CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

‘Berrykrimi is meer dan muziek, het is een levensstijl.’

‘Bruxelles arrive, on est serré dans une caisse.’ Romeo Elvis’ laatste single is niet zomaar een catchy zomerhit, het is een statement. Hiphop leeft in de hoofdstad en dat is al lang niet meer enkel langs Franstalige kant. Vorige week was het de beurt aan Berrykrimi om voet aan grond te zetten met hun eerste album ‘Elke Dag’. Chase sprak af op hun geliefkoosde Sint-Katelijneplein om het er te hebben over inspiraties, jonkopauzes en de Brexit.


Jullie waren vroeger solo, hoe is Berrykrimi tot stand gekomen?

Berry: Ik was gestopt met muziek en gestart met een label: La Cave Records. Toen leerde ik Khrymes kennen en wou met hem aan de slag, ik maakte zijn eerste videoclips en ging mee naar zijn optredens. We gingen veel hangen samen en zo ontstond Berrykrimi.


Berry rapte vroeger in het Frans, Khrymes is tweetalig. Vanwaar de keuze om in het Nederlands te rappen?

Berry: Een kameraad daagde mij uit en zei: ‘Waarom rap je niet eens in het Nederlands?’ Toen begon ik eraan voor de lol, maar van een eerste tekst kwam al gauw een tweede en een derde.

Krimi: Ik ben opgegroeid met Nederhop. Nog voor ik naar het middelbaar ging kreeg ik de smaak te pakken en begon ik er intensief naar te luisteren. Ik luister ook veel Franse hiphop, maar dat is toch nog een andere vibe.


Wie heeft jullie het meest geïnspireerd?

Krimi: Kempi en Typhoon vooral. Die tape ‘Tussen Licht en Lucht’ van Typhoon ontdekte ik toen hij uitkwam (2007, nvdr) en ik pomp het tot op heden nog elke dag. Voor mij is dat het beste album dat er ooit gemaakt is, next level shit.

Berry: Ik praat niet zo graag over mijn invloeden, want dan word je snel in een hokje geplaatst, maar ik heb vooral naar Franse hiphop geluisterd. De beats zijn duisterder en de ‘pump it up, pop champagne-factor’ vind je er veel minder terug. Franse rappers zijn ook vaak maatschappijkritisch en daar herken ik mezelf meer in.


Hoe tevreden zijn jullie over de plaat?

Krimi: Ik ben gisteren gek gegaan toen ik mezelf voor het eerst op CD zag! We zijn sowieso trots dat er een eerste plaat is, die we met iedereen kunnen delen. Maar er is ook veel shit die al een hele tijd klaar is en jullie nu pas te horen krijgen. We hebben tijdens de plaat een leerproces doorgemaakt en ik denk dat we tegenwoordig nog beter klinken als sommige oudere tracks.

Berry: We zijn ook fier op de samenwerkingen die we hebben mogen doen.

Krimi: Dikke shoutout naar iedereen die heeft meegewerkt aan de plaat!
 Is Phasm jullie producer of is hij het derde lid van Berrykrimi?

Krimi: Phasm is lid van de familie. Berrykrimi is geen muziekgroep, het is een familie en Phasm is er altijd bij.

Berry: En hij is niet de enige. Dee Eye is er ook altijd bij, Jay MNG en Stikstof zijn er ook vaak bij en ga zo maar door. Het gaat gewoon om samen hangen en een goeie tijd beleven. Berrykrimi is meer dan muziek, het is een manier van leven.


Phasm, je hebt ondertussen al met heel wat grote namen uit de hiphopscene gewerkt, vooral aan Franstalige kant. Vanwaar de keuze om met je engagement nog een stap verder te gaan in Berrykrimi?

Phasm: Dat is heel organisch tot stand gekomen. We hingen veel samen, doken in de studio en traden live op en van het één kwam het ander. Ik werk nog wel met andere artiesten, ik produce veel en depanneer hier en daar als DJ, maar bij Berrykrimi zit ik echt in het team.


Wat is de ideale setting om naar jullie album te luisteren?

Krimi: Jonkopauze (lacht)! Als je geen jonko rookt..

Berry: ...dan rook je je jonko erna.

Krimi: Maar er zit een beetje van alles in. Sommige kan je pompen in de auto, andere als je aan het chillen bent met de homies, andere voor als je een beetje in de wind bent. Maar we willen niet in een hokje gestopt worden. We brengen veel knowledge, maar ook feestgedoe en bullshit.
 


Het is geen geheim dat jullie graag smoken. Is dat bewust een van de centrale thema’s?

Berry: Het gaat niet om de jonko, het gaat over hoe wij, en de mensen in onze omgeving, hier in Brussel, leven.

Krimi: We willen jonko niet speciaal naar voren brengen, we zijn allang die leeftijd voorbij dat we smoken om stoer te doen. Als we daar veel over praten, wil dat zeggen dat dat vaak terugkomt in ons dagelijkse leven.

Berry: En als we live vragen om een jonko op te steken, willen we ook onze state of mind meegeven. Je mag vandaag de dag niet meer smoren op een hiphopoptreden. Wij willen geen hiphop in een club. Geef ons hiphop in een goeie zaal, waar je los kan gaan en doen wat je wilt.

Krimi: Die echte hiphopvibe, rauw.


Waar kunnen we het album overal vinden?

Berry: We verkopen CD’s en zijn ook op iTunes, Deezer, Spotify en Soundcloud te vinden. Je gaat Berrykrimi zelfs illegaal kunnen downloaden!

Krimi: We doen het niet voor het geld, we doen het voor de liefde. We hebben er veel bloed, zweet en tranen in gestoken en uiteindelijk willen we het resultaat met zoveel mogelijk mensen delen.
 

Jullie trekken binnenkort naar Engeland trouwens?

Berry: Exact, naar de Brexit. Onze vrienden van Slice of Pie organiseren vaak feestjes in Brussel met Britse artiesten zoals Black Josh, The Mouse Outfit, Melanin 9, enz. Eind juli vindt het Boom Bap Festival plaats, één van de grootste underground festivals in Engeland. Ieder jaar nodigen ze een aantal internationale artiesten uit. Dit jaar gaan we met Slice of Pie en een heel team broeders de boel op stelten zetten.


Waar staat Berrykrimi in 2020?

Krimi: We zien wel wat de tijd geeft. Er is ruimte voor evolutie en veel honger, we hebben nu een eerste stap gezet en willen doorgaan op ons elan.

Berry: We gaan in 2020 sowieso ook kansen geven aan jongere mensen. Er zijn mensen hier in ’t stad die misschien zelf na 2000 geboren zijn, maar die echte hiphopvibes hebben. Voor de rest kijken we gewoon heel erg uit naar 2017.


Neem hier een kijkje op hun Facebookpagina en check hun nieuwe album ‘Elke Dag’.
 All new articles