CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

30 jaar TLP in 30 platen - part 1

TLP aka Troubleman viert dit jaar zijn 30 years in the bizz. Hij startte zijn carrière op zijn veertiende als b-boy en waagde daarna ook zijn kans als mc, maar we kennen hem natuurlijk bovenal als dj. Hij moet het echter niet zozeer hebben van zijn mixing skills, maar des te meer van zijn selectie. Terwijl anderen de bekende herwerking draaien, grijpt hij liever terug naar het origineel. Classics worden zelfs TLP-classics, omdat hij ze zo dikwijls bovenhaalt. Van voorbereide mixes kun je hem echter niet betichten; hij draait het liefst all night long en bouwt zijn sets op naargelang het publiek dat voor hem staat.

Wij vroegen de black music connoisseur om zijn kennis met ons te delen en dertig tracks uit zijn platencollectie te kiezen die zijn draaistijl typeren. Eentje voor elk jaar uit zijn carrière. Sort of. Hier zijn alvast de eerste tien tunes, de komende weken volgt de rest.

Foto: Lowie Clapéron

 

Shinehead - Hello Y'all

Dit was een van de eerste reggaenummers die ik hoorde. Het legt de hele cultuur achter het muziekgenre bloot. Door deze track ben ik me gaan verdiepen in de reggae en dancehall, en dat doe ik tot op heden nog altijd. Heerlijk trouwens hoe Shinehead middenin het nummer ineens de Belgische superhit 'Dominique' van Soeur Sourire meefluit!

 

Teena Marie - I'm Gonna Have My Cake And Eat It Too 

Teena Marie is een van mijn favoriete female soul vocalists en de vrouw die Lenny Kravitz aanmoedigde om niet op te geven. Deze track gaat over de moeizame combinatie van een artiestenleven - always on the road - en een relatie. Ik kan ervan meespreken! 

 

Chaka Khan - Pack'd My Bags

Chaka Khan is ook zo'n vrouw die heel regelmatig in mijn sets sluipt. 'Ain't Nobody' is misschien wel mijn favorite tune of all time, maar deze mag er zeker ook wezen. Zeker in de live versie.

 

T La Rock - It's Yours

Toen Rick Rubin en Russell Simmons Def Jam Recordings oprichtten, was deze 808 heavy hiphop classic de eerste release op het label. De term boom bap komt trouwens van hoe T La Rock "b boom bap" rapt op het einde van dit nummer.

 

Just-Ice - Going Way Back

Zoals Shinehead het hierboven over het ontstaan van reggae heeft, zo beschrijft Just-Ice de oorsprong van hiphop in New York in deze productie van KRS-One. Ik krijg altijd kippenvel wanneer ik deze tune hoor.

 

Chuckii Booker - Games

Een classic 90's RnB anthem. Biggie verwijst naar dit nummer in zijn track 'Let Me Get Down'.

 

Family Stand - Ghetto Heaven

Toen ik voor de eerste keer naar Londen ging, hoorde ik constant deze song. Het blijft een classic street soul gem, die de basis vormde voor Moby's 'Go'. Ook Common en D'Angelo namen het nummer later onder handen. 

 

Grandmaster Melle Mel & The Furious Five - Step Off

Dit was een van de eerst hiphopplaten die ik volledig kon meerappen. Niemand kan opboksen tegen de non stop delivery van Melle Mel op deze baslijn van 'For The Love Of Money' van The O'Jays. Crazy!

 

Lightnin' Rod - Sport

Dit is een van de allereerste street gangsta rap records. Een echte klassieker onder b-boys, door een member van The Last Poets. 

 

Luciano - Ulterior Motive

Luciano neemt hier de 'Stealing Stealing' riddim van John Holt op het Xterminator label onder handen. Ik draaide dit altijd op de Eskimo parties in Gent. What a tune!

 

TLP viert deze mijlpaal trouwens met een compilatie-cd bij N.E.W.S. Records en een party met onder meer Melle Mel en Tony Touch op 10 november in de Vooruit in Gent. All new articles