CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Baz & Wits droppen ‘Dag Wereld’: “Een kritische blik op de wereld maar de nodige dosis humor.”

Marmalade Productions, de supergroep rond Don Luca, Roncha, Fatty K, Baz, Wits en JEF, bestaat 3 jaar. Dat vieren ze met een langverwachte soloplaat van Baz met producties van de immer geniale huisproducer Wits.

Tekst door Elias Khan

De emotioneel ingetogen en eerlijke lyrics zijn exact wat we gewoon zijn van deze masterlyricist, tenminste als hij niet druk bezig is met kipkap te maken van de concurrentie. Maar tegelijk voelt het als een diepere inkijk in zijn psyche. De abstracte woordassociaties onthullen oude wondes die lijken geheeld te zijn maar wel hun sporen hebben nagelaten. Toch blijft de silver lining nooit ver weg. We zaten samen met het duo rond een pot en een pint om ze even aan de tand te voelen.

 

Het gaat tegenwoordig hard voor Marmalade. Na de collectieve compilaties hebben bijna alle artiesten op het label soloprojecten uitgebracht. Nu vonden jullie het tijd voor een nieuw Baz album. Baz, vanwaar kwam die drang om je boodschap opnieuw naar buiten te brengen?

Baz: Het is natuurlijk heel tof om met andere labelleden muziek te maken, maar qua lyrics is het ook leuk om eens persoonlijker te gaan. Dat gaat voor mij beter op een solo plaat. Op een groepsalbum of compilatie is het toch meer de positieve competitie en zal ik inhoudelijk minder persoonlijke dingen zeggen. Het was al van 2012 geleden dat ik iets solo had uitgebracht, toen dacht ik net als nu dat het mijn laatste plaat zou worden. De ontwikkelingen bij Marmalade en de zin in muziek maken, door bijvoorbeeld de compilaties, hebben er echter voor gezorgd dat ik terug iets solo wou doen. Al is deze EP eerder een samenwerking van Wits en mij, meer een gezamenlijk album. De producer wordt nog steeds te weinig in de spotlights gezet, vind ik.

 

Is er veel veranderd qua inhoud van de teksten in vergelijking met vorige soloalbums? Is er in je leven veel veranderd dat daar misschien mee samenhangt?

Baz: In mijn leven is er de laatste jaren inderdaad veel veranderd en ik denk dat je dat ook in de teksten kan horen. Ik heb het een tijdje moeilijk gehad maar de muziek heeft me toch weer terug een positievere kijk op het leven gegeven, mede door enkele gebeurtenissen op persoonlijk vlak. Ik ben ook blij met hoe deze cd tot stand is gekomen. Zonder enige vorm van druk en met de juiste instelling. Wits en ik zitten ook heel goed op dezelfde golflengte waardoor het proces heel natuurlijk was en we snel met elkaar overeenkwamen. De inhoud is hoe we alle twee in het leven staan, met een kritische kijk op de wereld maar de nodige dosis relativering en humor.  

 

Je collaboreert met vaste beatdokter Wits, die ook veel van de andere beats op het label voorziet. Specifieke redenen waarom je bijvoorbeeld niet voor een soloalbum met verschillende producers hebt gewerkt?

Baz: Dat heb ik al wel gedaan in het verleden, maar nog nooit met één vaste producer. Buiten mijn jazzy cd met Claude Hugo dan, maar dat was dan nog wel iets helemaal anders. We zien elkaar regelmatig en daardoor was de samenwerking met Wits erg makkelijk. Ik ben heel kritisch op beats en zoek altijd iets nieuws. Wits is naar mijn mening steeds innoverend en de lyrics kwamen dan ook als vanzelf. Er zijn weinig beats die hij laat horen waar ik niet door geïntrigeerd ben.

 

Wits, je soloalbum van vorig jaar was sterk geïnspireerd door je tijd in Bangkok. Hebben de producties op deze plaat een bepaalde invloed? Misschien nieuwe technieken of plugins die je hebt gebruikt?

Wits: Er is niet echt één bepaald thema of invloed zoals die zo duidelijk was op ‘Soi 14’. Ik denk dat het mede komt doordat ik minder met samples ben gaan werken en meer zelf naar melodieën en harmonieën ben gaan zoeken. Van zodra je met samples aan de slag gaat kom je bijna automatisch in die sfeer vanwaar de originele sample komt. Op deze plaat probeer ik vooral een nieuwere sound neer te zetten zonder echt new school te klinken.

 

Iedereen die een beetje met muziek bezig is weet ondertussen hoe een hiphopalbum tot stand komt, het proces dat zoiets doorloopt. De producer komt met een harde schijf vol half of volledig afgewerkte beats en samen worden de besten eruit gekozen. Dan begint de rapper te schrijven en worden die teksten opgenomen op een paar avonden. Wat zijn de eigenaardigheden aan het werkproces tussen jullie twee? Hebben jullie misschien bepaalde rituelen?

Baz: Wel zo is het bij ons eigenlijk helemaal niet gelopen. Het was eerder zo dat Wits al enkele "skeletjes" klaar had die we dan samen uitgewerkt hebben. Enkele tracks zijn ook from scratch gemaakt: beat maken, ondertussen de tekst schrijven en uiteindelijk de opname. We gingen hiervoor ook op weekend naar Nijmegen, waar we de nummers volledig hebben afgemaakt en de dag erop in de studio bij Nikes alles opgenomen hebben. Hij heeft de cd uiteindelijk ook helemaal gemixt en we zijn erg tevreden over het resultaat.

 

Het label bestaat ondertussen 3 jaar, proficiat! Jullie kunnen nu ook geboekt worden voor workshops en met de merchandising gaat het ook niet slecht. Wat staat er nog op het programma qua diversificatie van jullie activiteiten?

Baz: We willen ons inderdaad wat meer op andere vlakken manifesteren ook. Daarom zijn we enkele ideëen aan het uitwerken waar jullie de komende tijd meer van zullen horen. Het is altijd leuk om originele manieren te zoeken om vanuit de muziek nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik moet daarbij spontaan denken aan de muziek die Wits, Fatty K en Don Luca maakten voor het Canvas-programma ‘De Kleedkamer’, of hoe Roncha enkele slam poetry avonden onveilig heeft gemaakt. Op die manier blijf je ook niet in dat stereotype hiphop hokje zitten. Voor de rest kan ik zeggen dat er nog heel wat nieuwe muziek op de plank ligt om uit te brengen, dat zal in de loop van het jaar wel duidelijk worden. 

 

Ten slotte, wat is een swisser?

Baz: (Lacht) Fantastisch! Dat we dat nog mogen meemaken dat iemand daar effectief naar vraagt. Een ‘swisser’ is een insider die we in onze vriendenkring ontwikkeld hebben. Het is de situatie waarbij iemand een fout maakt en hij daarop wordt aangesproken, met deze term dus. Enorm leuke situatiehumor!

 

De volledige plaat dropt ergens eind februari. Hou dus zeker de gevestigde kanalen in de gaten voor meer lyricaal geweld en monsterbeats. 

1. Nieuwe hoogtes

2. Als de klok slaat 

3. In trance

4. Time

5. Tijdsgeest 

6. Dag wereldAll new articles