CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

blackwave.: ”Door hard te werken zijn we in deze gunstige positie beland”

Kennen jullie blackwave. al? Misschien surften jullie de jongste weken wel een van hun ‘caravan sessions’ voorbij op het net. Vrijdag dropte eigenlijk pas hun eerste officiële debuutsingle, ‘Flow - ft. Caleborate’ (check down below). Het ideale moment dus voor een kennismakingsbabbel! In de rokersruimte van een willekeurig café in Antwerpen spraken we af met Jay en Will, de drijvende krachten achter blackwave. Will woont in Antwerpen, dus arriveert met de fiets. Jay, die van Gent pendelt, komt wat later aan.  

Foto’s door Tina Herbots en tekst door Melissa Awouters

 

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Will: We hebben elkaar eerst leren kennen via Facebook. We maakten toen al samen muziek, maar hadden elkaar nog niet echt ontmoet. De eerste echte meeting vond plaats in het ziekenhuis. (lacht)

 

In het ziekenhuis?

Will: Ja, de fundamenten van blackwave. zijn gelegd in de cafetaria van AZ Monica in Deurne. Onze manager Bert lag daar toen, en met een ziekenhuiskleed aan en een baxter in de arm heeft hij daar onze eerste contractjes gefikst.

 

Hoe is het idee gegroeid om samen een hiphopproject op te starten?

Will: Ik had een band en we waren bezig aan een nummer dat iets meer een hiphop sound had. Daarom ging ik op zoek naar artiesten om hierin te featuren. Ik haalde Amazumi erbij en via haar kwam Jay bij ons terecht. Wij hadden allebei onze eigen projecten en die bleken supergoed samen te passen. Na zijn verse op die track is de bal aan het rollen gegaan.

Jay: Het was eigenlijk zelfs maar een halve verse! (lacht) Uiteindelijk hebben we ongeveer een jaar geleden beslist om hier meer van te maken.

 

 

Toen werden jullie blackwave. Waar komt die naam vandaan?

Jay: Ik denk dat je dit moet zoeken in het feit dat ik zwart ben en hij blank. We zijn als yin en yang. We zijn op zoek gegaan naar iets wat goed bij dit beeld past. Blacksnow, blackmilk …

Will: We hebben wat gebrainstormd en daar kwam dan blackwave uit voort, naar het witte schuim op de golf. Heel leuk om beeldend mee te werken en dit contrast wordt ook in onze muziek gereflecteerd.

 

We hebben onze verschillen, maar samen vormen we één sterk geheel, net zoals yin en yang.

 

Zit er dan ook een contrast tussen jullie karakters?

Jay: Er zijn veel gelijkenissen, maar we hebben zeker onze verschillen. Uiteindelijk vormen deze elementen wel één sterk geheel, zoals bij het yin-yangidee. Als hij een beat maakt, voeg ik mijn eigen gedachten er weer aan toe en zo blijven we groeien. It just gets better and better.

 

Maar beïnvloeden jullie elkaars werk niet?

Will: In het begin hield ik mij strikt bezig met de beats en Jay met de lyrics, maar we zijn nog steeds aan het evolueren. Nu we elkaar beter leren kennen, werken we vaker aan deze elementen als we samen zijn.

Jay: We zijn al een paar keer met al ons materiaal naar elkaar getrokken. Ik studeer geluidstechniek, dus alles gebeurt thuis door onszelf; van het opnemen tot het afmixen. Op die manier kunnen we veel meer onze eigen sound exploiten. Een extra pluspunt is dat ik urenlang aan de muziek kan werken, zonder daarvoor geld te moeten uitgeven.

 

 

Wat zijn jullie verwachtingen rond de release van jullie debuutsingle?

Jay: Expect the unexpected! Het leven zou niet zo leuk zijn mochten we het allemaal kunnen voorspellen.

Will: Het kan veel richtingen uit. Ik hoop natuurlijk dat het werkt, maar het nummer is toch een beetje gedurfd. Ik denk niet dat we zoiets al echt hebben in België, daarom vind ik het moeilijk in te schatten. Die track is een experiment en we zetten daar ook niet alles op in, maar risico’s nemen is leuk.

Jay: De single bevat geen klassieke hiphopstructuur, maar ik denk dat het totaalbeeld wel veel mensen kan aanspreken. We hebben hier heel lang aan gewerkt en proberen steeds te streven naar perfectie.

 

Hebben jullie voor de single bewust samengewerkt met een Amerikaanse artiest?

Will: Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar ik vind hem in de eerste plaats een heel goede en originele rapper. Ik werk al heel lang samen met Caleborate. Hij was eigenlijk de eerste rapper die iets zag in mijn producties. We hebben wel de ambitie om buiten de Belgische grenzen te treden. Nu moeten we gewoon nog wat geluk hebben.

Jay: Ik twijfel er eigenlijk niet zo hard aan. Het buitenland is al een doel sinds de start. Daarom niet meteen overzees, maar bij onze buurlanden moet het zeker lukken. Met onze liveband onderscheiden we ons natuurlijk ook van de classic hip hop artists.

 

 We hebben de eerste ep eigenlijk al af, dus nu gaan we een jaar vakantie nemen. (lacht) Nee, er staat nog heel veel te gebeuren!

 

Hebben jullie het gevoel een stukje van België te vertegenwoordigen?

Jay: Ja, we gotta put Belgium on the map!

Will: De hiphopscene is hier enorm aan het groeien. Er zijn zoveel mooie dingen aan het gebeuren en het zou heel leuk zijn om daar deel van uit te maken.

Jay: Binnen die scene die aan het ontstaan is, kent iedereen elkaar ook. We komen keigoed overeen met DVTCH NORRIS, Coely, Darrell Cole…  Onze Belgische scene is nog aan het groeien, maar kan volgens mij veel verder geraken dan de doorsnee Nederhop.

Will: Iedereen wil mee helpen bouwen aan dit mooie verhaal. Er wordt niet snel iets misgund. De hele scene heeft er dan ook baat bij als Coely op de MIA’s staat.

 

Dus, wat mogen we in de toekomst van jullie verwachten?

Jay: Heel veel muziek! We hebben nu al heel veel nummers klaar, nog voor ons project eigenlijk goed en wel gelanceerd wordt.

Will: We hebben de hele eerste ep al af, dus nu gaan we nu een jaar vakantie nemen. (lacht) Nee, er staat nog veel te gebeuren! Productief zijn we sowieso geweest, ook al liggen er nog nummers rond die half afgewerkt zijn en waarvoor we niet de inspiratie vinden om die af te schrijven. Dat hoeft ook niet altijd, soms moet je dingen leren loslaten. Je moet leren schrijven voor de vuilnisbak, alleen zo word je beter.

 

 

Jullie lieten al van je horen via jullie 'caravan sessions'. Wat brengen jullie daar eigenlijk?

Will: Tijdens de eerste drie caravan sessions hebben we nummers gebracht die we eerder in de studio hadden opgenomen. In de toekomst komen er ook sessies waarin we wat meer zullen jammen.

 

Toch kregen wij die jazzy vibe al tijdens de eerste sessies!

Will: Onze muzikanten hebben alle drie een jazzachtergrond en aangezien jazz letterlijk improviseren is, schemert dat hierin door. We spreken op voorhand in grote lijnen wel af wat er gespeeld wordt, maar zij krijgen nog altijd de creatieve vrijheid om hier hun eigen toets aan toe te voegen. Iedere liveversie verschilt dus lichtjes. In de toekomst zou ik het wel cool vinden om de muzikanten ook meer te betrekken bij het opnameproces.

 

We spreken op voorhand in grote lijnen af wat er gespeeld wordt, maar de muzikanten krijgen nog altijd de creatieve vrijheid om hier hun eigen toets aan toe te voegen. Iedere liveversie verschilt lichtjes.

 

Onlangs stonden jullie al in het voorprogramma van Obie Trice. Hoe viel dat mee?

Jay: Dat was eigenlijk ons eerste optreden! We kregen de hiphopfans mee met onze act, dus dat zat goed. We hebben achteraf nog verrassend veel levenswijsheden te horen gekregen van een zatte Obie Trice.

Will: Je zou niet meteen verwachten dat hij zo concious en positief is, als gangsterrapper. Hij heeft zelfs onze clip bekeken.

 

En wat vond hij ervan?

Will: Hij vond het cool! Maar hij vond het raar dat ik in de clip voorkwam, terwijl ik geen vocals doe. (lacht)
 


In die eerste single is Will inderdaad nog niet te horen. Gaat zijn stem in de toekomst een grotere rol spelen?

Will: In de volgende single en op de ep heb ik zelf ook wel meer verses geschreven. Ik blijf me natuurlijk wel focussen op de productie.

Jay: Dit is zo een van die dingen die blijven shiften.

 

En eindelijk werpen die maanden werk hun vruchten af...

Will: We bestaan nu een jaar, maar het toffe is dat we meteen al heel veel steun hebben gekregen, onder andere van Sony,  LiveNation, All Eyes On Hip Hop … En er zijn nog grote dingen op komst!

Jay: We mogen niets zeggen, maar er komt een Cadillac in voor! (lacht)

 

Dat schept natuurlijk hoge verwachtingen!

Will: Het is goed dat we al meer materiaal klaar hebben dan alleen die eerste single. Mochten we nog niets af hebben na 'Flow', dan lag de druk nog hoger! Door hard te werken, zijn we in deze gunstige positie beland.
 All new articles