12.500 jongeren trokken naar Brussel voor een betere toekomst
Wie geen gehoorschade opliep door het oorverdovende geschreeuw van duizenden jongeren in Brussel, heeft duidelijk hét evenement van de week gemist. Al voor de tweede keer zakten leerlingen uit heel België af naar het Europakruispunt met een arsenaal aan slogans en spandoeken. Youth for Climate lanceerde de oproep tot een klimaatmars twee weken geleden al, naar aanleiding van de actie van de Zweedse jeugdige activiste Greta Thunberg. Tussen alle geëngageerde betogers ook Zoye Provoost (16) en Juliette Guimet (17) uit De Wingerd in Gent.
De massa jongeren hier vandaag op straat is overweldigend. Waarom is de klimaatmars zo belangrijk?
Er zijn veel problemen in de wereld op dit moment, maar werken aan het klimaat lijkt ons het belangrijkste. Als hier niks mee gebeurt, dan vervagen alle andere problemen ook. "Waarom zouden we naar school blijven gaan als er geen toekomst meer voor ons is?", is echt de slogan die alles zegt.
Concreet gaat het voor ons over een oplossing vinden voor de opwarming van de aarde, vervuiling en iets doen aan onze wegwerpmaatschappij. Momenteel wordt er nog teveel gefocust op kleine dingen, zoals een verbod op drinkrietjes. Maar wat met de uitstoot van de vlees- of zuivelindustrie? Er moet veel meer op grotere schaal gedacht worden. Daarom dat we verwachten dat de regering duidelijke doelstellingen vastlegt voor het klimaat. En dat gaat niet door internationale akkoorden of verdragen te saboteren. Er moet net aandacht geschonken worden aan wat de wetenschap voor bewijzen op tafel legt.
Waar zouden jullie vooral aandacht aan besteden indien je in het parlement zat?
Wij hebben thuis geen auto. We kopen onze groenten en vlees bij een bioboerderij in de buurt. De chauffage staat zo laag mogelijk en ik draag een extra trui. Als individu kan je zo veel zaken doen om je eigen voetafdruk te doen. Mochten wij in het parlement terechtkomen, dan denk ik dat ik meer beperkingen zou opleggen op grotere schaal. Vooral voedselverspilling moet tegen gegaan worden. Nu wordt alles bij het individu gelegd: je moet minder douchen, minder verspillen, … Ik zou meer inspelen op het toegankelijk maken van duurzamere alternatieven zodat er minder vlees wordt geconsumeerd, of zodat biologisch afbreekbare plastic wordt gebruikt, en openbaar vervoer zo goedkoop mogelijk maken.
Is jullie aanpak van betogen op een schooldag de juiste oplossing om politici wakker te schudden?
Voor de actie van Anuna en Kyra van Youth for Climate had ik nog niet gehoord van het Zweedse meisje Greta Thunberg. Het is ongelooflijk dat zij met een kleinschalig idee begonnen zijn, maar vanaf de eerste keer al 3000 mensen op de been kregen. Het is “wijs” dat iedereen hier zo in opgaat.
Plots staan die twee meisjes dan op een woensdagmiddag met politici te praten in het parlement.
Tsjechië en ons land hebben het klimaatpact niet ondertekend. 75.000 mensen komen in Brussel op straat en dat wordt gewoon genegeerd. Moesten wij als jongeren op een zondag op straat komen, er zou ook niet naar ons geluisterd worden. Er zou dan een klein artikeltje in de krant staan dat er wat jongeren in het weekend zijn gaan betogen. Maar net omdat we zo iets controversieel doen, kunnen we wel een verschil maken. Plots staan die twee meisjes dan op een woensdagmiddag met politici te praten in het parlement. Jongeren en ouderen gaan debatteren in media over wat er moet veranderen en hoe we dat proces kunnen aanpakken. Dat is al een lange weg die afgelegd is. Momenteel staat heel het internet op stelten, en de media-aandacht vandaag was indrukwekkend.
Hoe lang zijn jullie nog van plan op straat te komen?
Het is de tweede keer dat we “spijbelen". Vorige week waren we nog met 60 leerlingen van de Wingerd, deze week is de helft van de leerlingen afgezakt naar Brussel. We gaan door tot wanneer die concrete eisen waarover we babbelden, ingewilligd worden.
Onze leerkrachten zijn allemaal wel pro het feit dat we gaan protesteren. Maar praktisch gezien hebben sommigen geen zin om hun les te herhalen of hun schema te wijzigen. De richting Latijn-Talen hebben een wiskundetoets vandaag bijvoorbeeld, en die gaat gewoon door want die lag al vast. Maar de meeste leerkrachten proberen wel ter vermijden om zaken op donderdag te plannen.
Vanuit de school werd een brief gestuurd op SmartSchool zodat ouders die niet op de hoogte zijn, geïnformeerd werden. Als ouders een briefje meegeven met expliciete toestemming, dan zijn er geen sancties. Het eerste uur en vanaf het einde van de middagpauze moeten we wel aanwezig zijn op school. Tijdens de marsen zelf mogen we dus afwezig zijn, mits toestemming.
Er komt veel kritiek op “de jeugd” en jullie klimaatmarsen. Bijvoorbeeld de foto van de berg afval op zomerfestivals die op social media circuleerde deze week. Wat denken jullie hier over?
Ik snap wel dat mensen het hypocriet vinden dat jongeren op straat komen, om dan thuis gewoon verder te doen met zelf te vervuilen of niet meer na te denken over hoe ze kunnen helpen een tandje bij te steken om het klimaat te redden. Maar de jongeren hier aanwezig zijn niet per se dezelfde als degene die op een festival een berg plastic achter laten. Ik ben bijvoorbeeld nog nooit naar Pukkelpop of Werchter geweest, en moest dat zo zijn dan zou ik proberen bewust om te gaan met mijn afval. Net omdat het al een problematiek is. Ik denk dat velen gewoon moeten accepteren dat wij IETS doen en op straat komen. Het lijkt momenteel alsof veel mensen gewoon dat doen: thuis vanuit hun zetel zeggen dat de jeugd weer iets "probeert".
Omgekeerd zijn er veel ouderen die trots zijn dat de jeugd nu op straat komt. Onze school, ouders en familie vinden het waardevol wat we doen. Sommige leerlingen op school kiezen bewust om niet mee te stappen in de mars omdat ze het zelf hypocriet zouden vinden, aangezien ze thuis niet stilstaan bij werken aan een beter klimaat. Er is dus al heel wat bewustzijn rond het topic.