CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

A/T/O/S: “We blijven groeien, net zoals onze muziek”

Na een eerste, geslaagd album in 2014 bracht A/T/O/S (A Taste Of Struggle) in februari dit jaar een tweede album uit: Outboxed. Het gaat internationaal hard voor deze Antwerpse groep die op het label van Mala (DEEP MEDi MUSIK) zit en reeds goede feedback kreeg van Gilles Peterson, Mary Anne Hobbs en Noisey.  A/T/O/S speelt op 12 mei op de release party van STUFF in de Singel, en op 18 mei staan ze in de AB Brussel. Wij strikten hen voor een kort gesprek. 

Tekst Peter Beda, foto’s Tim Lebacq.

Jullie staan op 18 mei in de AB en hebben er al een hele reeks concerten opzitten ter promotie van het tweede album. Waar zijn jullie al geweest en wat was de beste ervaring tot nu toe op live-gebied?

TRUENOYS: Voor mij waren de meeste shows tot nog toe nice! We spelen ook op veel DEEP MEDi label nights, en die avonden zijn altijd on point met dikke soundsystems én in vele gevallen sold out dus dat is altijd fijn. De optredens die me zijn bijgebleven, zijn de MEDi10 @ Electric Brixton, de support van Tricky in de AB, het concert met Melanie de Biasio in Praag,  het Jazz Café te London en het concert in Transylvania was ook heel speciaal. Dat en onze tour in Italië vorige maand waren de hoogtepunten. 
 

Jullie zitten sinds dag één op DeepMedi, het label van dubstep-legende Mala - hoe is die link er gekomen?

TRUENOYS: Dankzij een gezamelijke vriend. Mala zat in de studio bij ons en hoorde onze allereerste opname terwijl we aan het opnemen waren. Het ging letterlijk zo: 

Mala: What's this? What are you gonna do with it? 

A/T/O/S: We’re gonna finish this and you’re gonna put it out! 

Mala: Let's go!

In de eerste plaats heeft de muziek gewoon zijn werk gedaan en zo is de release er gekomen.
 

Jullie hebben beiden een verschillende muzikale achtergrond, maar welke artiesten zijn de invloeden voor de A/T/O/S sound? 

AMOS : Heel veel, en er komen dagelijks nieuwe invloeden bij. Wat echt leuk is, is dat we onszelf niet vast hebben gezet in één soort genre. Ik denk dat dit bij veel artiesten wel gebeurt en dat is geen leuk gevoel, omdat een mens moet kunnen groeien, net zoals de muziek.

TRUENOYS: Teveel om op te noemen voor mij, maar onze gevarieerde invloeden zorgen wel voor een eigen sound, denk ik. 
 

Heb je de indruk dat jullie muziek meer aanslaat in de UK of internationaal dan in België en indien ja, hoe zou dat komen?

TRUENOYS: Geen idee, maar we krijgen wel vaak te horen dat onze sound "internationaal" is (wat dat ook mag betekenen…), waarschijnlijk omdat we op een UK-based label zitten?

AMOS: Misschien trekken we in de UK meer aandacht omdat er daar gewoon meer mensen wonen, en we zitten bij een Engels label dus… We bekijken onszelf op de eerste plaats als mensen, en niet als inwoner van een bepaald land, hopelijk hoor je dat ook in onze muziek.
 

In welke mate zijn de teksten of het geluid geëvolueerd in vergelijking met het eerste album - of hebben jullie steeds dezelfde werkwijze voor het maken van nummers?

TRUENOYS: The same, but different. Ik denk dat de vocals, teksten, productie en sound gegroeid zijn, net zoals het project in het algemeen en wijzelf als individuen. Ik herken ook een lichte stemmingswijziging in de vocals - je hoort Amos als het ware door een nieuwe fase in het leven gaan.

AMOS: Het eerste album is nog onzeker en ingetogen, het tweede is meer experimenteler en opener… en het derde zal nog beter zijn! Dus ja, zoals ik zei, een mens moet groeien en zijn muziek ook. En ik denk ook dat de teksten hoopvoller klinken.
 

Hoe belangrijk zijn de visuals en gebruiken jullie deze ook bij live optredens?

AMOS: De visuals zijn zeker belangrijk, ik denk dat ze helpen om mensen mee te trekken in onze energie op het podium - we gebruiken ze ook live om ons eigen universum te scheppen. 
 

Een paar nummers op jullie eerste plaat werden geremixed door o.a. Skream. Komen er ook remixes uit van nummers op deze plaat?

AMOS: Wie weet!

TRUENOYS: Skream wou eerst niet starten aan z'n remix want hij vond het origineel te goed, het heeft even geduurd voor die in onze inbox terecht kwam. Trouwens, de Commodo remix van onze vorige EP is mijn grote favoriet. 
 

Wie is je favoriete Belgische artiest op dit moment?

TRUENOYS: Sinds de Wizards of Ooze hun albums op vinyl zijn uitgekomen, ben ik veel naar "Bambee!" en "The Dipster" aan het luisteren. 
 

Op jullie Facebook-pagina kondigden jullie twee “Special Guests” aan voor het concert in de AB op 18 mei - kan je al een tipje van de sluier oplichten?

TRUENOYS: Not yet… Haha.
 All new articles