CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

30 jaar TLP in 30 platen - part 2

TLP startte zijn carrière dertig jaar geleden als breakdancer. Daarna werd hij rapper bij Rhyme Cut Core, waarmee hij het in '92 samen met dj Grazzhoppa tot in de finale van Humo's Rock Rally schopte, en schreef hij als journalist de pagina's van zijn eigen magazine vol. Tien jaar geleden was hij nog als mc te horen op samenwerkingen met 't Hof van Commerce en Swirl People, maar sindsdien kennen we hem toch vooral als dj en als radiohost op Studio Brussel.

In het programma 'Bounce' promootte hij destijds reggae, ragga en dancehall, maar tegenwoordig gaat hij breder in 'TLP'. "Ik ben er nu 44. Het nachtleven kan ik natuurlijk niet eeuwig blijven volhouden, maar ik wil wel radio blijven maken. Volgens mij moet er zeker ruimte zijn voor een programma met rootsreggae bij Radio 1, of soul classics bij Nostalgie. Als mijn dagen bij Studio Brussel geteld zijn, wil ik daar dus graag aan de slag als selector." 

We laten hem hier alvast even zijn ding doen, want in dit tweede deel van zijn #30yearsTLP-lijstje zijn het vooral die genres die aan bod komen. 

Foto: Lowie Clapéron

 

Sly & The Family Stone - A Family Affair

Ik ben een grote fan van Sly Stone. Ik vind het fantastisch als het publiek er echt voor gaat wanneer ik dit nummer draai, maar dit is echt zo’n plaat die je op het juiste moment en op de juiste plaats moet bovenhalen. Big time classic!

 

Gary Bartz - Celestial Blues

Wie mij echt kent, weet dat ik thuis heel dikwijls naar soul jazz luister. Ik heb het dan over artiesten als Leon Thomas, Gregory Porter en ook Andy Bey, die de vocals verzorgt op deze tijdloze klassieker van Gary Bartz.

 

Mary J. Blige - Everyday

Na 'Ain’t Nobody' van Chaka Khan is dit mijn favorite soul tune of all time. Dat geldt zowel voor de versie van Angie Stone, die het nummer samen met D'Angelo schreef, als voor deze versie door MJB die nooit officieel is uitgebracht. Een track met intense emoties.

 

Q-Tip - Manwomanboogie

Classic uptempo jazz funk boogie groove door Q-Tip van A Tribe Called Quest. Deze tune betekent veel voor mij, zeker nadat ik een fistbump kreeg van DJ Kool Herc toen ik dit nummer een tweetal jaar geleden draaide op Toca Tuesdays in New York. "Gettin down, Zulu!"

 

D'Angelo - Lady

Samen met Marvin Gaye’s album ‘Troubleman’ is D’Angelo’s debuutalbum ‘Brown Sugar’ mijn favoriete soulplaat ever en zonder twijfel het album dat ik al het meest grijsgedraaid heb. Dit is sowieso een van de meest sexy platen ooit! Deze track herinnert me voor altijd aan een ex-vriendin uit Toulouse die vond dat het nummer een zouk groove heeft.

 

Run DMC - Together Forever

Deze track heeft alle ingrediënten die ik zo super vind aan hiphop. Ruwe vocals en die ongelooflijke drumsounds van de Roland TR 808 drumcomputer... Dit is bassmusic avant la lettre.

 

Marvin Gaye & Bob Marley - Healing In Vain

'Sexual Healing' en 'Waiting In Vain' door de mixer gehaald. Een classic TLP Troubleman mashup tune die ik heel dikwijls draai om de avond af te sluiten, of als bisnummer wanneer ik moet stoppen. Een perfecte combinatie van twee van mijn favoriete artiesten.

 

Erykah Badu - Bag Lady

Nog zo'n early morning classic by all means! Nuff said!

 

Garnett Silk - It's Growing

Dit is de eerste track van het gelijknamige album van reggaelegende Garnett Silk, die jammer genoeg veel te vroeg is heengegaan. Hij zingt hier over de riddim van ‘Substitute Lover’ van Half Pint. GARNETT SILK RULES!

 

Jah Bouks - Angola

Dit is dan weer zonder twijfel een van de beste rootsreggaetracks van de voorbije jaren. Jah Bouks heeft het hier over de exploitatie van Afrika door het Westen.

 

TLP viert zijn 30 years in the business met een compilatie-cd bij N.E.W.S. Records en een party met onder meer Grandmaster Melle Mel en Tony Touch op 10 november in de Vooruit in Gent. All new articles