform?

Buiten het verderzetten van onze mixtapes, waarvoor we nu dus weer inzendingen ontvangen, zouden we graag onze eigen events organiseren. Ik heb zelf al een eigen reeks events, maar die focussen vooral op gevestigde waarden. Een eigen 'Vlaams hip hop talent'-event in een zaal zoals Trix, dat is het doel nu. 


Heb je nog een advies voor de bestaande leden en potentiële nieuwe leden van de groep?

Blijf gewoon verder werken, hoe klein je doelpubliek momenteel ook is. Met Vlaamse muziek zal je nooit een miljonair worden, maar er zijn zeker mogelijkheden om wat je erin steekt er ook weer uit te halen. Blijf evolueren, probeer uit de meest negatieve feedback iets mee te nemen voor jezelf en filter de echte haatberichten eruit. Als iemand reageert op je video dat je een dikke neus hebt, zal je daar niet aan kunnen werken. Die mensen willen je inderdaad gewoon naar beneden halen. Maar als iemand reageert dat hij hoort dat de vocals niet gelijk staan en dat dat hem stoort, wees dan dankbaar voor die feedback en maak de volgende track beter. 


Tot slot: wat verwacht je van de mixtape?

Ik verwacht hem de hele zomer te horen pompen in alle wagens die ik tegenkom, op elk feestje waar ik ben en vijf miljoen plays op Soundcloud. (lacht) Als dat niet lukt, zou het overtreffen van de vorige tape al een prestatie op zich zijn. Liefst met enkele bekende mc's erop en bakken nieuw talent.Stuur je inzendingen voor de mixtape hier op en volg de FB-groep hier om op de hoogte te blijven van al wat leeft in de Vlaamse hiphopscene!All new articles