CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

7 Brusselse street art werken die je niet mag missen

Ah, Brussel! Stad van de chocolade, thuishaven van Manneken Pis en trotse bezitter van het indrukwekkende La Grande Place. Of toch niet? Jammer genoeg zijn ook ‘thuishaven van het extremistische uitschot’ en hellhole tegenwoordig de gangbare associaties die onze hoofdstad oproept. Dat is zonde, want Brussel heeft nog zo veel meer te bieden. Street art bijvoorbeeld. Je hoeft niet ver te zoeken om kunst te vinden in Brussel en je hoeft er al helemaal niet voor betalen. Onze hoofdstad zit boordevol kunst. Meer nog: ze ís kunst. Hieronder vind je alvast zeven werken die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. 

Tekst en foto's door Jeroen Poelmans

 

Le M.U.R.: een potpourri van kunst

Onze eerste ontdekking is te vinden op de Kiekenmarkt. Daar springt meteen een enorm werk in het oog van Solo Cink. Le M.U.R. (voluit ‘moduleerbaar, urban en reactief’) is een eclectische verzameling van kunst die zonder meer het toonbeeld is van de Brusselse diversiteit. Creatievelingen laten hun spuitbussen, inkt en acrylverf los op dit enorme reclamepaneel van drie bij negen meter, met de meest uiteenlopende kunstvormen tot gevolg. In de mengelmoes van genres kan iedereen wel iets vinden wat hem of haar aanspreekt. Zo wordt de symbolische barrière tussen straatkunst en publiek kundig met de grond gelijk gemaakt.

 

Jaune: klein maar fijn

Kleine en subtiele fresco’s met straatvegers als leidmotief? We hebben het natuurlijk over Jaune, een van de opkomende namen binnen de Brusselse street art scene. Al sinds 2011 zet deze jonge dertiger ‘inferieure’ gemeentemedewerkers, die tegenwoordig nog maar nauwelijks een ‘goedendag’ krijgen van voorbijgangers, in de kijker met zijn minuscule creaties. Een soort stil protest, zeg maar. Als je lang genoeg zoekt, vind je in Brussel zo’n vijftal goed verstopte werken. Geloof ons, ze zijn allemaal de moeite waard!

 

Edward Von Lõngus: een Ests triootje

Wat verder maken we kennis met Pauliine, Hämar en Leelo, drie lieftallige Estse dames die al een tijdje vertoeven in het Brusselse straatbeeld. Het geniale brein achter dit bewonderenswaardige trio is de Est Edward Von Lõngus. Door zijn vaak politiek getinte werken en zijn specifieke werkwijze - het gebruik van sjablonen - is de vergelijking met Banksy snel gemaakt. Nog opvallend is trouwens dat zijn oeuvres deel uitmaken van een interactief kunstproject, (R)estart Reality. Scan het werk met de gelijknamige app en laat de personages tot leven komen!

 

Otto Schade: een trip naar het Zuiden

Street art is niet alleen te vinden in de gure steegjes. Dit enorme werk treffen we niet ver van de Ancienne Belgique aan. Het is een initiatief van de stad Brussel, die kunst graag in de kijker zet. En dat is hier zeker gelukt, want het werk van ruim 100 vierkante meter kan je gewoon niet missen. Voor de creatie riep de stad de hulp in van de Chileense Otto Schade. Resultaat: een prachtig Zuiders fresco met invloeden uit de abstracte kunst en het surrealisme. Een vergelijking met Salvador Dali zou misschien te kort door de bocht zijn, maar daar zou de Chileen wel eens de mosterd gehaald kunnen hebben.

 

Graffiti Spaghetti: dolle doodles

Brussel is dus een uitlaatklep voor artiesten van over heel de wereld. Zo liet ook de fameuze Mr. Doodle er zijn creatieve zelf los, met dit prachtige resultaat tot gevolg. De Engelse kunstenaar staat ook bekend als Graffiti Spaghetti, omdat zijn werk veelal bestaat uit dichte clusters van zwart-witte lijnen, gekke karikaturen en onoverzichtelijke patronen. Het contrast met Otto Schade's werk kon trouwens niet groter zijn. Zo kleurrijk, warm en rustgevend het olifantenwerk is, zo kleurloos en gecompliceerd is de doodle van Graffiti Spaghetti. Dat doet natuurlijk niks af aan de amusementswaarde van de creatie, die een en al levendigheid en absurditeit uitstraalt.

 

De gehangene: gruwelijk goed

Dit is misschien wel het opwindendste en bekendste werk dat je in Brussel zal aantreffen. Je vindt het op een van de flatgebouwen aan de Brigittinenstraat, nabij het station Brussel-Kapellekerk. De gruwzame schildering van een bebloed hangend lichaam vervolledigt een reeks van reeds eerder verschenen provocerende en erg expliciete straatkunst, zoals de penismuur en de onthoofdingsmuur. Net als die onthoofding, is ook dit werk een verwijzing naar een bekend schilderij. Het fresco vertoont althans een erg treffende gelijkenis met 'De lijken van de gebroeders De Witt', van de hand van Jan de Baen. Wie de serieschilder is, is vooralsnog onbekend. Er wordt druk gefluisterd dat de Brusselaar Bonom erachter zit, maar die heeft dat nooit zelf bevestigd.

 

SozyOne: the face house

Ons toetje halen we in de Moretusstraat. Op de kruising met de Poincarélaan stoten we op een nogal overweldigend gekleurde gevel. Dit fresco is het werk van de artiest SozyOne. Hij is geboren en getogen in Brussel, maar zijn wortels liggen in Spanje. Zijn oeuvres zijn veelal kleurrijk en abstract, en als je goed kijkt kan je er vaak een gezicht in herkennen. Een beetje à la Picasso, maar dan in een street art jasje. Het zou ons, met zijn Spaanse roots in het achterhoofd, dan ook niet verbazen dat hij zich door die grootmeester heeft laten inspireren.

Je ziet het: Brussel is een broeierige voedingsbodem voor creatie en ontdekking. Dankzij de centrale ligging van Europa trekken kunstenaars van over heel de wereld naar onze hoofdstad, elk met hun eigen identiteit, geloofsovertuiging en culturele gewoonten. En het is net die diversiteit die haar eigen is. Eén bezoekje en je komt via straatkunst al meteen in contact met de meest uiteenlopende visies op kunst, zolang je maar beschikt over een gezond paar ogen dat niet vastgekleefd zit aan je smartphone. Quoi encore?All new articles