CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

5 Vegetarian and Vegan hotspots in Antwerpen

Ijsschotsen en Leonardo DiCaprio, een haat-liefde verhouding. Door die verdomde, koude blokken liet hij het leven naast zijn geliefde Rose. Je zou er voor minder een degout van krijgen. Toch strijdt Leo voor het behoud van de ijskappen en reist hij de wereld rond om documentaires te schieten en mensen aan te zetten om ecologischer te leven. Zijn sympathisanten worden steeds groter in aantal. Vegetariërs en vegans zijn al lang geen hippies meer (zie Leo), maar doordeweekse stadsmensen die geven om het milieu en die dierenleed veroordelen. Ook wij willen een steentje of liever een ijsschots bijdragen aan een schonere wereld. Hierbij enkele adresjes waar je als vegetariër of vegan terechtkunt, die we verzamelden voor het moment dat Leo ooit Antwerpen bezoekt en ons meevraagt op date… Follow me, darling DiCaprio

Foto's met uitzondering van de Instagramfoto's door Jennifer Kesteleyn, tekst door Cami Lenaerts

 

 

Natuurkost

Een spiksplinternieuwe bistro in de theaterbuurt. De spin-off versie van natuurwinkel het Natuurhuis om de hoek, die sinds jaren een vaste waarde in Antwerpen is. Een waar nirwana voor iedereen met allerlei “andere” eetgewoonten. Alle producten waar vegetariërs van beginnen kwijlen zijn ondergebracht in deze veredelde supermarkt. Zelfs schoonheidsproducten op het eerste verdiep en een Natuurkapper kan je hier vinden. Geen wonder dat ze ook hun eigen bistro openden.

Gezelligheid troef bij Natuurkost, het interieur is hip en rustiek. Denk aan mooie hangplanten, Pinterestwaardige houten tafeltjes en krijtbordjes met inspirerende quotes. Niet alles is strikt vegetarisch of vegan, soms staat er bijvoorbeeld een pasta carbonara op het menu. Ze kunnen alles wel naar believen aanpassen. Ook kan je kiezen voor een cheesecake op speltkoekjesbodem, pastinaaksoep en een rode biet, appel en venkelsmoothie. Voor elk wat wils, net zoals in de winkel dus. Deze nieuwkomer scoort voor ons nu al erg hoog. 

Hopland 46 - 03 213 18 68

 

Falafel Tof

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een aangename falafelzaak in de Hoogstraat, op een steenworp (of handworp, toepasselijker in Antwerpen) van het Brabo-standbeeld. Hier krijg je zelfs je barbecuevrienden of chicken nuggetvriendinnen gemakkelijk naartoe gesleurd. Net even harder aan hun hand trekken wanneer je frituur N°1 passeert.

Bij Falafel Tof kan je zowel meenemen of even gaan zitten. De keet zit altijd goed vol en geeft een gezellig drukke indruk. Een rustig, intieme tête-à-tête met Leonardo is hier niet zo op zijn plek. Het is dan ook eerder een fastfoodrestaurant, wat ook wel maakt dat het niet duur is. Voor een menuutje betaal je nog geen tien euro, drankje inbegrepen. Tot twaalf uur kan je hier verantwoord een fond komen leggen en daarna nog genoeg geld hebben om achter de hoek een emmercocktail te drinken in de Vuile Was.

Hoogstraat 32 - 03 291 66 60

 

 

Lombardia

In de gelijknamige wijk tussen Groenplaats en Meir vind je Lombardia, een bom aan kleuren, posters, stickers, tierlantijntjes, maar vooral smaken. Tussen de hippe winkels kan je lekker lunchen en drinken in het ietwat gekke en overweldigende decor, waar ook veel beroemdheden graag de tafeltjes eens onveilig maken. Iets wat we kunnen zien aan de foto's die de muren sieren. Walter Van Beirendonck is hier al menigmaal gespot, maar ook Moby, Sting, Jamie Cullum en zelfs Ian Thomas zijn al jaren fan van deze zaak. Geen probleem om hier met Leonardo naar af te zakken.

De zaak is echt legendarisch, mede door hun eigen product ‘GingerLove Tea’, doosjes gemberthee die je tegenwoordig overal in Vlaanderen en ver daarbuiten kan vinden. Ook Alain, de uitbater, is hier een stuk van het meubilair die ons bij het binnenkomen onmiddellijk een stukje van zijn zelfgemaakte vegan chocolade geeft, een van zijn gembertheezakjes in de handen duwt (“een pruuverke!”) en ons vertelt dat hij al zijn kennis van zijn mamaatje heeft en de zaak al sinds de jaren 70 bestaat. Op de menu burgers, koude broodjes en slaatjes, wat op zich heel basic klinkt. Maar geloof ons, in Alain’s Lombardia krijg je geen saaie kost!

Lombardenvest 78 - 032336819 - info@lombardia.be

 


De broers van Julienne: Juliette

De vegahotspot die we allen het snelst zullen tegenkomen. In een zijstraat van de Kammenstraat, over heel Vlaanderen bekend als dé straat voor alternatieve mode in Antwerpen. Tegenover sneakerstore Avenue en Lockwood, naast de Scandinavische mode- en interieurzaak Moose in the City schuif ik tussen mijn shoptrips geregeld aan tafel bij de lunchzaak van Broers van Julienne: Juliette. Op een tiental minuten wandelen bevindt zich ook hun tweede zaak, een restaurant, de ‘originele’ Broers van Julienne dat hierboven op de foto staat. 

Je kan bij Juliette niet enkel lunchen, maar ook alle gerechten mee naar huis nemen, want de zaak is evengoed een traiteurszaak. Het interieur is strak met felgekleurde accenten. Ook de producten die er uitgestald staan om mee te nemen passen perfect in het interieur. De verpakkingen lijken wel happy kunstwerkjes. Een broodje krijgt hier een vrouwennaam  zoals Juliette, Daisy of Olga maar is allesbehalve girly. Lekker en gezond, wat willen we nog meer. 

Juliette: Ijzerenwaag 4 - 03 227 12 03 - contact@dejuliette.be
De Broers van Julienne: Kasteelpleinstraat 45-47 - 03 232 02 03 - contact@debroersvanjulienne.be

 

Divers

Healthy fit foodies, opgelet.There is a new kid in town die je rijkelijk voorziet van superfoods, smoothie bowls, detox soups en andere healthy treats. Wij zijn alvast fan van de vegan brownies, maar ook na een feestnacht is dit de plek om terug op krachten te komen. Tussen het Antwerpse Zuid en de Sint-Andrieswijk, in de Volksstraat nummer 9, ligt Divers waar je kan genieten zonder je schuldig te voelen.

Echt bijna alles in deze zaak is vegan, behalve als je gewone melk in je koffie wilt. De nieuwste trends in gezondheidsland worden allemaal vertegenwoordigd en in het midden van de zaak staan geen tafels, enkel aan de zijkant. Zo geeft de zaak een grote en rustgevende indruk. Misschien is het bedoeld als dansvloer, yogastudio of ruimte om je camerastatief te plaatsen om foto’s voor je foodblog te maken. Anyway, je kan hier als hippe vegan echt je hartje ophalen.  

Volkstraat 9, 2000 Antwerpen - 0496 69 58 60 - info@diversantwerpen.beAll new articles