CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

A little trip down memory lane with the Roland TR 808

Iedereen kent het nummer Bad and Boujee van Migos en Lil Uzi Vert wel. Het stond vorig jaar wekenlang op één in verschillende hitlijsten. De track betekende ook de wereldwijde doorbraak van Migos, Lil Uzi Vert en de producer Metro Boomin. Hiphop stootte zelfs rock van de troon als meest populaire genre in de VS. Maar wist je dat de sound die in Bad and Boujee en vele andere hedendaagse hiphopnnummers terugkomt, eigenlijk afkomstig is van een bijna 40-jaar oude drumcomputer? In dit artikel leggen we uit hoe die specifieke sound ontstaan is en welke grote artiesten het instrument nog zoal gebruikt hebben. 


Tekst door: Sascha De Bruyn & Ruben Broodcoorens
 


Maak kennis met de Roland TR 808 drumcomputer

Alles begint in 1980. Het Japanse bedrijf Roland lanceert de Roland TR 808 drumcomputer. Het toestel met een prijskaartje van 2000 dollar wordt gepromoot als een instrument dat klinkt als een normaal drumstel. Maar dit blijkt niet echt te kloppen. Volgens critici klinken de geluiden te elektronisch en dus onnatuurlijk. Samen met het dure prijskaartje zorgt dat ervoor dat de productie van het toestal na drie jaar al wordt stopgezet. 

 

Soul Sonic Force & Afrika Bambaata - Planet Rock

Dankzij de New Yorkse groep Soul Sonic Force begint er in 1982 eindelijk wat te bewegen voor de Roland drumcomputer. Afrika Bambaata gebruikt de 808 voor Planet Rock, een track die de hele muziekwereld op zijn kop zet. 

Beïnvloed door de funk van James Brown en de elektronische muziek van het Japanse Yellow Magic Orchestra en het Duitse Kraftwerk, creëert Afrika Bambaata zijn eigen unieke sound. Deze sound mogen we gerust de voorloper noemen van hedendaagse hiphopmuziek.

 

Marvin Gaye - Sexual Healing

In 1982 kwam een depressieve en aan drugs verslaafde Marvin Gaye in Oostende terecht. Marvin die voordien altijd met een studio vol muzikanten had gewerkt, besloot het over een heel andere boeg te gooien. Met slechts één muzikant en een beperkt aantal elektronische instrumenten begint hij toch terug muziek te maken. Onder die elektronische apparatuur zat een Roland TR 808 die zijn label Columbia Records hem had opgestuurd. Het resultaat hiervan is zijn laatste album Midnight Love. De single Sexual Healing wordt één van zijn grootste hits en je herkent er duidelijk de typische 808 sounds. 

 

Leuk weetje: 

De Dewaele broers, bekend als Soulwax, kochten vele jaren later de drumcomputer die door Marvin Gaye gebruikt werd. Bij puur toeval, konden ze het toestel voor een goedkope prijs op de kop tikken. De verkoper wist enkel dat de drumcomputer enkele jaren in een studio waar Sexual Healing was opgenomen had gestaan. En wat bleek... Toen de broers de drumcomputer opstartten, stonden alle geluiden die Marvin Gaye had gebruikt nog voorgeprogrammerd. 

 

Phil Collins - Another Day in Paradise

Tijdens de 80's wordt de drumcomputer meer en meer opgepikt door andere grote artiesten. Phill Collins, de ex-drummer en leadzanger van de Britse rockband Genesis, is één van hen. Hij besloot solo te gaan en was daarom op zoek naar nieuwe manieren om muziek te maken. Toen hij in contact kwam met de Roland TR 808 gebruikte hij die onder andere voor zijn gekende nummer Another Day in Paradise

De drumcomputer was voor hem een interessant instrument omdat je er echt voluit mee kon experimenteren. Hierover zegt hij, "Er zijn maar weinig drummers die 15 minuten aan één stuk perfect hetzelfde ritme kunnen aanhouden, terwijl je de 808 drumcomputer eeuwig kan laten doorspelen". Wel is de ex-drummer van mening dat een drumcomputer nooit de echte magie van een goeie drummer live kan overbrengen.

 

Whitney Houston - I Wanna Dance With Somebody

In de popwereld blijft de drumcomputer ook een belangrijk instrument. In 1987 maakt Whitney Houston I Wanna Dance With Somebody grotendeels met behulp van deze machine. Het nummer was een groot commercieel succes met wereldwijd miljoenen verkochte singles.

 

Kanye West - Love Lockdown

De drumcomputer blijft ook in de 90’s een enorm populair middel om muziek mee te maken. Heel wat nieuwe genres zoals house, techno, drum & bass... ontstaan door te experimenteren met het instrument. Tegen het begin van “de nillies” begint de populariteit van het instrument toch wel wat te dalen. Nieuwe instrumenten werden ontwikkeld en maakten hun intrede in de muziekwereld.

In 2008, dropt Kanye West het album 808's & Heartbreak, een knappe ode aan de drumcomputer. In elk nummer van het album maakte hij gebruik van de 808. Het album is een schot in de roos en Kanye West wordt overal geprezen omwille van zijn creativiteit. Hij verkocht miljoenen albums en toonde nogmaals de relevantie van de Roland TR 808 in hedendaagse muziek aan. 
 

Vandaag de dag

Tegenwoordig wordt de fysieke Roland TR 808 machine niet vaak meer gebruikt. De typische 808 drumgeluiden worden nu vooral softwarematig geprogrammeerd. Vooral hiphop producers maken nog steeds volop gebruik van plugins die deze originele geluiden nabootsen. Zowel Metro Boomin, Lex Luger, Southside & TM88 zijn allemaal fan van de typische 808-klanken. Zo stond Metro Boomin afgelopen jaar met maar liefst 10 verschillende nummers in de Billboard Top 100. De typische 808-klanken blijven een succes!

Wil je zelf graag eens de look & feel van een orginele Roland TR 808 ervaren? Dat kan via deze website. En bekijk ook zeker eens deze documentaire.All new articles