CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

We Bring You: “Wij proberen gewoon de beste ervaring te creëren”

Onze hoofdstad is sinds 2012 de trotse thuisbasis voor feestconcept We Bring You (WBY). In hun kort bestaan hebben de founders van WBY telkens weer mooie line-ups weten te brengen en een lading internationale toonaangevende namen uit de clubwereld naar Brussel gehaald. Onder andere Jackmaster (UK), Rick Wilhite (US), Jeremy Underground Paris (FR), Friend Within (UK), De Sluwe Vos (NL)… De lijst is eindeloos. En het stopt daar niet bij want WBY mocht afgelopen zomer hosten op zowel Dimensions als Outlook festival in Kroatië. Wij gingen op café met medeoprichters Pim Thomas en Malko Van den Borre aka dj duo Borealis en hadden een babbel over hun succes, de lokale scene en hun favoriete spots in Brussel.

Tekst door Diana Davidova, foto's door W. Bartolome

 

Wat is WBY en wat is jullie voornaamste missie?

Pim: Bij We Bring You zijn we met een groep van vijf. Malko en ik als Borealis, dj Baptist (beiden resident dj’s van WBY), Quinten die de grafische kant van het verhaal brengt en Sien die vaak visuals doet. Ons doel is, aangezien wij zelf veel uitgaan, om de dingen waar wij ons dan aan storen te verhelpen. Zoals bijvoorbeeld te dure inkom of betalen voor het toilet. Dat zijn dingen die wij altijd proberen te vermijden en toiletten zijn altijd gratis tijdens WBY. We proberen de namen te boeken die wij zelf graag zouden willen zien. We willen eigenlijk het perfecte feest creëren waar wij zelf naartoe zouden willen gaan.

 

Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?

Pim: Het was een keer op een avond toen wij samen op café zaten, samen met Baptist die we toen nog niet zo goed kenden. We vroegen ons af of we niet samen een event zouden kunnen organiseren. We zijn kleinschalig begonnen in de Bonnefooi. Het concept achter WBY was dat Borealis elke keer een dj en een kunstenaar zou uitnodigen en Baptist telkens ook. Vandaar de naam ‘We Bring You’ omdat we (Borealis en Baptist) telkens iemand gingen ‘aanbrengen’ aan ons publiek. Dat is uiteindelijk na de eerste editie compleet veranderd. Het is snel uit zijn voegen gebarsten. (lacht)

Malko: Bonnefooi was een beetje te klein om daar onze ideeën te blijven verderzetten. Het is inderdaad begonnen met het idee ‘We willen eens iets nieuws brengen, we gaan muziek combineren met kunst’ .  Een visueel artiest en een muzikaal artiest. Het klikte ook zo goed met Baptist dat we dachten van ‘Ja, hier kunnen we meer uithalen, we gaan het groter aanpakken.’

 

WBY biedt een platform aan vooral jonge lokale visuele artiesten. Hoe komen die samenwerkingen juist tot stand?

Pim: We hebben een tijdlang portretten laten schilderen van buitenlandse artiesten die bij ons kwamen optreden. Nu is dat veranderd naar het werk tentoonstellen van mensen die wij goed vinden en de kans willen geven. We proberen dat op een ludieke manier in een feestomgeving te doen en niet gewoon in een expositieruimte.

Malko: Het doelpubliek dat wij bereiken apprecieert het vaak als je kunst combineert met het uitgaansleven en daarom proberen wij om een soort beleving op het feest zelf te creëren.. Dat het niet gewoon is ‘Kom we gaan naar een fuif, that’s it’, maar een totaalpakket. Sommigen van de kunstenaars spreken we zelf aan, anderen zijn vaak mensen die naar onze feestjes komen, meestal spreken die je aan of spreekt een vriend van hen je aan. Ze zijn vaak heel bescheiden en komen niet naar buiten met hun werk. Ze werken aan kunst in hun slaapkamer en alleen hun close vrienden hebben het een keer gezien. Maar dan sturen ze toch iets door en zijn die uiteindelijk toch blij dat ze een kans krijgen om het aan de buitenwereld te tonen. Bijvoorbeeld tijdens Open Air hadden wij voor elke artiest een deur voorzien en ze konden er hun ideeën op kwijt. Ze springen er dan met veel enthousiasme op en het resulteert altijd in iets leuks. In het begin, in Bonnefooi nog, mochten ze dan op de ruit schilderen en het is dan tot einde van de zomer blijven staan omdat de eigenaars het mooi vonden .

 

Om de lokale scene verder in de spotlight te zetten, houden jullie ook podcasts samen met ‘15 FACTS’ interviews. Kunnen jullie daar meer uitleg over geven?

Pim: Ja, wij doen dit om lokale artiesten te steunen. We vragen altijd een artiest een podcast te maken en we geven er altijd een interview bij. Om het cliché van "vraag en antwoord" te doorbreken, laten we ze vijftien feiten opsommen. Bijvoorbeeld, ‘een plaats die ik nooit zou bezoeken’, of ‘twee artiesten die je moet blijven volgen’ of ‘drie gerechten die mijn mama lekker kan koken’ etc. Het zijn dan ook vaak lokale artiesten en dj’s van dichtbij die wel of niet spelen tijdens onze feesten. De podcasts komen op onze SoundCloud te staan en '15 FACTS' staan op de Facebook-pagina samen met aankondiging van de podcast. We gaan altijd naar de gemeente of de stad waar die artiest woont voor een fotoshoot ook. We kiezen een spot die voor hem belangrijk is, een bijzondere of opmerkelijke betekenis heeft, of die hij gewoon tof vindt. We kunnen misschien al teasen dat volgende podcast met Tom Smeyers zal zijn. Dat is een Antwerpenaar die in NL heeft gewoond en ondertussen zijn eigen label heeft opgericht. Zijn tracks zijn laatst gespeeld door Kerri Chandler en Tom Trago.
 

Afgelopen zomer hebben jullie boat party's gehost op Outlook en Dimensions festivals. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

Pim: Wij zijn vanaf de eerste editie altijd zelf als feestganger naar Dimensions gegaan. We hadden toen wel tegen elkaar gezegd voor de grap ‘Oh, dat zou zalig zijn moesten we hier zelf ooit mogen spelen’. Maar hebben er dan om gelachen en verder gedanst. (lacht) We zijn contact beginnen te zoeken met de organisatoren. We hebben launchparty’s gegeven voor de zomer met artiesten die op het festival zelf spelen om Dimensions in de verf te zetten in België. We zijn dan naar het hoofdkantoor gegaan in Londen om met de organisatoren van Dimensions te gaan babbelen. Van het een is het ander gekomen. Nooit gedacht dat het er ooit echt van ging komen.We zijn hen daar ook heel dankbaar voor omdat het voor ons toch het beste festival ter wereld is.

Malko: Dat was het hoogtepunt van het jaar. Gewoon omdat we zowel een eigen boat party mochten organiseren op Outlook en Dimensions, als op het festival zelf spelen ook. Echt een topervaring!

 

WBY heeft in het verleden via Soundcloud albums uitgebracht. Is dit een stap naar label worden voor WBY?

Pim & Malko: Nee, dat is het zeker niet. Ja, wij hebben twee gratis albums gereleased. Er werden een aantal Belgische en Brusselse talenten op verzameld, met velen van hen zijn we bevriend. Het is wel een droom van ons om uit te groeien tot iets productiefs. Dat wij buiten evenementen organiseren ook echt iets van muziek releasen of iets groter worden zoals een festival bijvoorbeeld. Sinds onze eerste open lucht event afgelopen zomer, staat dat op ons lijstje. We hebben de smaak echt wel te pakken gekregen. Maar nog altijd in combinatie met kleinschalige dingen, zonder dat we onze oorspronkelijke context uit het oog verliezen. Op zich gaat het toch nooit zoals gepland, en er zijn altijd wel ineens opportuniteiten die zich voordoen en dan spring je erop. Het is ook interessanter voor ons om elke keer een nieuw verhaal te vertellen zonder dat wij het zelf hadden voorzien.

Malko: Ik denk dat we tevreden mogen terugkijken op de laatste drie jaar. We zijn momenteel aan het werken aan de website waar er een wall of fame op gaat komen.  Als we dat lijstje doorlezen, wat we hebben geboekt allemaal in korte tijd, zijn we echt wel supertevreden over het pad dat we aan het afleggen zijn.

 

Jullie hebben een heel trouwe fanbase en er heerst altijd een energieke sfeer tijdens de WBY-feestjes. De aankondigingen van de line-ups is altijd geanticipeerd in volle spanning door het publiek. Wat vinden jullie daarvan?

Malko: Ja dat is heel leuk om te zien! Onze vrienden die in het begin gewoon naar onze feestjes kwamen beginnen nu ook zelf te organiseren. Ze treden een beetje in onze voetsporen, om het zo te zeggen, en we begeleiden hen ook soms. Ik vind het fijn om te zien dat er ook in Brussel echt een grote scene aan het boomen is. En zeker de jongere generatie… niet dat we zo oud zijn. (lacht) Altijd fijn als ze naar ons komen en zeggen dat wij hen echt hebben geïnspireerd en hen het idee hebben gegeven. Zo zijn concepten zoals Retry en Boutique Electronique ontstaan.

Pim: Na afloop van zo’n feest komen we meestal volledig brak maar tevreden naar buiten (lacht). Omdat het ook gewoon te lange dagen zijn.
 

Zijn jullie echte Brusselaars? Wat zijn jullie favoriete plaatsen in de stad?

Malko: We zijn echte Wemmelaars, maar beschouwen onszelf als Brusselaars. (lacht) Ik zou sowieso Fuse willen vermelden, omdat dat onze vaste stek is. Sinds het begin hebben we daar goeie connectie gehad met WBY en We Are The Future ook. We zijn echt blij dat we in de beste club van Brussel onze feesten mogen organiseren.

Pim: Er heerst een echte familieband tussen ons, de vaste programmatoren en mensen die werken bij Fuse. Het is niet dat we ze tegenwoordig nog formeel moeten mailen wanneer wij een datum voor een event nodig hebben. Dat is leuk. Je gaat daardoor in het weekend niet naar Fuse, maar ergens een beetje naar huis.

MalkoSint-Katelijne Plein sowieso, om met vrienden af te spreken. De Lava, voor onze vergaderingen.

Pim: 80 procent van onze vergaderingen is hier in het rokerskot van Lava doorgegaan. Maar eigenlijk is elk café goed zolang ze Orval op de kaart hebben.

MalkoDoctor Vinyl ook als dé platenwinkel momenteel in Brussel. Want we draaien als Borealis ook alleen met vinyl.

Pim: De studios van FM Brussel. Wij zitten daar wekelijks voor de WBY radioshow elke vrijdagavond om 22 uur. We gaan hier vaak ook niet alleen naartoe, we nemen wat vrienden en drank mee. Zo is onze vrijdagavond ook meteen goed ingezet!

 

Volgend We Bring You feest is vrijdag 29 januari in de RECYCLART. Waarom mag je dat absoluut niet missen?

Pim: Veel mensen hebben ons al de vraag gesteld of we weg zijn uit de Fuse. Voor alle duidelijkheid: neen, we zijn daar niet weg, maar gaan gewoon een keer iets anders doen, in de Recyclart. In maart is het weer terug in Fuse te doen.

Malko: Ik denk ook wel dat Recyclart wel een zaal is waar wij ons qua feeling in kunnen vinden. We hebben via Baptist een kans gekregen om daar iets te doen. Er was een datum vrij en we zijn dan snel in gang geschoten. Het is een toffe afwisseling voor een keer. Fuse blijft onze thuisbasis. En waarom zou je moeten komen? Omdat het keigoeie namen zijn, in onze visie toch!

Pim: Als je er even bij stil staat dat er vijf buitenlandse artiesten op de line-up staan voor maar tien euro inkom: dat is twee euro per buitenlandse artiest, wat toch in mijn ogen niet duur is. Het zijn allemaal kwalitatieve namen. Pablo Valentino runt een label met Motor City Drum Ensemble bijvoorbeeld, dj Steaw releaset binnenkort op het label van Jeremy Undeground etc. Er gaat ook een visuele installatie en show zijn door de mannen van For Flavor. Ze gaan daar iets komen bouwen. Tot slot vindt er ook een expo plaats van twee getalenteerde artiesten, Jonas Mergan en Lodewijk Germanes.

Malko: Ik denk ook dat we niet altijd de meest indrukwekkende line-up proberen neer te zetten, maar wel de meest kwalitatieve.

Pim: We hebben de vijf acts zo geboekt dat het een verhaal wordt op de avond zelf. Dat het een opbouw is en niet dat het een mish mash wordt van alles. We hebben er echt over nagedacht dat je van het begin tot einde meegezogen wordt in de ganse avond om dan na afloop hopelijk tevreden met een smile naar huis te kunnen gaan.(lachen)

 

Wij zullen er alvast bij zijn. Bedankt jongens voor het interview!

Graag gedaan.

 

Op 29 januari host We Bring You hun volgend event met klinkende namen zoals MARQUIS HAWKES, AWANTO 3, DJ STEAW, PABLO VALENTINO, LIEM, BAPTIST en de jongens van BOREALIS zelf. Quality stuff dus! 
 

Check zeker de aftermovie van een van de vorige edities van WBY.

WBY - 2 Years Anniversary Official Aftermovie w/ EJECA // FRIEND WITHIN // JEREMY UNDERGROUND PARIS // DE SLUWE VOS from Videofolie.tv on Vimeo.All new articles