CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

10 Hasseltse street art werken die je niet mag voorbijlopen

Met een overvloed aan gezellige winkelstraatjes en restaurants wordt Hasselt niet zomaar de stad van de smaak genoemd. Toch reikt het hartje van Limburg al jaren verder dan mode en culinair genot. Meer dan 80 muurschilderingen kleuren de straten, waardoor Hasselt zich tot op vandaag de grootste street art stad van België mag noemen. Chase kiest tien Hasseltse street art werken uit die je zeker gezien moet hebben.

Article by Giulia Latinne

Studio Giftig

BADDERIJSTRAAT: STUDIO GIFTIG

Wie door de Badderijstraat wandelt, zal ongetwijfeld de imposante en kersverse muurschildering van Studio Giftig hebben opgemerkt. Het Nederlandse kunstenaarsduo Kaspar van Leek en Niels van Swaemen trok afgelopen zomer naar Hasselt om twee gevels nieuw leven in te blazen. Het resultaat is 'Out Of The Cage', een surrealistische representatie van innerlijke vrijheid.

Lucy McLaughlan

'T SCHEEP: LUCY MCLAUGHLAN

Natuurlijk is street art ook de perfecte manier om het nieuwe stadhuis 'T Scheep in de Sint-Jozefsstraat in te wijden. De Britse artiest Lucy McLaughlan zorgt daarvoor, na gigantische billboards in China, ramen in Japan en subway tunnels in New York van een likje verf te voorzien. Ondertussen pronkt haar werk nu ook in Hasselt, een 40 meter lange muurschildering die perfect bij de architectuur van het nieuwe stadhuis past.

Insane 51

DOKTER WILLEMSSTRAAT: INSANE 51

Ook dit kunstwerk schittert nog niet lang in Hasselt. Afgelopen jaar nam Insane 51 tijdens Street Art Festival in Hasselt zijn optische illusies mee naar het hartje van Limburg om de Dokter Willemsstraat van karakter te voorzien. Door een mix van realistische graffiti met psychedelie slaagt de Griekse kunstenaar er in om de aandacht te trekken.

Oli B

JESSA ZIEKENHUIS: OLI B

Dankzij het jaarlijkse initiatief 'Street Art Festival' in Hasselt kreeg ook Oli B in 2017 de kans om zijn grafische handtekening op de Limburgse stad te zetten. De Brusselse straat kunstenaar en illustrator bracht zijn herkenbare mengelmoes van kleuren en vormen naar de Hasseltse Stadsomvaart. Zo slaagde Oli B er ook in om het uitzicht van patiënten in het Jessa Ziekenhuis op te vrolijken.

PsoMan

JESSA ZIEKENHUIS: PSOMAN

Naast Oli B draagt ook PsoMan bij aan de dynamiek van de Hasseltste Stadsomvaart. De Belgische artiest haalde zijn inspiratie voor deze muurschildering in Azië, waar hij regelmatig actief is. Zo toont PsoMan een beer met een woonwagen op de rug, die daarbovenop de achtervolging inzet op een hert. Dankzij PsoMan wat denkstof in de stad, dus.

Novadead

RIDDER PORTMANSSTRAAT: NOVADEAD

Dicht bij de drukte van het station valt het misschien niet op, maar ook de Ridder Portmansstraat is voorzien van een tikkeltje extra. Zo bracht de Belgisch-Congolese artiest Novadead twee jaar geleden zijn liefde voor fluorescerende en fosforescerende kleuren naar de Limburgse stad. Novadead onthulde zijn werk ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Leesgezelschap, en draagt tot op vandaag nog steeds zijn steentje bij aan de levendigheid van de stad.

Mr. CenzOne

GAARVELDSTRAAT: MRCENZONE

Al sinds 1988 experimenteert Mr. CenzOne met street art en dan voornamelijk graffiti, maar ondertussen is de Londense kunstenaar vooral bekend om zijn kleurrijke muurschilderingen van vrouwen. Twee jaar geleden bracht de Londense artiest een bezoekje aan België om ook de Gaarveldstraat in Hasselt van een frisse, sterke vrouw te voorzien.

James Cochran

DORPSSTRAAT: JAMES COCHRAN

Meer internationaal talent in Hasselt dankzij de Australische James Cochran dat hij creëerde tijdens Street Art Festival 2011. De artiest raakte bekend om zijn kleurrijke muurschildering van Usain Bolt in Londen, en trok naar Hasselt om ook wat kleur in de Dorpsstraat toe te voegen. Daar, naast de Oxfam Wereldwinkel, schittert vandaag nog steeds het pointillistische vrouwenportret.

Felipe Pantone

SCHEEPVAARTSKAAI: FELIPE PANTONE

Met de graffiti van Felipe Pantone aan de Scheepvaartskaai beschikt Hasselt ondertussen al drie jaar over de grootste QR-code muurschildering ter wereld. De Spaans-Argentijnse artiest haalde zijn inspiratie uit zorgen rond de steeds verder evoluerende digitale wereld. Een diepgaande betekenis, maar dat houdt Pantone niet tegen om energieke kleuren te gebruiken.

ROA

KANAALKOM: ROA

In de grootste street art stad van België mag ook ROA niet ontbreken. De Gentse, anonieme artiest van eigen bodem is internationaal bekend voor zijn gigantische muurschilderingen van dieren. Al sinds 2012 schittert een stukje van ROA in de Vaarstraat aan het kanaalkom. Toch blijft de zwart-witte uil één van de meest imposante street art werken van de stad.All new articles