CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Een shout-out naar de hood van Beatsforbeaches

VK concerts maakt zich op voor een elektronisch hoogstaande zondagavond. Cloud rap legende Clams Casino, bekend van zijn beats voor A$AP RockyLil B en Vince Staples, komt er onder andere zijn laatste, '32 Levels', voorstellen. Pippin en Beatsforbeaches moeten het publiek warm zien te krijgen met eigen beats. Die laatste kwam pas begin deze maand boven water. Zijn tape 'My Purple Town', gold als startschot voor de 27-jarige Brusselaar. Chase ging met hem op de koffie voor een gesprek over zijn plotse opkomst, zijn hometown en zijn dubstepverleden.

Foto door JD Creations


My Purple Town is je eerste wapenfeit als Beatsforbeaches en kwam eigenlijk uit het niets. Wat is het verhaal erachter?

Ik begon zo'n tien jaar geleden toen ik dubstep ontdekte. Dat genre had zo'n grote impact op mij, dat het me zin gaf om zelf als dj en producer aan de slag te gaan. Daarna ben ik me meer op techno & house gaan richten, maar nooit met de ambitie om een groot publiek te bereiken. Het was eerder een leuke bezigheid die ik low key had, tot ik van job veranderde en ik er plots vijf weken verplichte zomervakantie bij kreeg. Ik had geen vakantieplannen, maar wou wel iets productiefs doen. Ik besloot me dan volledig op Ableton te storten en selecteerde na die vakantie 15 beats waar ik achter stond. Toen dacht ik: 'Waarom geef ik dit niet gewoon weg als free album?'. Daarna ben ik luistersessies gaan organiseren met muzikanten en vrienden en heb ik de plaat omgevormd tot wat hij nu is.
 

Vanwaar de naam 'My Purple Town'?

'My Purple Town' verwijst naar Anderlecht. Enerzijds omdat ik al heel mijn leven fan ben van de voetbalclub en anderzijds omdat ik er onlangs ook ben gaan wonen. De tape is eigenlijk een dikke shout-out naar the hood.


Hoe verliep die overgang van dubstep naar elektronische hiphop?

Dubstep voelde oorspronkelijk voor mij aan als een openbaring. Die sound was zo weinig aanwezig in Brussel en ik wou het aan iedereen laten horen. Ik ben eigenlijk heel lang in die dubstepfase blijven hangen, waardoor ik de muziek uiteindelijk beu ben geworden. Dat is ergens wel logisch als je je zo lang op één specifiek genre richt. Net op dat moment onderging de dubstepscene zelf ook een transformatie. Vele artiesten en labels gingen meer richting techno, house en acid. Ik ben dan deels meegegaan op die flow om later garage en grime invloeden op te nemen, en van daar is het naar hiphop en trap gegaan. Zo ben ik eigenlijk heel spontaan van genres beginnen te switchen, tegenwoordig kan ik naar van alles luisteren en al die invloeden gebruiken voor mijn producties.


Beatsforbeaches is een nieuw project, maar je bent al langer actief in de muziekwereld. Wat heb je nog zoal gedaan?

Ik ben op m'n 17e beginnen dj'en onder de naam Mezzdub. We organiseerden ook eigen feestjes met ons collectief 54KOLAKTIV. Ik werd in die tijd vaak geboekt met Borealis, toen we beiden nog dubstep draaiden. Er ontstond een vriendschap en we zaten duidelijk op dezelfde golflengte. De dubstepscene begon toen net te veranderen en wij hadden alledrie zin om een eigen concept te lanceren. Drie jaar geleden hebben we dan de eerste 'We Bring You' georganiseerd, met de focus op house en disco. Tegenwoordig gaan al onze feestjes door in de Fuse. 'We Bring You' heeft in principe niets te maken met Beatsforbeaches, maar ik haal daar ook veel voldoening uit. Het zorgt voor de nodige afwisseling qua muziek en ook in mijn leefwereld.

 


 

Wanneer ben je tevreden over een beat?

Als ik mijzelf erop betrap dat ik vier uur lang naar mijn eigen track aan het luisteren ben en hem de dag erna terug opzet zonder hem beu te zijn. Als je lang aan een nummer werkt, verlies je soms alle referenties, maar als hij een dag later nog goed klinkt in mijn oren, ben ik tevreden. En ik moet mijzelf er ook in herkennen, ik moet kunnen zeggen: dit klinkt als Beatforbeaches.


Is er in de toekomst ook plaats voor vocals op je beats?

Zeker. De beattape was een soort introductie om te laten zien wie Beatsforbeaches is en in welke vibe hij zit. Maar als er nu artiesten zijn, die hier voeling mee hebben en de beat beter kunnen maken, sta ik open voor alles. Ik heb al een paar mensen gecontacteerd, die ik zelf erg getalenteerd vind en graag op mijn tracks zou horen. Dat kan op songs zijn voor 'My Purple Tape', maar ook zeker op toekomstige projecten.
 

Wat is de ideale setting om naar je muziek te luisteren?

Aan een strand in Bali. Op de trein van Antwerpen naar Brussel als het regent. Thuis voor het slapen gaan. Op de fiets in het stad. En in de recyclart in Brussel.
 

Wat is het grootste compliment dat je tot nu toe hebt gekregen?

Dat de elf tracks eigenlijk helemaal niet op elkaar lijken qua BPM of vibe, maar dat je toch hoort dat ze door dezelfde producer zijn gemaakt. Zo'n eigen sound hebben, vind ik zelf heel belangrijk.

 


Foto genomen door JD Creations

Dit is zowel voor jou, als voor de luisteraar, het begin. Hoe zie je je sound evolueren?

Daar kan ik geen garanties over geven. Ik kan wel zeggen dat de meeste van mijn producties momenteel erg dreamy, wavy en chill klinken. Maar dat hangt van mijn gemoedstoestand af, voorlopig is het snel donker en kouder en zit ik vaker binnen. Als de zon binnenkort weer schijnt wil ik misschien opnieuw harde trap beats beginnen te maken, want ik weet dat dat ook in mij zit.
 

Welke drie personen zijn de eerste die je nieuwe beats mogen horen?

Astrofisiks van Stikstof, voor de technische kant van de zaak, hij deed ook de mixing & mastering voor mijn plaat. En Wickzzz, een producer en platenverzamelaar, die al heel lang bezig is met muziek. Ik weet dat zij hun ongezouten mening zullen geven, maar waarschijnlijk ook de meest constructieve feedback . En dan nog Fernando, een vriend waar ik jeugdhuis Dar mee oprichtte. Die studeert nu in Londen, maar hij moet gewoon up-to-date blijven want hij is de homie.
 

Wat mogen mensen verwachten van je show in de VK?

Een live set van 30 minuten met eigen beats en visuals én misschien komt er ook een surprise guest appearance...


Info & updates over Beatsforbeaches, vind je op zijn site.
Info over het event in VK vind je hier.All new articles