CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

De ware betekenis achter Safi’s lyrics

Safi, ook wel bekend als de helft van Safi & Spreej, tekende onlangs bij Sony als soloartiest. Na een eerste secret gig in Klub Goud was het al duidelijk: Safi’s nieuwe materiaal is oooh zooo “Fiiiiiine”. We spraken de rapper in Brussel, vlak voor zijn uitverkochte show in de AB en vroegen hem het hemd van het lijf over de betekenis achter sommige lyrics.

Tekst door Tara Boutaleb en Hendrik Wittock, foto's door Jennifer Kesteleyn.

 


Beginnen doen we met een stevig statement: “Ik ga pakken wat van mij is.” (uit 'Hoge ogen')

Safi: "Deze zin is eigenlijk een tegenreactie op de neezeggers die mij de laatste jaren hebben omringd, zij die niet in mij geloven. Zolang je in jezelf gelooft geraak je er. Zij die zeggen dat ik iets niet kan geven me juist de kracht om mezelf op te trekken. Ik bedoel dat ik ga pakken wat ik verdien, datgene waar ik hard voor heb gewerkt.


Met bekendheid komt het wel eens voor dat mensen aangetrokken worden tot de artiest en niet de persoon die erachter schuilt. Is dat de boodschap achter “Ze ziet meteen wie er voor haar zit, niet de artiest. Sevi, niet Safi, nee.” (uit 'Fine')

Safi: “Ja, toch wel. Het is bijvoorbeeld wel grappig als mensen die je al lang niet meer gezien of gesproken hebt plots opnieuw verschijnen wanneer ze zien dat je het goed doet. Velen zagen me vroeger niet staan maar dan krijg ik ineens vriendschapsverzoeken van mensen die ik nooit sprak en halen ze aan dat wij samen op school hebben gezeten,... Heel gek allemaal."
 


 

“Tijd is maar een begrip, grip heb ik niet altijd” zing je in 'Hoge ogen'. Hoe serieuzer het wordt, hoe meer je als artiest uit handen moet geven. Heb je zelf nog veel in de hand? 

Safi: "Niet altijd, nee. Dat is zowel positief als negatief. Aan de ene kant is het zalig omdat het een last is die van mijn schouders valt en het zijn ook dingen die ik zelf niet altijd kan. Aan de andere kant ben ik ook perfectionistisch en heb ik graag de volledige controle. Pas op, ik ben zeker niet ontevreden over mijn huidige situatie. Ik heb tenslotte maar één manager. Kijk naar Justin Bieber, die kerel heeft een entourage van honderd man, tientallen managers. Ik heb er één en ik ben er heel tevreden mee.”
 


In 'Het spijt mij' zeg je “Uw familie en vriendinnen vinden me misschien een smeerlap en zeggen u waarschijnlijk ging hij met z’n nieuwe vlam al vreemd, maar ik ben niet die jongen.” Houdt het je bezig wat anderen over je zeggen? 

Safi: “Goh, die zin ging over iets persoonlijks. Ik heb iemand’s hart moeten breken en sowieso kom je daarmee in een slecht daglicht te staan bij de omgeving van die persoon. Ook niet onbegrijpelijk, mensen oordelen snel zonder te weten hoe de vork in de steel zit, zeker wanneer iemand zwart afschilderen troost biedt. Voor de rest trek ik me inderdaad meer aan van wat er over me gedacht wordt dan het zou moeten. Voor dit beroep moet je een dikke huid hebben. Voor kritiek van buitenaf, mensen die je negatief bestempelen door een foute indruk die ze krijgen, comments op YouTube, social media en dergelijke. Ik heb ook al lang gemerkt dat je van achter je toetsenbord heel wat sneller gemeen wordt en vergeet dat de persoon waarover je bezig bent ook gekwetst kan worden. Ik zou zulke zaken niet mogen lezen, dat weet ik ook wel. Gelukkig is de positiviteit die ik ontvang van fans veel groter dan de negativiteit van enkelen."

 


Benieuwd naar het nieuwe werk van Safi? Bekijk de recap van zijn concert in AB. Meer van Safi zien? Check dan zijn Facebook of InstagramAll new articles