CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

De Noorse hiphopartiesten die iedereen moet kennen

Vikings zal je in Noorwegen niet meer vinden maar talentvolle hiphopartiesten zijn er wel! Over de Noorse scene is eigenlijk niet veel geweten. Een reden te meer om te rade te gaan bij een local om ons een update te geven van wat er zich in de Noorse urban music scene afspeelt. Adrian Nyhammer Olsen stelt ons vijf artiesten voor die we zeker in de gaten moeten houden. 

Bron: Adrian Nyhammer Olsen - Read the English version of this article

Foto: Øystein Grutle Haara

 

Lars Vaular

Bergen, een stad aan de west coast, heeft een van de sterkst groeiende hiphopscenes in Noorwegen. Lars Vaulur is er al jaren een gevestigde waarde. Hij begon voornamelijk als gangsta rapper en kiest nu vooral voor experimentele R&B tunes. Met z’n album 666 ALT GIR MENING toont hij z’n gevarieerde repertoire, gaande van egocentrische klassieke hiphop met een ‘fuck you I’m the best’-sound, tot volwassen tracks als ‘Runaway Deathcar’, dat hij schreef na de geboorte van z’n eerste kind.

 

Hester V75

De Hester V75 crew groeide afgelopen jaar uit tot een bekend collectief in Noorwegen. Na de drie zelfgeproducete ep’s tonen ze wat ze in hun mars hebben met de aanstekelijke track ‘Secta’. Onder de vaak seksistische raps over vrouwen, bier en vriendschap ligt de sleutel tot succes volgens Hester. Niet alleen meisjes zijn onder de indruk van de crew, ook belangrijke stemmen uit de Noorse hiphopscene zijn enthousiast. Komende zomer spelen ze op allerlei festivals in hun thuisland en ook hun vierde ep zullen ze binnenkort releasen.

 

 

Sushi X Kobe

Het hiphopduo Sushimane & Kobe wan-kenobi begon oorspronkelijk just for fun. Nu zijn ze uitgegroeid tot een van de meest interessante duo’s in de Noorse scene. De rhymes zijn vaak seksueel en ‘half-disgusting’ zoals “I brought her home and put her in my bed. I lured off her pants, and found a swimming pool” in de track ‘Tenker Feil’. Ondanks dat hun teksten bij velen de wenkbrauwen doen fronsen, wordt gefluisterd dat ze niet zijn verzonnen.

 

 

King Skurk One

Een nieuwe aanwinst voor de Noorse hiphopscene is King Skurk One. Hij komt van het 501 Brekk Boys collectief. ‘s Nachts zijn ze thug en overdag gewone arbeiders, maar King Skurk One en z’n collectief maken er altijd een feestje van. Ook hebben ze de trend van Von Dutch-caps aangewakkerd in de scene in Noorwegen. “Just wait, Belgium. It will come.”

 

 

Oscar Blesson

Oscar Blesson, ook wel de Noorse Jay Z genoemd, komt uit een echte hood en brengt z’n raps terug tot de real deal. Door z’n attitude en rhymes in de track ‘Dead Presidents’ manifesteerde Oscar Blesson zich als een van de interessantste Engelstalige rappers in de Noorse scene. Met z'n flow bewijst hij dat er een toekomst is voor Engelstalige hiphop in Noorwegen. Gimme The Loot!

 

 

Chase tip: Ivan Ave

Volgens Chase kan in dit Noorse lijstje één artiest niet ontbreken: Ivan Ave. De rapper die spit onder Jakarta Records heeft de afgelopen jaren de Noorse scene op de kaart gezet. Doordat hij rapt in het Engels heeft hij een uitgebreid en internationaal publiek. Ivan Ave heeft een echte old school sound. Dat komt mede doordat Mndsgn de meeste van Ivan’s beats producet.

 

 

Check ook:
Ivan Ave: “platen blijven maken zolang het jeukt”All new articles